Noże
#1061 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2024 - 21:42
#1062 ONLINE
Napisano 23 sierpień 2024 - 21:53
- Darek_W lubi to
#1063 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 10:03
Jeśli rzeczywiście okaże się takim chłamem to nie żal będzie zgubić na rybach. Co prawda batonować nim nie zamierzam, mam do tego lepszy sprzęt, ale myślę, że linkę przetnie jakby co i patyka na ognisko zaostrzy.
#1064 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 15:02
#1065 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 15:14
I tak gadacie, a ja chyba od roku nie mam żadnego nowego noża, albo i dłużej. Ostatnio chyba Rapalę do filetowania kupiłem i potem nic … ani sam, ani prezentów żadnych … to tak nie może być
- popper lubi to
#1066 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 20:25
- zachowaj to dla siebie. Bo co bys o tym nozu wspaniałego nie napisał to zawsze będzie średniej jakości podjebany projekt ... niestety. Dlaczego nikt sie nie chwali podrobkami nike?
- Mysha, Bury knives, Lepton i 2 innych osób lubią to
#1067 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 20:50
Podżuć jak możesz jakiś przykład budżetowego składaka ktory wart jest swojej ceny
Zamawiam właśnie jakieś duperele, dokoptuje sobie może jakiś nożyk
Użytkownik jajakub edytował ten post 24 sierpień 2024 - 20:50
#1068 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 21:21
#1069 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 21:22
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 24 sierpień 2024 - 21:26
- Sylwek1981 i hanz lubią to
#1070 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 21:42
#1071 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2024 - 21:57
Mam jednego Benchmade, bardzo go lubię. Model w którym można było wybrać kształt ostrza i materiał okładzin. Ma zajebiste s90v back lock jak lubię i w ogóle jest zajebisty. Nie chcę pamietać ile za niego dałem. Mam Cold steele, Spyderco, lathermany itd.
Niestety bardzo poważnie musze powiedzieć, ze jakość Ruike i nawet Ganzo w D2 jest lepsza. W sensie jakości wykonania, trzymania luzów itp. Materiały rożnie bywa w obie strony.
Z tych co mam, to się chyba jakościowo jeszcze broni Kershaw leek (ten konkretny model) i Böcker Plus. Poza tym Chińczycy rządzą i to za jaką kasę …
- Szymon82 lubi to
#1072 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 08:53
Użytkownik hanz edytował ten post 25 sierpień 2024 - 08:59
- Bury knives i Szymon82 lubią to
#1073 ONLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 09:34
- Bury knives, russian80, Szymon82 i 2 innych osób lubią to
#1074 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 11:44
Za ok 50 zł z przesyłka na Allegro można dostać nóż taki jak Mora 510 a jak ktoś chce scyzoryk to Opinel 9cm. Legitne klasyki, Made in Europe, sprawdzone użytkowo... cała reszta to tylko zbieractwo lub uzależnienie od zakupów internetowych
- Fatso, skampi, Pluszszcz i 1 inna osoba lubią to
#1075 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 12:24
Chyba wszystkie Ganzo powyżej kwoty 50 zł są warte ceny . Z tego co się zorientowałem modele z D2 to w większości kapitalny sprzęt w cenie około 100 zł do wzięcia . Wiem , że Sławek mnie już na ogniu w piekle osobiście obracać będzie za to co powiem , ale chyba jesteśmy świadkami sytuacji kiedy to Made in China powoli zaczyna być gwarancją solidności i jakości, przynajmniej w niższej i średniej półce cenowej. Czy mi się to podoba ? Mam mieszane uczucia, ale jak patrzę na cenę takiej zabawki jak oryginalny Benchmade Bugout to rozumiem chętnych na zakup podróbki , sam prawie się skusiłem dla zabawy.Oryginalna Sebenza ? Ponad 2000 zł za nożyk ? Mamy przepis na sukces Landa ... można by tak mnożyć przykłady.
Od lat handlujemy Ganzo i nie słychać narzekania klientów. Jak za kilkadziesiąt złociszy, to przyzwoite narzedzia do użytkowania nad wodą. Nie trzeba nadmiernie uważać na nie, bo kosztują grosze i nawet gdy się zgubi, to za cenę butelki dobrej wódki można nabyć następny.
- nalewator lubi to
#1076 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 12:27
Za ok 50 zł z przesyłka na Allegro można dostać nóż taki jak Mora 510 a jak ktoś chce scyzoryk to Opinel 9cm. Legitne klasyki, Made in Europe, sprawdzone użytkowo... cała reszta to tylko zbieractwo lub uzależnienie od zakupów internetowych
Od lat używam monobloków Mora, bezproblemowe na co dzień. Nawet kołnierze w główkach jigowych przycinam do wąskich przynęt.
