Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Ładowanie akumulatora żelowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4930 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 19 marzec 2021 - 14:57

Paprykarz, on 19 Mar 2021 - 13:13, said:

Czy wiecie gdzie można kupić elektrolit do akumulatora ? Próbowałem na stacjach paliw, różnych firmach sprzedających akumulatory i części samochodowe. Panie nie ma. W jednym miejscu któryś ze sprzedawców coś bąkał o zakazie obrotu - produkt niebezpieczny.

Może sklepy z asortymentem dla produkcji rolnej- Greene, tam też maja osprzęt elektryczny. 

#62 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 21 marzec 2021 - 22:25

Słyszałem że kupić można tylko na rachunek, a transakcja jest rejestrowana, czyli na działalność gospodarczą. Firma świadcząca usługi akumulatorowe może kupić kwas i następnie wymieniać elektrolit u klienta.

Normalnie nie dolewa się elektrolitu, tylko wodę destylowaną. Dolewać można też do żelówek i agm, tylko trzeba mieć mieć strzykawkę, koreczki gumowe i wiertarkę.

• delux64 lubi to

#63 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 22 marzec 2021 - 09:01

Mogę kupić na firmę, ale nikt tego nie ma. Robert mam pytanie skierowane bezpośrednio do ciebie, czy w twojej opinii jest możliwe naładowanie AGMa który pokazuje napięcie 10,85V a po podłączeniu ładowania zaczyna wydzielać wodór ? AGM ma pojemność 18Ah, nawet po spięciu dwóch takich szeregowo nadal wydzielają wodór chwilę po podłączeniu. Ładowarka podaje na samym początku 1,12 A potem dosyć szybko spada do 0,6 A. Rozumiem, że wydzielanie wodoru oznacza, że akumulator już się nie ładuje? 

#64 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 22 marzec 2021 - 16:47

Kolego wodór jest cholernie wybuchowy , znajomy przewoził balony napompowane wodorem to w drodze jak je..o to dach z busa wyrwało . Wodór to nie żarty
  • Sailfish lubi to

#65 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 16:55

Taaaa z busa dach wyrwało, a koledze łupież z głowy się nie posypał? To mój jest jakiś chujo.., nie jebł..o nawet jak zapalniczką rurki termokurczliwe opalałem. Przecież tego wodoru przy elektrolizie z akumulatora nie wydziela się wagon.

Na marginesie, balony pompuje się helem, no chyba, że ktoś jest zdolny inaczej i użyje wodoru (pytanie gdzie go dostał)

Użytkownik Paprykarz edytował ten post 22 marzec 2021 - 17:01

• godski, siarq i Sailfish lubią to

#66 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 22 marzec 2021 - 16:59

O łupieżu nic nie wiem ale ludzi poparzyło

#67 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 22 marzec 2021 - 17:10

Przed chwilą sprawdziłem. Na allegro występuje pod zaskakującą nazwą "elektrolit do akumulatora" nie chce podawać linków, bo za chwilę będą nieaktualne.

Z tym, że jakoś sobie nie wyobrażam uzupełniania braków elektrolitem.

Jeśli już to wodą destylowaną, żeby dojść do wyjściowego stężenia.

A woda destylowana to już na każdej stacji benzynowej jest.

Jeśli coś z akumulatora uciekło, to woda...... a nie kwas.

Zawsze uzupełniałem akumulatory wodą, a tylko nowe suche akumulatory zalewałem kwasem (czyli elektrolitem)..... takie małe aku 6V do starych motorowerów w takiej postaci są sprzedawane....

Jakoś sobie nie wyobrażam, zlania całego starego elektrolitu z żela, czy innego agm'a i zalania nowym...

uzupełnienie wodą, jeszcze może tak... ale akurat w tym przypadku to wyższa szkoła jazdy i jeśli chciałes uzupełniać żywym elektrolitem, to lepiej się za to nie zabieraj. (bez złośliwości to mówię)

Poza tym, jeśli AKU doszedł już do takich stężeń elektrolitu, to obawiam się, że tam już nic z tego akumulatora nie zostało...

#68 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5610 postów
  • Imię:adam

Napisano 22 marzec 2021 - 17:55

Paprykarz, on 22 Mar 2021 - 15:55, said:

Taaaa z busa dach wyrwało, a koledze łupież z głowy się nie posypał? To mój jest jakiś chujo.., nie jebł..o nawet jak zapalniczką rurki termokurczliwe opalałem. Przecież tego wodoru przy elektrolizie z akumulatora nie wydziela się wagon.
Na marginesie, balony pompuje się helem, no chyba, że ktoś jest zdolny inaczej i użyje wodoru (pytanie gdzie go dostał)

@Paprykarz , musze przyznać ze Twoje riposty są zawsze THE BEST :))

#69 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 18:46

Gar4field, on 22 Mar 2021 - 16:10, said:

Przed chwilą sprawdziłem. Na allegro występuje pod zaskakującą nazwą "elektrolit do akumulatora" nie chce podawać linków, bo za chwilę będą nieaktualne.

Z tym, że jakoś sobie nie wyobrażam uzupełniania braków elektrolitem.

Jeśli już to wodą destylowaną, żeby dojść do wyjściowego stężenia.

A woda destylowana to już na każdej stacji benzynowej jest.

Jeśli coś z akumulatora uciekło, to woda...... a nie kwas.

Zawsze uzupełniałem akumulatory wodą, a tylko nowe suche akumulatory zalewałem kwasem (czyli elektrolitem)..... takie małe aku 6V do starych motorowerów w takiej postaci są sprzedawane....

Jakoś sobie nie wyobrażam, zlania całego starego elektrolitu z żela, czy innego agm'a i zalania nowym...

uzupełnienie wodą, jeszcze może tak... ale akurat w tym przypadku to wyższa szkoła jazdy i jeśli chciałes uzupełniać żywym elektrolitem, to lepiej się za to nie zabieraj. (bez złośliwości to mówię)

Poza tym, jeśli AKU doszedł już do takich stężeń elektrolitu, to obawiam się, że tam już nic z tego akumulatora nie zostało...

Nie zamierzam zlewać elektrolitu z AGMa, to se ne da pane Havelka ( a może nie wiem jak). Bawię się starymi akumulatorami i próbuję różnych rozwiązań. Jakiś magik na youtube uzupełniał takiego małego AGMa właśnie elektrolitem a nie wodą i akumulatorek zaczął wracać do życia. Kilka dni z nim jeszcze walczył ale wstał z kolan, chciałem powtórzyć ten spektakularny sukces :) 

Wody wlałem całkiem sporo do tych akumulatorów pewnie po 50/60 ml na celę (może nawet trochę więcej) ale to nic nie wniosło.

#70 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 22 marzec 2021 - 18:52

Dzięki Gar4field za namiar na allegro. Do głowy by mi nie przyszło, że jakaś firma kurierska przyjmie to do przesyłki. Przy akumulatorach kwasowych płakali, że to ADR i musi być drogo.

SPRZEDAŻ Z OGRANICZENIAMI:

Na podstawie aktu prawnego: ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2019/1148 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 i uchylające rozporządzenie (UE) nr 98/2013 sprzedaż tego produktu jest realizowana wyłącznie na rzecz podmiotów prowadzących działalność gospodarczą a zakupiony produkt handlowy oraz zawarta w nim substancja lub mieszanina będą stosowane wyłącznie we wskazanym celu, który jest zgodny z prawem.

Użytkownik Paprykarz edytował ten post 22 marzec 2021 - 18:53

#71 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 22 marzec 2021 - 23:12

Mondralińskie  , siedzę w branży 30 lat i wiele widziałem  , tak balony napełnia się helem  ale ludzie z pazerności pompowali wodorem  bo jest dużo tańszy od helu  i były przypadki  na Śląsku  bo tam tak gupieli  ,  dziecią balon gumowy dokleił się do buzi  bo ktoś kiepem dotknoł balona  a ten się zapalał . Co do busa to znajomy z Radomia miał taki przypadek , uratowało ich że zaraz za kabiną mieli zwinięty wielki zamek dmuchany i siła  wybuch poszła w górę  tak straż z policją ocenili  , riposta nie trafiona  bo to są fakty do sprawdzenia . Wodór w butlach możesz kupić tylko trzeba mieć podpisaną umowę na gazy 

#72 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 23 marzec 2021 - 07:58

Nie zmienia to faktu, że natura wypracowała mechanizm który ma eliminować takie osobniki - (nazywa się on naturalna selekcja). W tym przypadku osobniki zagrażające reszcie stada. Rozmawialiśmy osobiście przez telefon i myślę, że doświadczenie w branży zacząłeś liczyć od pierwszego balonika jaki dostałeś w życiu. Nie jest to złośliwość, ale nie pomyliłbym bym się w ocenie wieku w rozmowie telefonicznej o 30 lat. A co do sprawdzenia faktów podaj link, chętnie poczytam o tym zdarzeniu bo taki przypadek musiał odbić się szerokim echem. 

Nie przyjmuj tego jako osobisty atak na siebie bo tak nie jest.

