Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sandacze 2020

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   G r e g

G r e g

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 647 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Grzegorz

Napisano 27 wrzesień 2020 - 23:24

Gratulejszyn Bartek fajnie połowiliscie, czytając opis mam lekkie deżavi bardzo podobna sytuacja koledzy mieli brania często tylko w jedną i tą samą gumę ja zaś takiej nie miałem i z uporem wciskałem sandaczom swoje wabiki, ale przy okazji odkryłem coś u siebie co podziałało już też sensownie.. ;)

U mnie na rzece trochę podniesiony stan wody pozwolił mieć nadzieję na bardziej "książkowe" łowienie rzeczne po namierzeniu ataku sandacza trzeba było znaleźć azymut i w końcu "zdjąłem" nicponia ;)

Załączony plik  20200927_232516-1-1_resized.jpg   30,3 KB   50 Ilość pobrań

#82 OFFLINE   ars25

ars25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaPiotrków.Tryb
  • Imię:Jarek

Napisano 28 wrzesień 2020 - 12:37

W tym roku skupiłem się właśnie na łowieniu kogutami. 60% sandaczy złowiłem właśnie tą metodą . To co mogę stwierdzić, nie jest to taka cudowna metoda, ale już wiem dlaczego tak lubiana ! Szczególnie przez osoby lubiące soczyste białe, rozpływający się mięsko .... dużo ryb podczepionych za skórę, albo głęboko w gardle - raczej małe szanse na przeżycie ..... Nikt się tym nie chwali, każdy pokazuje złapane ryby, zdjęcia itp - prawda jest taka, ze ta metoda pozostawia spory niesmak , oczywiście co dla niektórych ....
Zdjęcie sandacza ponad 80 cm szczepionego w okolicy ogona ... Chociaż nie miał problemu żeby odpłynąć .

Załączone pliki

#83 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 28 wrzesień 2020 - 15:40

I tu się z Tobą nie zgodzę.
Nigdy, ale to naprawdę nigdy nie podhaczyłem żadnej ryby kogutem, ale zdarzało się wahadłem, obrotówką czy też gumą.
To nie jest wina przynęty, a raczej łowiącego i sposobu prowadzenia.

Jeśli chodzi jednak o skuteczność zacięć kogutem, to jest niemalże 100%.

Przypomniało mi się jak byłem z kolegą na okoniach, na kanale żerańskim i na okoniówki wyjeliśmy po kilka leszczy, po czym przestaliśmy łowić, bo każde przeciągnięcie było po rybach!
  • Biesan i Damiano lubią to

#84 OFFLINE   ars25

ars25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 28 wrzesień 2020 - 19:10

I tu się z Tobą nie zgodzę.
Nigdy, ale to naprawdę nigdy nie podhaczyłem żadnej ryby kogutem, ale zdarzało się wahadłem, obrotówką czy też gumą.
To nie jest wina przynęty, a raczej łowiącego i sposobu prowadzenia.

Jeśli chodzi jednak o skuteczność zacięć kogutem, to jest niemalże 100%.

Przypomniało mi się jak byłem z kolegą na okoniach, na kanale żerańskim i na okoniówki wyjeliśmy po kilka leszczy, po czym przestaliśmy łowić, bo każde przeciągnięcie było po rybach!

W takim razie muszę popracować nad techniką prowadzenia omówimy to przy najbliższej okazji, tylko byłoby dobrze żebyś miał nalewkę z kawą
  • cyprys19 lubi to

#85 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 28 wrzesień 2020 - 20:42

W tym roku skupiłem się właśnie na łowieniu kogutami. 60% sandaczy złowiłem właśnie tą metodą . To co mogę stwierdzić, nie jest to taka cudowna metoda, ale już wiem dlaczego tak lubiana ! Szczególnie przez osoby lubiące soczyste białe, rozpływający się mięsko .... dużo ryb podczepionych za skórę, albo głęboko w gardle - raczej małe szanse na przeżycie ..... Nikt się tym nie chwali, każdy pokazuje złapane ryby, zdjęcia itp - prawda jest taka, ze ta metoda pozostawia spory niesmak , oczywiście co dla niektórych ....
Zdjęcie sandacza ponad 80 cm szczepionego w okolicy ogona ... Chociaż nie miał problemu żeby odpłynąć .