#1077 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 13:28
Hanz
Podżuć jak możesz jakiś przykład budżetowego składaka ktory wart jest swojej ceny
Zamawiam właśnie jakieś duperele, dokoptuje sobie może jakiś nożyk
Mały, użyteczny, stały pasażer-towarzysz, w moim pojeździe, czyli nożyk "do wszystkiego"
https://photos.app.g...VdxY2oSE4CP2557
https://allegro.pl/o...sem-12890175970
- russian80 i WalterW lubią to
#1078 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 13:41
Sporo markowych noży jest robiona w chinach. Ja tu nie do jakosci se doczepilem bo tu trzeba przyznac sporo sie zmieniło na plus ale do samego faktu promowania podrobek. Mam paramilytary 2 od lat i kilka razy byla juz zestawiana z nożami kolegow którzy "oszukali system" - za kazdym razem wspólnie stwierdzalismy ze podrobka nie ma nawet podejscia - wygladaja podobnie ale to nie te same noże. Co do stali ... tu sie nie odniose bo nie wiem. Ale jak ktos za 10 dolarow sprzedaje nóz z wyjebolitu to wg mnie cos tu jest nie tak. Wokół D2 tez nie ma co magii robić, ot zwykla stal (z tego co pamietam tez raczej z tych tanszych).
Nie chciałem nikogo urazić, ale myślę podobnie. Byłem tylko delikatniejszy w moim wpisie. Cały ja.
Chciałem mieć motylka to mam, kosztował dużo to kupiłem używkę, Sporo noży kiedyś kupiłęm w outlecie Militariów - były niezłe okazje nie raz.
Mam też dwie podróbki i Spyderco military i paramilitary, ale nie ordynarne podróby ze znaczkiem, tylko b. podobne Ganzo z innymi okładzinami, innymi lepszymi blokadami i materiałem ostrza. Ktoś tu wkleił filmik że chińczycy ominęli patent dziury fazując ją lekko. Tu akurat myślę, ze opantetowanie okrągłęgo otworu to przegięcie. Dobrze że nikt nie opatentował i kołka bo byśmy dalej pazury łamali jak na starych nożach.
Też uważam, ze szpanowanie falsyfikatem najlepsze nie jest, co więcej to jednak jakaś forma kradzieży, i po stronie producenta i świadomie kupującego.
Święty nie jestem z dawnych czasów mam sporo piratów płyt z targowisk, ale żeby sumienie mieć czyste powoli kończę odkupować oryginalne identyczne płyty ...
Natomiast wracając do noży, miałem już kilka porządnych chinczyków i wybrałem się kiedyś do militariów nabyć cold steel'a bearcoś? Bo mi się kiedyś strasznie podobał ale musiałem nazbierać kasy. Dobrze, ze nie zamówiłem przez internet. Wziąłem w sklepie do ręki ... luz na ostrzu, zwykłe aus8 (czyli lepiej brzmiące 440 prawie C - bo to było zanim cold steel zaczął stosować lepsze stale), do tego po złożeniu ostrze nie w osi ... no dramat. Oddałem grzecznie i od tego czasu już chyba nie kupiłem innego EDC niż chińskie (te z marką i chińskim wzorem) i nigdy się jeszcze nie zawiodłem.
I to co piszę nie są zasłyszane plotki bo mam i wysokiego Benchmade i Spyderco, Kreshaw, Bocker+, Lathermany (wybitnie słabe), Cold Steel'e (no bo TiLity 4 i 6 są mega wzory), SARa, Victorinoxy itp itd ... no miałem w posiadaniu prawie każdą firmę, żeby się przekonać osobiście. Części się wręcz pozbyłem. Z chińskich mam stare badziewia z gównolitu ale i Ganzo (widziałęm jak latami rośnie ich jakość) i kilka Ruike. I teraz naprawdę dumnie noszę chińczyki. Jak mi się odblokuje fotosik to zrobię im sesję
Użytkownik Qh_ edytował ten post 25 sierpień 2024 - 14:07
- hanz lubi to
#1079 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 13:48
Jakimś dziwnym trafem wczoraj zamówiłem coś podobnego czyli Sanremu 810
- popper lubi to
#1080 ONLINE
Napisano 25 sierpień 2024 - 13:58
Załączone pliki
- popper, Artech, homax i 5 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych