Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Garmin Force - silniki dziobowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
197 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 379 postów

Napisano 19 lipiec 2024 - 11:15

Dziękuję za konkretne odpowiedzi

#142 OFFLINE   Kacperw22

Kacperw22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • LokalizacjaNorwegia
  • Imię:Pawel

Napisano 18 sierpień 2024 - 17:43

Kokot, on 19 Jul 2024 - 06:17, said:

Czy do łódki z tworzywa, waga około 80kg dlugość 440cm garmin force 24v nie będzie zbyt mocny i wielki? Czy lepiej pójść po xi5?

Sonary i mapy, on 19 Jul 2024 - 06:21, said:

Będzie. Znam wiele przypadków wciśnięcia tego silnika na zbyt mały i lekki kadłub a potem lamenty ludzi na privach, że dziobówka chce ich wyrzucić do wody na kotwicy......

Jaka bedzie minimalna waga i dlugosc lodki dla tego silnika?
200kg 4,5m plus zabutrowy 30HP wystarczy? Czy tez bedzie wesole miasteczko :)

#143 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 745 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 sierpień 2024 - 05:48

Kacperw22, on 18 Aug 2024 - 16:43, said:

Jaka bedzie minimalna waga i dlugosc lodki dla tego silnika?
200kg 4,5m plus zabutrowy 30HP wystarczy? Czy tez bedzie wesole miasteczko :)

Będzie wesołe miasteczko :) 

• Kacperw22 lubi to

#144 OFFLINE   womar

womar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 270 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 sierpień 2024 - 14:43

Nie koniecznie, ja mam Force'a na Tangiri 420 z silniiem 30km i działa bez zarzutu

Użytkownik womar edytował ten post 19 sierpień 2024 - 14:44

#145 OFFLINE   Sebka

Sebka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaOrzesze
  • Imię:Sebastian

Napisano 19 sierpień 2024 - 15:54

Heyka mam pytanie. Kupiłem dwa lata temu dziobówkę garmina force i mam problem bo jest mega głośna. Chodzi o stan na kotwicy gdy kręci w prawo i w lewo i rzezi okrutnie. Mam porównanie z innymi i nie wiem czy moja dziobówka jest zepsuta czy tak poprostu hałasują garmina?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Sebka edytował ten post 19 sierpień 2024 - 16:37

#146 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 19 sierpień 2024 - 17:49

Sebka, on 19 Aug 2024 - 14:54, said:

Heyka mam pytanie. Kupiłem dwa lata temu dziobówkę garmina force i mam problem bo jest mega głośna. Chodzi o stan na kotwicy gdy kręci w prawo i w lewo i rzezi okrutnie. Mam porównanie z innymi i nie wiem czy moja dziobówka jest zepsuta czy tak poprostu hałasują garmina?

Poczytaj tutaj:  https://jerkbait.pl/...bowe/?p=3217105

Wycie tego silnika to jakieś szaleństwo. A w Garmin twierdzą że działa prawidłowo. Tak jest zaprojektowany.

Użytkownicy powinni zasypać serwis Garmin zgłoszeniami.

Niektórzy piszą że inne też są głośne. Miałem XI5 to mam porównanie jak silnik może być cichy.

Nagrania tego jazgotu:

A tutaj dochodzi jeszcze klekotanie przy zatrzymywaniu:

Jakie ryby nie będą od tego rabanu uciekać???

#147 OFFLINE   Sebka

Sebka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaOrzesze

Napisano 19 sierpień 2024 - 18:39

Uf czyli ten silnik jest do dupy, serio wszytko
ma fajne ale ten jazgot jest nie do zniesienia masakra

• Bielun22 lubi to

#148 OFFLINE   Sebka

Sebka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaOrzesze

Napisano 19 sierpień 2024 - 19:15

Ponoć garmin kraken jest cichy wie ktoś coś ?

#149 OFFLINE   Sebka

Sebka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaOrzesze

Napisano 19 sierpień 2024 - 20:13

Generalnie te silniki są super i same zalety ale ten hałas to szok

Użytkownik Sebka edytował ten post 19 sierpień 2024 - 20:15

#150 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów

Napisano 19 sierpień 2024 - 20:36

Sebka, on 19 Aug 2024 - 18:16, said:

Ponoć garmin kraken jest cichy wie ktoś coś ?