Twój wpis odnoszę jako celowany bezpośrednio do mnie , więc pozwolę sobie odnieść się nieco do tez?zarzutów?insynuacji?...

Kogutami łowię bardzo rzadko i absolutnie nie mam takich doświadczeń jak ty odnośnie ich śmiertelnego i destrukcyjnego wpływu na łowione ryby . 

Nie zabijam sandaczy ani żadnych łowionych przez siebie ryb bez wyjątku,a szczęśliwie udaje się póki co uniknąć sytuacji , w której "zażarła za głęboko".

Ta konkretnie ryba wzięła bardzo delikatnie i była zapięta pod spodem pyska , a kogut wyleciał w podbieraku . 

Te ryby , które złowiłem na ten typ przynęty brały zazwyczaj mocno i pewnie , ale nie miałem nigdy problemu z ich wyhaczeniem ( a często dotyczyło to okoni na tym zbiorniku ).Myślę , że wiąże się to ze stosunkowo małym obciążeniem stosowanym przeze mnie na danej głębokości . Zazwyczaj mniejszym niż guma z główką jigową . A więc nieco inaczej niż zwykło się uważać i stosować .

Użytkownik malinabar edytował ten post 28 wrzesień 2020 - 21:22

#86 OFFLINE   Damiano

Damiano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 28 wrzesień 2020 - 22:05

Z kolei ja w przeciwieństwie do Bartka często sięgam po "pierzaste koguciki" i tym bardziej zaszokowała mnie tak drastyczna według mnie teoria Jarka, gdyż praktyka którą ja stosuję od lat nie potwierdza w żadnym stopniu takiej opinii na temat "kogutów" a potwierdzeniem tego jest brak martwych ryb które po uwolnieniu nie pływaja do góry brzuchami w zbiorniku.
  • Biesan i cyprys19 lubią to

#87 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 28 wrzesień 2020 - 23:21

Ja używam kogutow w 90 procentach moich połowów, bo sam sobie je robię i z moich spostrzeżeń podchaczen mam ok.2 procent.Najczsciej pod tzw.brode.
  • Biesan, kostom63 i cyprys19 lubią to

#88 OFFLINE   ars25

ars25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 06:09

Z kolei ja w przeciwieństwie do Bartka często sięgam po "pierzaste koguciki" i tym bardziej zaszokowała mnie tak drastyczna według mnie teoria Jarka, gdyż praktyka którą ja stosuję od lat nie potwierdza w żadnym stopniu takiej opinii na temat "kogutów" a potwierdzeniem tego jest brak martwych ryb które po uwolnieniu nie pływaja do góry brzuchami w zbiorniku.

to nie jest żadna teoria , ostatnie 2 z pięciu, które złapałem na głębokości 8 m - walnięcie, że mało co wędkę wyrwało z ręki/ nie były w stanie odpłynąć.... Szkoda, że nie zrobiłem zdjęci, jak zakrwawiły mi łódkę, nie był to miły widok - koguty w gardle więc, chyba nie muszę mówić co po holu z tej głębokości nastąpiło. Większy  70 ucierpiał  najbardziej , a 55 mniej -może ze względu na to że stawiał mniejszy opór ... Oba przekręciły się w podbieraku po max 10 min. Twierdzicie, że nadal robię coś źle, źle prowadzę itp... To są moje spostrzeżenia i przy intensywnym mocnym żerowaniu połowa sandaczy po głębokim zassaniu koguta pada i tyle.... Do nikogo nie kieruję tych wiadomości,  to są tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia....     

#89 OFFLINE   ars25

ars25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 06:16

Twój wpis odnoszę jako celowany bezpośrednio do mnie , więc pozwolę sobie odnieść się nieco do tez?zarzutów?insynuacji?...

Kogutami łowię bardzo rzadko i absolutnie nie mam takich doświadczeń jak ty odnośnie ich śmiertelnego i destrukcyjnego wpływu na łowione ryby . 

Nie zabijam sandaczy ani żadnych łowionych przez siebie ryb bez wyjątku,a szczęśliwie udaje się póki co uniknąć sytuacji , w której "zażarła za głęboko".

Ta konkretnie ryba wzięła bardzo delikatnie i była zapięta pod spodem pyska , a kogut wyleciał w podbieraku . 

