karolmax Opublikowano 24 Marca 2012 Opublikowano 24 Marca 2012 Witam, Przymierzam sie do zrobienia moich pierwszych kogutow. Oczytalem sie w necie. Jednak pewnych rzeczy dalej nie jestem pewien. Planuje zrobic zakupy materialow w FM. Chce zrobic koguty klasyczne oraz puchowce, na poczatek po 10-15 sztuk kazdych. W zwiazku z tym planuje zakup: - kapki szyjne kogutow: i tu pytanie musze byc siodlowe czy moga byc tez i szyjne? Wolalbym te drugie. Aktualnie jest wiekszy wybor kolorow. - marabut do puchowca - tylko jaki? Wapsi, Grizzly, Mini, Extra select? - chennile na kolnierz - nic wiodaca - tylko jaka ? wybor, ze az oczy bola. Woskowana czy nie? Grubosc? Celuje w UNI Thread 3/0 - no i ptanie o klej - kropelka starczy? Kolejnych kilka pytan: Tak patrze na te artykuly w FM i ciezko po fotografii zorientowac ile danego materialu jest w danej paczuszce. Tak naprawde nie wiem ile musze kupic poszczegolnych rzeczy zeby mi starczylo na te 20-30 kogutow. Oczywiscie zakladam podejscie przyszlosciowe. Lubie sie bawic w robienie przynet=niech starczy nawet i na wiecej. Jedna kapka. Taka jak tutaj: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/piora-kapki-kapki-sz yjne-kogutow-farbowane-g6-a213-p1544-k8748.html Na ile kogutow starczy? Zakladajac, ze na jednego idzie 3-5 pior? Jedno opakowania z piorem marabuta. http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/piora-cdc-sterowki-i -inne-wapsi-marabou-blood-quills-g6-a213-p1321-k10452.html Na ile kogutow starczy? Tutaj przyznam sie, ze nie wiem ile takich pior potrzeba na jednego puchowca? No i jeszcze Chenille: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/chenille-veniard-kry stal-chenille-g6-a213-p1369-k7619.html No taka paczka 180 cm raczej powinna wystarczyc na duza liczbe przynet? Jezeli dokonalem zlych wyborow i/lub cos jeszcze pominalem, to bede wdzieczny za dalsze porady. pozdr
brtone Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 Witaj KolegoJakiś czas temu tez zacząłem zabawe w robienie kogutów. Co prawda dopiero zaczynam ale moge sie podzielic paromas spostrzezeniami.Nici lepiej kupić UNI BIG FLY sa duzo mocniejsze niz 3/0.Z jednej kapki spokojnie dasz rade zrobic z 15 - 20 kogutow. Zalezy ile bedziesz dawal piorek. Narazie krece z kapek szyjnych ale ponoć siodłowe sa lepsze. Moze ktos bardziej doswiadczony udzieli nam rady???? Co do marabuta to chetnie bym poznal opinie bardziej doswiadczonych kolegow bo ostatnio kupilem i ponad polowa piorek do niczego sie nie nadawala. Nizej kilka moich kogutowych wypocin
Maticsh Opublikowano 30 Marca 2012 Opublikowano 30 Marca 2012 Witam. Ja też od jakiegoś czasu kręcę sobie koguciska i mogę ci doradzić, że zarówno kapki szyjne i siodłowe są ok, jednak ja wolę siodłowe (kwestia gustu ). Fajnie wychodzą mieszanki piór marabuta z kilkoma kogucimi, sam zobaczysz jak ukręcisz takiego W wodzie fajnie kooperują ze sobą . Na początek kup sobie podstawowe kolory jakieś i nie za drogie. Jak już zobaczysz o co kaman i się wkręcisz, kupuj co ci się żywnie podoba Co do chenilli, polecam ci chenille'e magnum, fajne, puszyste korpusiki wychodzą, jednak sposobów ich wykańczania jest kilkanaście (również kwestia gustu:)). Możesz robić również bardziej błyszczące jakimiś flash chenillami, ogólnie im większa fantazja tym lepiej, potem można nad wodą sprawdzić, które lepiej działają. Chenilli zakupiłbym bym od razu większą ilość, bo zużywa się je błyskawicznie, przynajmniej w moim wypadku Klej, to ogólnie pojęty klej błyskawiczny ( kleje z pudzianem na zdjęciu , kropelka itd. ) Wrzucajcie swoje wyroby, to będziemy się wymieniać pomysłami, też coś później wstawię Pozdrawiam
brtone Opublikowano 30 Marca 2012 Opublikowano 30 Marca 2012 Ostatnio kupiłem coś o nazwie Flashabou czy jakoś tak:)Fajnie się prezentuje jako dodatek do piórek (fotka). Używałeś może takich piór??http://hurch.pl/metz-2-magnum-neck-grizzly-tan-p445.htmlFajnie wyglądają tylko nie wiem czy są dobre do kogutów a cena dość wysoka. Gdzie się zaopatrujesz w piórka i jakie wybierasz?? Jak kupuję w necie to czasem przyślą mi fajne kapki a czasem jakieś brudne badziewie....
karolmax Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Opublikowano 30 Marca 2012 hej! Dzieki za wszystkie odpowiedzi! No wlasnie, tez sie troche boje tego marabuta Wyglada, ze malo tego jest w tej paczce no i tak jak kolega brtone zauwazyl, moze byc i tak, ze czesc z nich moze sie nie nadawac do uzytku. Ja chyba jednak udam sie do pasmanterii i wybiore sobie sztuka po sztuce. Jak zrobie pierwsze koguty to sie pochwale:) Koguty kolegi brtone bardzo ladne,! Szczeglnie ten w jarzebinowym kolorze : Tak trzymac!