Nie jest. Z tego co niechcący przesłali na Yt "niezależni" testerzy z USA jęczy tak samo głośno. Żaden z nich nawet się nie zająknie na temat tego wycia. Mówią że jest cichy i mają PRAWIE rację, ale prawie ma zasadnicze znaczenie, bo faktycznie jest cichy poza tą korektą obrotu. Dodatkowo gdzieś wyczytałem że jego długość powoduje że jest problem z wyciąganiem tego z wody.

Jeden z "Niezależnych" testerów kiedy napisałem że XI5 był cichy w porównaniu do Force ,odpisał że " nigdy by go nie kupił:  https://youtu.be/_ZT...N22VaTNnQ3PM-qZ

I tyle z ich obiektywizmu.

W Polsce też jest jakieś dziwne milczenie na ten temat. Nie znalazłem na Yt żadnego filmu na którym ktoś krytykowałby tą wadę. Garmin pod ochroną.

Nie chodzi mi o totalną krytykę Garmina(bo mam trochę ich sprzętu i zasadniczo nie narzekam) ale na tyle skuteczną żeby zmobilizować producenta do rozwiązania problemu, który wg mnie jest prosty do rozwiązania za pomocą modyfikacji oprogramowania.

Bez zmian konstrukcyjnych. Chociaż zapewne lepszy dobór napędu obrotu też mógłby to poprawić.

#151 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów

Napisano 19 sierpień 2024 - 23:01

womar, on 19 Aug 2024 - 13:43, said:

Nie koniecznie, ja mam Force'a na Tangiri 420 z silniiem 30km i działa bez zarzutu

Odnośnie właśnie tego wycia Force. Napiszesz coś na ten temat? Używałeś innych silników? Jeżeli tak, masz porównanie, jeżeli nie, jest to do akceptacji? Wiem, że niektórzy po wydaniu takich pieniędzy będą zachwalać, a przynajmniej milczeć, ale ja, jak widzisz, też wydałem i przedstawiam fakty takie jakie są 

Użytkownik Ardoro edytował ten post 19 sierpień 2024 - 23:05

#152 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 745 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 22 sierpień 2024 - 06:40

Ardoro, on 19 Aug 2024 - 19:36, said:

Nie jest. Z tego co niechcący przesłali na Yt "niezależni" testerzy z USA jęczy tak samo głośno. Żaden z nich nawet się nie zająknie na temat tego wycia. Mówią że jest cichy i mają PRAWIE rację, ale prawie ma zasadnicze znaczenie, bo faktycznie jest cichy poza tą korektą obrotu. Dodatkowo gdzieś wyczytałem że jego długość powoduje że jest problem z wyciąganiem tego z wody.

Jeden z "Niezależnych" testerów kiedy napisałem że XI5 był cichy w porównaniu do Force ,odpisał że " nigdy by go nie kupił:  https://youtu.be/_ZT...N22VaTNnQ3PM-qZ

I tyle z ich obiektywizmu.

W Polsce też jest jakieś dziwne milczenie na ten temat. Nie znalazłem na Yt żadnego filmu na którym ktoś krytykowałby tą wadę. Garmin pod ochroną.

Nie chodzi mi o totalną krytykę Garmina(bo mam trochę ich sprzętu i zasadniczo nie narzekam) ale na tyle skuteczną żeby zmobilizować producenta do rozwiązania problemu, który wg mnie jest prosty do rozwiązania za pomocą modyfikacji oprogramowania.

Bez zmian konstrukcyjnych. Chociaż zapewne lepszy dobór napędu obrotu też mógłby to poprawić.

Zgadza się to co piszesz. Wprawdzie ja mam Krakena Force a nie Force od tego roku, łącznie jakieś 3 tygodnie już był na rybach i ja nie widzę w stosunku do Ulterry, którą miałem wcześniej żadnych absolutnie plusów. 

Jest cichy ale jak robi tą korektę, na szczęście rzadko, to rzeczywiście ma się wrażenie, że coś się zje...ło

Wyciąganie go z wody, szczególnie jak jest opuszczony nisko, to jakieś disco polo - szczególnie na fali. 

Nie wiem czemu, może to u mnie jakiś babol, ale jak zadasz mu płynięcie po kursie w linii prostej to i tak po niej nie płynie, tylko zygzakiem i rzuca dupą łodzi cały czas. 

Ja po zmianie całego sprzętu z HB na Garmina, nie do końca jestem zadowolony - delikatnie mówiąc. Może LVS34 jest lepszy od ML - cała reszta, wg mnie, gorsza.