#73 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 23 marzec 2021 - 09:15

Nie rozmawialiśmy pomyliłeś mnie z kimś innym ,co do wieku to prawie połowę lat mi uiołeś ale ok .Teraz wszystkie imprezy nam zamknęli i nie mam z nim kontaktu .W gazecie były zdjęcia bo miał na kipie piłeczki co dzieci w basenie skaczą i to wszystko wyleciało i zablokowało przejazd na autostradzie jak znajdę to fotki wstawię . Po tych przypadkach robili kontrolę butli , ale i tak z czerwonej malowali na szarą ,, teraz to ukrucili bo jeden drugiego pilnował bo zakazali by sprzedaży

#74 OFFLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 27 marzec 2021 - 12:17

Witam, co moze być przyczyną że akumulator ładuję się tylko do połowy? Gdy go podłączałem była tylko 1 kreska naładowania w skali 4kreskowej. Akumulator 100ah ładowany ładowarką 3.8A przez około 18h. Zazwyczaj po tym czasie był w pełni naładowany.

Załączone pliki

#75 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2184 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 27 marzec 2021 - 12:31

weź normalną i sprawdzoną ładowarkę coś co ma 10A lub chociaż 5A, 18 godzin po 3,8A to nie więcej niż 70Ah

po naładowaniu i odczekaniu kilku godzin najlepiej zrobić test pojemności ale do tego trzeba już sprzętu , to powiedziałoby Ci ile realnie pojemności ma aku

#76 OFFLINE   AdrianMa

AdrianMa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaNakło nad Notecią
  • Imię:Adrian

Napisano 27 marzec 2021 - 13:20

Drugą ładowarkę posiadam 5A. Jeszcze taką uwaga że ładowarka jest dosyć ciepła podczas ładowania. Sprzętu do sprawdzenia nie posiadam ale myślę że znajomy elektromechanik mógłby mi to sprawdzić.

#77 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 27 marzec 2021 - 23:47

Paprykarz, on 22 Mar 2021 - 08:01, said:

Mogę kupić na firmę, ale nikt tego nie ma. Robert mam pytanie skierowane bezpośrednio do ciebie, czy w twojej opinii jest możliwe naładowanie AGMa który pokazuje napięcie 10,85V a po podłączeniu ładowania zaczyna wydzielać wodór ? AGM ma pojemność 18Ah, nawet po spięciu dwóch takich szeregowo nadal wydzielają wodór chwilę po podłączeniu. Ładowarka podaje na samym początku 1,12 A potem dosyć szybko spada do 0,6 A. Rozumiem, że wydzielanie wodoru oznacza, że akumulator już się nie ładuje? 

Mi to wygląda na jedną zwartą celę. Prawdopodobnie pięć jest naładowanych a jedna zwarta - 10,85V. Raczej bez szans.

Główną przyczyną szybkiego zasiarczania baterii bezobsługowych jest celowe utrudnienie dolewania wody. Gęsty elektrolit podnosi SEM baterii, ale ładunku już nie. To powoduje konsekwentne niedoładowywanie akumulatora i zasiarczenie. Jeśli jest niewielkie zasiarczenie to można powiercić otworki, wlać nieco wody destylowanej i ładować długo zwykłą prymitywną ładowarką bez automatyki, niewielki prąd ale długo. Trochę będzie gazować (wentylacja potrzebna). Usprawnia aku w sensie zmiękczenia siarczanów, ale ubytków masy w płytach nie uzupełni.

Użytkownik Stołczynianin edytował ten post 27 marzec 2021 - 23:48

#78 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 30 kwiecień 2021 - 20:03

Zakupiłem Aku żelowe z zamiarem pływania na silniku elektrycznym , pływał ktoś na takim Genesis 12TD100F4

#79 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5045 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 01 maj 2021 - 16:04

Paprykarz, on 22 Mar 2021 - 08:01, said:

Napiszę dla potomnych - jeżeli aku pokazuje 10,85v i gazuje przy ładowaniu, czyli ogniwa są w pełni naładowane, to ma urwaną jedną celę i jest na śmietnik.

• Sailfish lubi to

#80 OFFLINE   cezorator

cezorator

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary
  • Nazwisko:Pacocha

Napisano 01 maj 2021 - 19:25

psulek, on 01 May 2021 - 15:04, said:

Napiszę dla potomnych - jeżeli aku pokazuje 10,85v i gazuje przy ładowaniu, czyli ogniwa są w pełni naładowane, to ma urwaną jedną celę i jest na śmietnik.

zgadzam się !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych