Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#1881 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 13 maj 2022 - 12:37

Karol ja mam takie :

https://www.vidaxl.p...f8aAokFEALw_wcB

powiem tak :

Demo prędkości to to nie jest (prędkość podobna do elektrycznej wyciągarki samochodowej ) daje radę na kostce brukowej chociaż jak jest mokro albo kostka śliska to ,,buksuje" .Rozwiązuje to w taki sposób że siadam na dyszlu ,żeby dociążyć i wyjeżdżam :D (podobnie ze zjazdem ,żeby nie poleciała przyczepa w dół )

ps. na trawie ziemi czy jakaś przeszkoda raczej nie da rady ;)

ps.2 najlepszym rozwiązaniem byłby mover ale to troszkę inna półka cenowa ...

na przykład :

https://allegro.pl/o...odz-10819292908

#1882 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 13 maj 2022 - 15:53

Długo się za to zabierałem, ale w końcu zrobione. Może wprowadzę poprawki, w mocowaniu lamp, za wszelką cenę chciałem uniknąć wiercenia, przyczepa jest cynkowana ogniowo i nie chciałem niszczyć tej powłoki. Być może zamienię te "elektryczne" wieszaki na gruby aluminiowy kątownik. Obawy też budzi nisko zawieszona rejestracja, ale raczej nie miałem innej możliwości. Wiązka też może wymagać dopracowania, ale to się okaże po kilku moczeniach, jestem raczej optymistą ;)

Było:

Załączony plik  25.jpg   50,81 KB   59 Ilość pobrań

Obecnie:

Załączony plik  IMG_20220430_115952-1.jpg   105,74 KB   88 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20220430_120004.jpg   130,29 KB   80 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20220512_152751.jpg   114,54 KB   84 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20220512_152758.jpg   115,42 KB   83 Ilość pobrań

• sero1975, M a r a s i Og2 lubią to

#1883 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 14 maj 2022 - 06:17

Kolega zrobił podobnie i nie wziął od uwagę oświetlenia tablicy i niestety zabrali mu dowód rejestracyjny.Ale ogólnie patent jest wygodny i się sprawdza.

#1884 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 14 maj 2022 - 08:19

Może nie widać, ale oświetlenie tablicy jest, odpowiada za to oddzielna lampka :)

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#1885 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 14 maj 2022 - 11:11

Może nie widać, ale oświetlenie tablicy jest, odpowiada za to oddzielna lampka :)

Fajnie zrobione .

Brawo 👍

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#1886 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 17 maj 2022 - 19:15

Strasznie wysoko te łódki na przyczepie, za waska przyczepa i tez chyba trudniej przez to sie woduje. I wg mnie za krotka przyczepa bo łódka sporo wystaje za światła a to wymaga dodatkowego oznaczenia na drodze
  • thug lubi to

#1887 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 17 maj 2022 - 19:37

@wuran szerokość przyczepy wyznaczają przyspawane na stałe błotniki z solidnej blachy (robią bez problemu za stopień). Problem wodowania rozwiązany za pomocą wahliwej podwójnej rolki. Ale fakt, chciałbym ją opuścić niżej, ale musiałbym oddać później do cynkowania ramę, może kiedyś...

A temat wystającej łódki. Wystaje ta druga, jest dłuższa i nie jest docelowym "pasażerem". Z wigry (pierwsza fota) było wszystko poustawiane prawidłowo, po zmianie belki oświetleniowej na lampy na stałe, mogą one  być kilka centymetrów pod łodzią, ale raczej nie będzie z tego tytułu problemów.

#1888 OFFLINE   pasja400

pasja400

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • Lokalizacja3city

Napisano 21 maj 2022 - 13:28

Witam,

wcześniej były już dyskusje na temat DMC i zdania podzielone (rzeczywista czy DMC przy kontroli przyczepy lekkiej)

Nie chcę ryzykować i mam pytanie czy przechodził ktoś w 2021/2022 przez zmianę DMC przyczepy na mniejszą?

Mam Niewiadów P-415 z DMC 450 (2015 rok) , a samochód ma w papierach przyczepę niehamowaną 400 kg....

Załączone pliki

#1889 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 maj 2022 - 07:09

Miałem taką sytuację, że producent przysłał mi homologację do rejestracji z DMC 1000 a potrzebowałem 800. Ta przyczepa posiadała też taką homologację i takie papiery dostałem. Zaczął bym od producenta...