Maticsh Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Ostatnio kupiłem coś o nazwie Flashabou czy jakoś tak:)Fajnie się prezentuje jako dodatek do piórek (fotka). Używałeś może takich piór??http://hurch.pl/metz-2-magnum-neck-grizzly-tan-p445.htmlFajnie wyglądają tylko nie wiem czy są dobre do kogutów a cena dość wysoka. Gdzie się zaopatrujesz w piórka i jakie wybierasz?? Jak kupuję w necie to czasem przyślą mi fajne kapki a czasem jakieś brudne badziewie.... Ja nie używałem tych Metzów, jednak są one podobno dobre do małych okoniowych na przykład kogutów. Mogą być jedynie za sztywne. Jest kilka miejsc w necie, gdzie można kupić materiały, ja najbardziej lubię u Gawlika kupować na bogdangawlik.pl, oraz sklep internetowy wędkarskiej Polski. Nie bójcie się używać piórek marabuta, fajne koguciki wychodzą
kogut Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 To ja zawsze myślałem że koguty to mają się podobać rybom,cóż widać się myliłem. images/smiley_icons/icon_redface.gif
Zack Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Witam też przymierzam się do robienia kuraków i mam pytanie,główki z drucikiem wykonujecie sami czy kupujecie gdzieś?
adis Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 Ze względu na koszt dużo lepiej lać samemu. Jeśli chcesz kupić, to na allegro szukaj użytkownika Eurofishing.
AJRON44 Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 jeśli moge coś polecić to obejż sobie materiały w tajmieńu lepiej sa pokazane jak będziesz kupował marabuta upewnij się że ma długi puch są też na rynku badziewne pióra z indyka mają krudki puch i zdaje mi się że słabiej pracuja a też je sprzedają jako marabuta
kogut Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 http://www.sklep.phoenix-fishing.com/glowki-kogutow-c-6_7.ht ml choć ja leję sam. 1
Maticsh Opublikowano 31 Marca 2012 Opublikowano 31 Marca 2012 To ja zawsze myślałem że koguty to mają się podobać rybom,cóż widać się myliłem. images/smiley_icons/icon_redface.gif Czyli rozumiem, że Ty robisz takie, które ci się nie podobają ... Ja kupuję gotowe główki. kogut podesłał ci dobrą stronkę z główkami, polecam. P.S. AJRON 44, radzę poprawić gramatykę, bo naprawdę bije w oczy i przepraszam koguta ze wcześniejszy błąd w poście !!!
fish28 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Panowie widzieliście ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=AnzkJr0JCAs&feature=chann el może znacie tego Pana.A może to nasz jakiś forumowy kolega.Chciałbym mieć kilka kuraków z pod jego ręki
Maticsh Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Kolega Iras aktywnie uczestniczy na innym forum:)
fish28 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Kolega Iras aktywnie uczestniczy na innym forum:) Znasz go masz jakieś namiary,jak tak to poprosiłbym na pv
platynowłosy Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Sorry Panowie, ale jak przechowywać koguty? W normalnym plastikowym latają w wszystkie strony.Na filmiku miałem wrażenie, że są podczepione w jakimś styropianowym podkładzie.Podzielcie się,jak przechowujecie koguty.Pozdrawiam.Alek.
Maticsh Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=27860&am p;start=0& Ten problem pojawił się już wcześniej Pozdrawiam
platynowłosy Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Dzięki Kolego.Mam rozwiązany problem.pozdrawiamAlek
Ejdiem Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 (edytowane) Cześć, rozpoczynam kręcenie kogutów i mam kilka pytań technicznych, pomożecie?: 1) Będę kręcił koguty na główkach ze szpilką o gramaturach 20, 25 i 35g, jaki nr kotwic dobrać do każdej gramatury?2) Na razie biorę się za proste wzory tj. ogonek + chenille na tułowiu - jaki rozmiar chenilla będzie najlepszy (mm)? Edytowane 8 Lipca 2020 przez Ejdiem
Rebel64 Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 No raczej 2 to do 35g bym nie zalozyl,bo srednica glowki bedzie wieksza niz rozstaw grotow.
bartolomeo213 Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Ad 1. Kotwica 1,1,1/0 z kogutami 35g nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak cierpi nadgarstek i czy posiadasz taki kij którym zatniesz sandacza na takiej gram..Ad 2. 10mm kaktus chenille spróbuj sobie z firmy veniard bardzo dobrze się układa na początek wiele Ci ułatwi jest w Fischin Mart.
Rebel64 Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Ja zakladam 1-2 do 20g, 1 do 25-30g, 1/0 do 35g.Chenille 10mm bardzo uniwersalny,ale czasem do glowek 10g zakladam nawet 15mm, zeby zwolnic opad na plytkiej wodzie.
Ejdiem Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Dziękuję Panowie, efekty pracy wkrótce wrzucę na forum
Rekomendowane odpowiedzi