Te ryby , które złowiłem na ten typ przynęty brały zazwyczaj mocno i pewnie , ale nie miałem nigdy problemu z ich wyhaczeniem ( a często dotyczyło to okoni na tym zbiorniku ).Myślę , że wiąże się to ze stosunkowo małym obciążeniem stosowanym przeze mnie na danej głębokości . Zazwyczaj mniejszym niż guma z główką jigową . A więc nieco inaczej niż zwykło się uważać i stosować .

Bartek Ty byłbyś ostatnią osobą do której bym  mógł cokolwiek  insynuować, Takiej klasy i pasji jak Twoja, to mogę Ci tylko pozazdrościć ..... :) 

Pozdrawiam 

#90 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.

Napisano 29 wrzesień 2020 - 07:02

Bartek Ty byłbyś ostatnią osobą do której bym  mógł cokolwiek  insynuować, Takiej klasy i pasji jak Twoja, to mogę Ci tylko pozazdrościć ..... :)

Pozdrawiam 

W takim razie odebrałem zbyt osobiście , co czasami mi się zdarza.  Choć kategoryczność stwierdzeń Twojego pierwszego wpisu zdecydowanie temu sprzyjała .

to nie jest żadna teoria , ostatnie 2 z pięciu, które złapałem na głębokości 8 m - walnięcie, że mało co wędkę wyrwało z ręki/ nie były w stanie odpłynąć.... Szkoda, że nie zrobiłem zdjęci, jak zakrwawiły mi łódkę, nie był to miły widok - koguty w gardle więc, chyba nie muszę mówić co po holu z tej głębokości nastąpiło. Większy  70 ucierpiał  najbardziej , a 55 mniej -może ze względu na to że stawiał mniejszy opór ... Oba przekręciły się w podbieraku po max 10 min. Twierdzicie, że nadal robię coś źle, źle prowadzę itp... To są moje spostrzeżenia i przy intensywnym mocnym żerowaniu połowa sandaczy po głębokim zassaniu koguta pada i tyle.... Do nikogo nie kieruję tych wiadomości,  to są tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia....     

Nie łowię tak głęboko zazwyczaj , więc moje doświadczenia mogą być inne . Większość moich ryb bierze częściej półgębkiem , a konkretne walnięcia wyrywające kij z ręki są zazwyczaj puste , więc pozazdrościć takich brań . Pytanie tylko , jak wyglądałaby sytuacja , gdybyś miał na końcu duża gumę na adekwatnym rozmiarowo haku . Zapewne trzy groty koguta to większe ryzyko uszkodzeń , ale pytanie jak byłoby przy zastosowaniu tradycyjnej przynęty przy tak agresywnym jej łyknięciu . 

Pozdrawiam .

Użytkownik malinabar edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 07:03

#91 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 09:06

Zrobiłem formę do kogutów na zwykłym haku jigowym i problemy z wyhaczaniem ryb nie występują. Polecam.

• Hurrican lubi to

#92 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaNieborowice
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Kozłowski

Napisano 29 wrzesień 2020 - 10:12

Ja używam kogutow w 90 procentach moich połowów, bo sam sobie je robię i z moich spostrzeżeń podchaczen mam ok.2 procent.Najczsciej pod tzw.brode.

Hmmm.. ach te koguty, kotomysze czy inne ptactwo.

Każdy swoja opinie posiadać może i wyrażać mu ja wolno:-)

Jeśli chodzi o doświadczenie moje to faktycznie bywały przypadki zaczepienia ryb pod brodę, tzw. gnieciuchy. Dzieje się tak dlatego, że ryba przynete, której nie dogoni a która nie zdąży sie poderwać dociska pyskiem do dna. Można spróbować z lżejszą przynętą (wspomina o tym Malinbar) i jestem tego samego zdania.

Jeśli chodzi o przypadki zaczepienia ryby za bok to chyba zależy własnie od "natłoku" ryby i troche własnie od szybkosci przynety. Niekiedy wlasnie trafiały sie ryby nie tyle zaczepione pod brodę, ale np. pomiedzy płetwy piersiowe co jest logiczne i porównywalne z tymi podbródkami. czyli dalej gnieciuchy. Kogut nie przewraca sie i leży na dnie jednym grotem do góry więc tego typu sytuacje maja miejsce częsciej.

Ryby złowione za inne części ciała to raczej sporadyczne przypadki. Kolega wyjął taką 5tke kiedys za ogon, ale nie wbiła sie kotwica tylko zrobiła sie petla wokół ogona:-) Podobnie mielismy na rzece kiedy łowilismy na chruścika. Chyba ryba z tarła zaplatała się ogonem w hak i zrobiła petlę.

Swego czasu gdy bawiłem sie sporo na wiosnę gumami na rzece trafiałem sporo leszczy np, ktore pomimo faktu, że ripper miał jeden hak to pieknie zapinały się przy pokrywach skrzelowych.

Może więc byc róznie, przy duzym natłoku przynet zdarzyc sie moze wszystko. A polecam ponurkować na łowisku w pieńkach.

Wygladaja jak choinki slicznie obwieszone babkami - tyle tam ołowiu....

Użytkownik dawiniel edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 10:31

#93 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaNieborowice

Napisano 29 wrzesień 2020 - 10:22

Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą ;). Kiedyś pływałem z miłym panem z wąsikiem. Obecnie jest redaktorem naczelnym pewnego pisma wędkarskiego. On zaginał zadziory w swoich hakach. Tak też można. A w dni kiedy tak pięknie walą niestety chyba nic nie zrobisz - takie ryzyko. Ewentualnie takie na pojedynczym haku do big game. Ale też krew leje się gęsto - można wtedy porzucać główką bez haka :clappinghands: brania bedą niezmienie piękne . Pozdrówka

Użytkownik dawiniel edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 10:23

#94 OFFLINE   ars25

ars25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 11:05

:good:

Gdzie drwa rąbią tam wióry lecą ;). Kiedyś pływałem z miłym panem z wąsikiem. Obecnie jest redaktorem naczelnym pewnego pisma wędkarskiego. On zaginał zadziory w swoich hakach. Tak też można. A w dni kiedy tak pięknie walą niestety chyba nic nie zrobisz - takie ryzyko. Ewentualnie takie na pojedynczym haku do big game. Ale też krew leje się gęsto - można wtedy porzucać główką bez haka :clappinghands: brania bedą niezmienie piękne . Pozdrówka

Ten miły Pan to mądry człowiek, w woblerach mam już wszystkie pozaginane i spadów raczej nie zauważyłem, a z odczepianiem bajka, tak też zacznę robić z kogutami  :good: Pewnie ani sandaczy, ani mnie krew, już nie będzie zalewać...... 

a tak na marginesie, Dawid ( miejscówki  )  zaczynają odpalać  ;)

. Pozdrawiam 

#95 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaNieborowice

Napisano 29 wrzesień 2020 - 11:23

No taaak, teraz przynajmniej się skończy wakacyjna dłubanina. A jak już na tych miejscówkach się skończy bo tak też będzie to podam ci następne hehe. Ale to już lód na przelotkach musi się pokazać.
Połamania życzę. Tak pięknej wody trudno szukać tu na Śląsku niestety :blush:

• ars25 lubi to

#96 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 29 wrzesień 2020 - 17:59

A może właśnie głębokość z jakiej ryba została wyholowana w dosyć szybkim tempie jest przyczyną - tzw choroba dekompresyjna. Ostatnio nawet ktoś na YouTubie miał filmik o tym, że jest bardzo duża śmiertelność ryb po wyholowaniu z dużej głębokości

#97 OFFLINE   niedziel_jig

niedziel_jig

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1005 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Niedzielski

Napisano 29 wrzesień 2020 - 18:02

Znowu w pióra.97fcda4ca5fcc8e4f5ff594fc8d48eb8.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

#98 OFFLINE   accbapa

accbapa

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaWawa - Płock
  • Nazwisko:G

Napisano 29 wrzesień 2020 - 18:08

A może właśnie głębokość z jakiej ryba została wyholowana w dosyć szybkim tempie jest przyczyną - tzw choroba dekompresyjna. Ostatnio nawet ktoś na YouTubie miał filmik o tym, że jest bardzo duża śmiertelność ryb po wyholowaniu z dużej głębokości

Pewnie o tym filmie mówisz, polecam obejrzeć.

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

#99 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 371 postów

Napisano 29 wrzesień 2020 - 18:45

Znowu w pióra.
Jaki kolor i ciężar jeśli mogę spytać?

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 29 wrzesień 2020 - 18:48