Użytkownik kruz edytował ten post 22 sierpień 2024 - 07:18

#153 OFFLINE   Czaja911

Czaja911

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 04 wrzesień 2024 - 14:45

kruz, on 22 Aug 2024 - 05:40, said:

Nie wiem czemu, może to u mnie jakiś babol, ale jak zadasz mu płynięcie po kursie w linii prostej to i tak po niej nie płynie, tylko zygzakiem i rzuca dupą łodzi cały czas.

A zmieniałeś czułość nawigacji ? :)

#154 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 745 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 05 wrzesień 2024 - 06:44

Czaja911, on 04 Sept 2024 - 13:45, said:

A zmieniałeś czułość nawigacji ? :)

Szczerze mówiąc to jest dla mnie zbyt trudne pytanie  :D

Ale raczej nie

#155 OFFLINE   Czaja911

Czaja911

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 05 wrzesień 2024 - 13:08

Ustawienia-Trolling Motor- I tam jak dobrze pamiętam jest anchor gain i navigation gain. Czyli czułość funkcji kotwicy i czułość nawigacji czyli przy blokadzie kursu
  • Sonary i mapy lubi to

#156 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 745 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 05 wrzesień 2024 - 19:16

Czaja911, on 05 Sept 2024 - 12:08, said:

Ustawienia-Trolling Motor- I tam jak dobrze pamiętam jest anchor gain i navigation gain. Czyli czułość funkcji kotwicy i czułość nawigacji czyli przy blokadzie kursu

dziękuję bardzo, poszukam i spróbuje to ustawić 

#157 OFFLINE   Rafał Światłoń

Rafał Światłoń

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaLuboń
  • Imię:Rafał

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:29

Ja mam Garmin Force Kraken od początku maja, wcześniej miałem MG Xi-5, MK Ulterra i cztery sztuki Force w tym pierwszy w Polsce (który chyba najlepiej działał)
Force Kraken dla mnie w tej chwili to najlepszy silnik dziobowy jaki miałem o bardzo dobrej kulturze pracy, niskim poborze prądu ect.
Ale jest jedno ale, to nie silniki do małych łodzi, one muszą mieć co robić...
Montaż takiego silnika do łodzi poniżej 5 metrów i wagi poniżej 750 kg to głupota.

Użytkownik Rafał Światłoń edytował ten post 15 wrzesień 2024 - 21:27

#158 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4862 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:36

Rafał Światłoń, on 15 Sept 2024 - 19:29, said:

Ja mam Garmin Kraken od początku maja, wcześniej miałem MG Xi-5, MK Ulterra i cztery sztuki Force w tym pierwszy w Polsce (który chyba najlepiej działał)
Force dla mnie w tej chwili to najlepszy silnik dziobowy jaki miałem o bardzo dobrej kulturze pracy, niskim poborze prądu ect.
Montaż takiego silnika do łodzi poniżej 5 metrów i wagi poniżej 750 kg to głupota.

Niekoniecznie. Szkoliłem chłopaków na Boltcie, 400kg i przy maksymalnie zmniejszonych gain anchor i gain navi- nie było incydentów i na kotwicy w bezwietrzną pogodę i podczas dobijania do punktu kotwiczenia na krakenie. 

#159 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów

Napisano 15 wrzesień 2024 - 20:57

Rafał Światłoń, on 15 Sept 2024 - 19:29, said:

Ja mam Garmin Kraken od początku maja, wcześniej miałem MG Xi-5, MK Ulterra i cztery sztuki Force w tym pierwszy w Polsce (który chyba najlepiej działał)
Force dla mnie w tej chwili to najlepszy silnik dziobowy jaki miałem o bardzo dobrej kulturze pracy, niskim poborze prądu ect.

Fajnie że jesteś zadowolony z Force'a. Ja trochę też, poza jednym. Napisz, proszę co sądzisz o tym wyciu o którym pisałem wyżej. Czy u Ciebie tego nie ma? Może to tylko mój Force tak ma i wymiana pomoże?

#160 OFFLINE   Rafał Światłoń

Rafał Światłoń

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaLuboń
  • Imię:Rafał

Napisano 15 wrzesień 2024 - 21:28

Ardoro, on 15 Sept 2024 - 19:57, said:

Fajnie że jesteś zadowolony z Force'a. Ja trochę też, poza jednym. Napisz, proszę co sądzisz o tym wyciu o którym pisałem wyżej. Czy u Ciebie tego nie ma? Może to tylko mój Force tak ma i wymiana pomoże?

Mam obecnie Force Kraken, w tym modelu tego nie ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych