Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#1841 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 10 kwiecień 2022 - 19:05

Przecież on pod ponton szuka a nie łódkę
  • Biesan lubi to

#1842 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 10 kwiecień 2022 - 19:17

Przecież on pod ponton szuka a nie łódkę

Dokładnie tak, chyba że istnieje temat przyczepy do pontonu to proszę moderację o przeniesienie mojego posta.

#1843 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 10 kwiecień 2022 - 19:21

To i tak ten profil i mocowanie rolek może przecierać ponton w miejscu styku

#1844 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 10 kwiecień 2022 - 20:35

http://jerkbait.pl/t...epa-pod-ponton/
  • Biesan lubi to

#1845 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 02 maj 2022 - 08:13

Witam serdecznie... chciałbym się Was zapytać odnośnie zaistniałej w dniu wczorajszym sytuacji która przydarzyła mi się...
Jadąc z rana na rybki doszło do wypięcia się z haka przyczepki podlodziowej z łódka... na całe szczęście przy niedużej prędkości i prostej pustej drodze...szkód żadnych na całe szczęście poza zdemolowanym kołem podporowym... linka zabezpieczająca zdała egzamin i finalnie dyszel wjechał pod zderzak nie robiąc żadnych szkód w samochodzie itp...
Przyczepka Gala...z zaczepem Knott 300-750 kg... hak Thule...
Zapięte prawidłowo zgodnie z wskazaniem na zaczepie i sprawdzone poprzez szarpnięcie po zapięciu...
Zaczep napewno zostanie wymieniony bo zaufania nie mam...I w związku z tym pytanie...
Co wybrać... po przeliczeniu na szybko zestaw łódka przyczepka i wyposażenie to jak by nie patrzeć to plus minus 950kg
z gratami ....
Dyszel kwadrat a bardziej prostokąt od góry 60 mm...
Przyczepka bez hamulca najazdowego.

Użytkownik Karol Krause edytował ten post 02 maj 2022 - 08:39

#1846 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 02 maj 2022 - 09:11

Jak masz więcej niż 750kg to kup zaczep dla większej DMC przyczepy . Ja tak mam w bagażowej .

Czy to będzie AL-KO , Knott czy SPP nie ma znaczenia wszystkie mają homologację.

Dobierz pasujący rozmiar do dyszla nie zapominając o rozstawie śrub. Śruby z nakrętkami w odpowiedniej klasie  daj nowe a przy okazji sprawdź kondycję linki bezpieczeństwa jak trzeba to wymień na nową. 

#1847 OFFLINE   grzesiu

grzesiu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 02 maj 2022 - 09:18

Kokego sprawdź jak masz rozłożony nacisk na hak, u mnie to około 70 kg. Sam ciężar dociska zaczep do kuli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1848 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 02 maj 2022 - 12:17

Zaczep zakupiony SPP do 1300 kg... śruby nowe i linka również nowa na wypadek W...
Kula haka zmierzona suwmiarką 49,9mm a więc jest ok...
Muszę jeszcze sprawdzić nacisk na hak...

#1849 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 02 maj 2022 - 12:43

nie zkladsz podczas jazdy blokady w uchwycie przed wypieciem ? ja zwsze zapinam klodke

#1850 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 02 maj 2022 - 12:49

Ja - dodatkowo - używam takiego zamka, który zabezpiecza przed wypięciem się przyczepki z kuli haka (nazywają to przeciwkradzieżowym, ale żarty zostawmy na inną okazję:) :))
https://allegro.pl/o...dka-10031313510
  • Karol Krause lubi to

#1851 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 02 maj 2022 - 13:06

nie zkladsz podczas jazdy blokady w uchwycie przed wypieciem ? ja zwsze zapinam klodke

Adam zakładam kłódkę ... i po założeniu jej hak nie ma mozliwości przestawić się w pozycję otwartą 

#1852 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 maj 2022 - 13:46

I.majac klodke / blokadę się wypięło podczas jazdy ?

#1853 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 02 maj 2022 - 15:50

I.majac klodke / blokadę się wypięło podczas jazdy ?

dokładnie tak...

#1854 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 02 maj 2022 - 19:45

Pierwsza myśl- źle zapiąłeś. Ale piszesz, że sprawdzałeś. Nie zdążyło mi się, a trochę jeżdżę z łódka- od lutego jakieś 6k km. Taki standard.
Nie wiem co powiedzieć, ale ciągle w głowie jest dzwonek- źle zapięta

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

#1855 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 maj 2022 - 19:48

Różne historie się zdarzają... może tu faktycznie się uchwyt zepsuł i tyle. Grunt że nic się nie stało, bo mogło być różnie. Wymienić za parę złotych i spokoj

#1856 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 02 maj 2022 - 20:20

Mi też się raz wypieka na małym hopku na ulicy. Dobrze że miałem łańcuch założony na hak i nie hamowałem szybko bo przyczepka by uderzyła pożądane w samochód. Kółko podporowe starte do połowy. Zaczep wymieniony zaraz po powrocie. Dobrze że nic i nikomu się nie stało bo różnie mogło być

#1857 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 03 maj 2022 - 05:59

Mi się wypieka w czasie wyjeżdżania z podwórka, ciężar rozłożony równo i w czasie podpinania nie docisłem mocno do kulki tylko opuszczałem na kole podporowym i wyszło że się zamek nie zamknął . A szarpanie do góry jak jest przyczepa dociążona bywa zgubna bo trzeba dużo siły by ją podnieść . Teraz więcej ładuje na przód żeby ciężar dociskał kulkę i musi być słychać jak się zamek zamyka . Teraz materiał słabszy , zakładam uchwyt na największy tonaż i jak wyczuwam że pojawił się luz zaraz wymieniam na nowy bezpieczeństwo najważniejsze
  • M a r a s lubi to

#1858 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów

Napisano 03 maj 2022 - 18:35

Tak jak pisałem wyżej...kula zmierzona i jest ok... zaczep wymieniłem dla świętego spokoju ( założony max jaki jest czyli do 1300kg ) nowa linka i nowe śruby,dzisiaj wyjazd na rybki i jak narazie jest OK ...

Porównując orgnoleptycznie stary i nowy zaczep stwierdziłem że stary firmy Knott to paździerz... w starym blokada zatrzasku na sprężynkach... w nowym firmy SPP język blokady z blachy plus sprężyna...a więc o wiele solidniej to wygląda...
  • mario, cabage i pawlo29 lubią to

#1859 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 03 maj 2022 - 21:21

Mi się wypieka w czasie wyjeżdżania z podwórka, ciężar rozłożony równo i w czasie podpinania nie docisłem mocno do kulki tylko opuszczałem na kole podporowym i wyszło że się zamek nie zamknął . A szarpanie do góry jak jest przyczepa dociążona bywa zgubna bo trzeba dużo siły by ją podnieść . Teraz więcej ładuje na przód żeby ciężar dociskał kulkę i musi być słychać jak się zamek zamyka . Teraz materiał słabszy , zakładam uchwyt na największy tonaż i jak wyczuwam że pojawił się luz zaraz wymieniam na nowy bezpieczeństwo najważniejsze

To jest bardzo słuszne podejście i bardzo ważne dla naszego i innych bezpieczeństwa.

Niby banał no bo co to za sztuka zapiąć przyczepę na hak.

Pamiętajmy aby przy zapinaniu przyczepy nie trzymać ręką "klamki" zaczepu .Opuszczajmy trzymając dyszel aby było słychać o czym napisał Paweł.

Co do samego zaczepu to mamy na nim wskaźniki. W większości jest tylko jeden i jest to wskaźnik zużycia zaczepu .A czasami na zaczepie mamy dwa jeden zużycia a drugi poprawnego zapięcia na kuli haka.    

#1860 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 04 maj 2022 - 03:48

Nie wiem jak to jest w polsce rozwiazane ale u mnie jest sruba w zaczepie do regulacji u mnie sie nigdy nie zdazylo ale ciagnolem kiedys znajomego lodz sam zapiol i stalo sie dokladnie to samo co u ciebie problem tkwil w wyregulowaniu zamka a lodka byla nowka sztuka i niestety nie bylo dobrze ustawione tzn ma byc tak dokrecone ze jak bys przekrecil choc 1/8 obrotu juz sie nie zapnie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych