Mekamil, on 03 Mar 2025 - 09:46, said:
A ta średnica szpulki?
Na szybko zmierzone 27,73
Użytkownik drag edytował ten post 03 marzec 2025 - 13:48
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 03 marzec 2025 - 13:51
S.N., on 03 Mar 2025 - 12:29, said:
Czy bardzo "plastikowe" pierwsze wrażenie ?
Szczerze?Porównując do Calcutty BFS -tak
Porównując do Aldka-wcale nie .
Podusiłem,powciskałem i buda sprawia wrażenie całkiem sztywnej.Żadnych luzów na korbie czy na knobach też nie stwierdziłem.
Dalsze odczucia po nawinięciu linki,przykręceniu do kija i testach ogrodowych
Napisano 03 marzec 2025 - 20:00
Napisano 03 marzec 2025 - 20:22
Ja zamówiłem tego stówkę tańszego - parametry niby te same tylko jedno łożysko mniej
Napisano 03 marzec 2025 - 20:46
70 zł. różnicy to nie 100 chyba, że widzimy inne ceny. Za to korba w tym droższym bardziej dizajnerska no i to łożysko więcej ... kusi
Gdyby nie fakt, że całkiem niedawno miałem 2 egzemplarze aurory bfs też bym się skusił, a tak chwilkę jeszcze poczekam.
Użytkownik S.N. edytował ten post 03 marzec 2025 - 20:46
Napisano 10 marzec 2025 - 14:47
Napisano 15 marzec 2025 - 12:07
Napisano 15 marzec 2025 - 12:42
W dużym skrócie - nie spodziewałem się, że da się wyprodukować młynek do XXUL BFS w cenie niższej niż powinna kosztować sama szpulka w nim zamontowana.
Łowiłem z kijkiem swojej produkcji do ok. 4 g, dobrze ładującym i plecionką Kingdom MicroFly 0.2
W młynku są dwa pokrętła do ustawienia hamulca rzutowego. Jak bawiłem się w domu to nie mogłem wyczaić wpływu działania tego wewnętrznego, więc po prostu ustawiłem go na 0. Ten zewnętrzny hamulec ustawiałem na 2 przy lotniejszych przynętach i 3 przy tych co były najlżejsze (zakres jest 0-5 z mikroregulacją). Działa bardzo dobrze - minimalna kontrola w początkowej fazie rzutu, później można zupełnie zdjąć kciuka i zatrzymać szpulkę dopiero przy wpadnięciu przynęty do wody. Wziąłem dzisiaj tylko gumki, najmniejsze miały 1,2 g całkowitej masy, najcięższe 3,5 g. Jak dla mnie rzutowo osiągi sa identyczne co z Daiwą Alphas 70 na szpulce 3,9 g (przypomnę - tu szpulka jest jeszcze lżejsza).
Z wad: średnio pasują mi te knoby - okrągłe, plastikowe, śliskie, ale może kwestia przyzwyczajenia, do tych heksagonalnych też dopiero po czasie przywykłem. Słaby hamulec walki, wg opisu 4 kg, wydaje mi się znacznie mniej, ale też pewnie nie mógłby być dużo mocniejszy, bo jednak filigranowa szpulka mogłaby ucierpieć przy większym obciążeniu. No i na pewno można się czepiać kultury pracy - Daiwa to to nie jest, ale z drugiej strony, pierwsze multiki Jaxona na naszym rynku chodziły dużo gorzej, a jednak pozwoliły wejść w świat castingu wielu wędkarzom. Tu może być podobnie z BFSem.
Ten paproch na zdjęciu waży dokładnie 1,56 g i tu już miałem 'full komfort' rzutów. A dodam, że chyba z pół roku już nie łowiłem castem XUL, więc kwestia 'nieobrzucania' mogła działać jedynie na niekorzyść osiągów
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych