Z podobnym pytaniem spotkałem się wielokrotnie, a parę lat temu zadawałem je sam sobie przeglądając "otchłań internetów" w celu kupienia

Prawdopodobnie każdy nas kupujący pierwszą lub kolejną łódkę, śledzący rynek lub lubiący zmieniać sprzęt myśli co tu kupić...
Pytanie podyktowane dylematem przed zakupowym spędziło sen z powiek niejednemu z nas.
1) Jakiej firmy spaliny używasz oraz rok produkcji?
2) 2T czy 4T ?
3) Czym kierowałeś się przy zakupie ( np. waga ,firma, funkcje dodatkowe ładowanie,rozruch elektryczny, TRYM - gazowy czy elektryczny, podłączenie sieci NMEA).
4) Z jaką łódką (wymiar , waga etc) - pontonem go używasz . Prędkości jakie osiągasz , spalanie itp
5) Czy miałeś jakieś awarie podczas eksploatacji- bez wchodzenia w dyskusje między kolegami

...
6) Czy kupiłbyś silnik tej samej firmy ponownie?
7) Inne
Ciekawi mnie co używacie i dlaczego dokonaliście takiego a nie innego wyboru - wydaje mi się że wielu z nas nie mający bladego pojęcia może chociażby zasugerować się takimi informacjami przy zakupie (mogą one w jakiś sposób pomóc lub nakierować na właściwą drogę).
Nie chodzi o porady w wyborze bo Temat wyboru silnika oraz pochwal się nowym sprzętem to osobne wątki i proszę ich nie mylić z TYM, tylko same info *(LICZBY) dla tych lub owych którzy się wciąż wahają ..
Zacznę od siebie:
1) Mercury 20 KM 2017 - gaźnik.
2) 4T.
3) Zależało mi na "markowym silniku" z ładowaniem i el. rozruchem - trafił się Mercury
4) Używam go z łódką Pegazus 380 (3,8m x 1,75 , wystarczająca moc) , prędkości przepływowe 30-33 km/h z 2 osobami i szpejem - co do spalania to na 3 dni wędkowania na Turawie zeszło koło 15-17 l (przepłynięte kilkadziesiąt kilometrów)
5) Jak na razie awarii brak... I oby tak zostało.
6) Rozważyłbym podobne konstrukcje np. Tohatsu, ale nie mówię NIE dla Mercury
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji
@Cabage