#1890 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 22 maj 2022 - 08:25

Producent jak będzie chciał to Ci może zmnjejszyć  DMC bo on ma wszystkie papiery  żeby wystawić odpowiednie dokumenty .  I od nowa rejestracja przyczepy w urzędzie bo inaczej jak policjant sprawdzi to będzie widniał ten większy  DMC  . Ktoś napisze że masz  dowód  , tak tylko że w dowodzie jedno a wykazie drugie  . Oczywiście dotyczy to przyczepy już zarejestrowanej  , GOŻEJ ŻEBY ZWIĘKSZYĆ   DMC 

#1891 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 24 maj 2022 - 10:09

Podesłał byś Radek foto jak masz to ogarnięte... właśnie i u mnie problem dotyczy stromego podjazdu... na ryby sama wyskakuję z garażu 😉🤣🤣🤣

Nagrałem film ale jest zbyt duży by go zamieścić. Karol jeśli chcesz podaj tel lub messenger na priv to Ci wyślę.
Generalnie jak wciągam łódkę to mocuję linkę nylonową na ramie przyczepki (możliwie nisko) za pomocą karabińczyków nastepnie łącze ją hakiem z liną wyciągarki , naciskam guzik i po minucie kończę cały proces łódka jest na miejscu.
Wyciągarkę mam zamontowaną tak by w razie potrzeby ją szybko zdemontować i przesunąć gdzieś w kąt.
Edyta: założę jeszcze pilota bezprzewodowego za 100 pln wtedy już jestem całkowicie samowystarczalny w tej kwestii.

Załączone pliki

Użytkownik Radbraw edytował ten post 24 maj 2022 - 10:23

• Karol Krause i morales lubią to

#1892 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 czerwiec 2022 - 12:02

W tamtym roku zaraz po zakupie nowej przyczepy suskiego padło mi łożysko w prawej piaście koła ( piasty SPP). Po kontakcie tel. Suski przysłał mi drugą piastę na wymianę a uszkodzoną mu odesłałem. Teraz poleciało łożysko w lewej piaście. Szumi przy obracaniu. Kilka razy wjechałem do pół koła w wodę. Łącznie przyczepa zrobiła może 500-600km. Oj straszną lipę wkładają w piasty. Za taką kasę można oczekiwać czegoś lepszego. No ale Polska.
PS. Jakiej firmy łożysko kupić , żeby trochę polatało?

Użytkownik binio1111 edytował ten post 16 czerwiec 2022 - 12:21

#1893 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 16 czerwiec 2022 - 13:17

Krzysiu ja mam oś knott, jak do tej pory wszystko jest ok. Może i Ty będziesz zadowolony z łożyska.

https://allegro.pl/o...zepa-5415958719
  • Quent lubi to

#1894 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 16 czerwiec 2022 - 13:18

Krzysiu ja mam oś knott, jak do tej pory wszystko jest ok. Może i Ty będziesz zadowolony z łożyska.

https://allegro.pl/o...zepa-5415958719

U mnie jest napis alko
Od trzech lat wszystko
  • GrzesM lubi to

#1895 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 16 czerwiec 2022 - 17:31

A ja miałem znajomego który takie i inne pudełka robił z napisem jaki sobie zażyczyłeś .  :D

#1896 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 16 czerwiec 2022 - 17:51

A ja miałem znajomego który takie i inne pudełka robił z napisem jaki sobie zażyczyłeś . :D

I już nie jest Twoim znajomym?
  • GrzesM lubi to

#1897 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 16 czerwiec 2022 - 18:05

I już nie jest Twoim znajomym?

Pewnie pawlo29 kupił łożysko w jego pudełku.

#1898 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 16 czerwiec 2022 - 18:10

A ja miałem znajomego który takie i inne pudełka robił z napisem jaki sobie zażyczyłeś .  :D

Wierzę w to co napisałeś. Dziś można cuda zrobić. 

Podobnie sprzedają jakieś szczęki do osi do przyczep z niby jakimś TUV niemieckim !!!  Padlina straszna .

A wracając do tego łożyska jak jest  ori  to ma na uszczelniaczu logo czyli brand  Knott -a . Więc kumaty mechanik wychwyci lipę.

Użytkownik M a r a s edytował ten post 16 czerwiec 2022 - 18:11

#1899 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 16 czerwiec 2022 - 18:55

Witam , już gdzieś to pisałem mam przyczepę SAM ,na tylnej  belce od auta osobowego, od 2007r . raz wymieniłem łożyska ,w jednym pękł pierścień zewnętrzny (oś kupiona na szrocie ,nie sprawdzałem dokładnie łożysk po zakupie, wymieniłem smar na nowy i zamontowałem),wjeżdżam do wody ,a na łożyska mam prosty patent ,wypełniam całą piastę smarem i zamykam ,może taki patent warto zastosować w waszych piastach .

Pozdrawiam.

#1900 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 16 czerwiec 2022 - 20:01

Zmieniłem pracę i się kontakt urwał ,pewnie dalej tłuką pudełka bo było dużo chętnych na nie . Teraz dopiero wychodzi z skąd są sprowadzane rzeczy a opakowanie każde można zrobić . Suski ma opakowanie łożyska inne niż Knott a w środku wyglądają podobnie . Na łożysku wybite są numery i napis POLAND kupiłem je tak na wypadek jak odbierałam przyczepę . Jak potrzeba zrobię fotkę

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych