... jeżeli mają na kapeluszach kręgi zielonkawego koloru , to pewnie tak ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 25 wrzesień 2020 - 15:46
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 wrzesień 2020 - 15:46
... jeżeli mają na kapeluszach kręgi zielonkawego koloru , to pewnie tak ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 25 wrzesień 2020 - 15:46
Napisano 25 wrzesień 2020 - 15:55
Napisano 25 wrzesień 2020 - 16:03
... i jezeli po dotknięciu blaszek też sinieją /zielenieją , to są rydze ....
Napisano 25 wrzesień 2020 - 16:08
Napisano 25 wrzesień 2020 - 16:12
... to weź kosę i dawaj ile wlezie ....
Napisano 25 wrzesień 2020 - 16:25
Zielonkawe kręgi, zieleniejące blaszki a przede wszystkim rude mleczko po przecięciu trzona (chyba żaden inny grzyb tego nie ma).
Pogratulować zbioru
Napisano 25 wrzesień 2020 - 16:56
Panowie i Panie
Czy to rydze?
Pozdrawiam
Dasz radę sam? Jakby nie to wiesz
Użytkownik strary edytował ten post 25 wrzesień 2020 - 16:57
Napisano 25 wrzesień 2020 - 19:53
Kolego Drago to na pewno są rydze.
Poniżej zdjęcie poglądowe z tegorocznych poszukiwań.
1600949019789.jpg 57,61 KB 21 Ilość pobrań
Użytkownik kogut1982 edytował ten post 25 wrzesień 2020 - 19:54
Napisano 27 wrzesień 2020 - 13:17
Napisano 27 wrzesień 2020 - 13:28
To podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego.
Napisano 27 wrzesień 2020 - 14:37
Dzięki za odp. Człek całe życie się uczyTo podobnie jak parę wpisów wyżej przerośnięty piaskowiec kasztanowaty. Powinien mieć pusty w środku trzon zbudowany z komór. Nie widać dobrze porów - mógłby to też być naziemek kozionogi - rzadki grzyb. Nie jest to nic borowikowatego.
Napisano 27 wrzesień 2020 - 15:01
Jadł ktoś?
Wczoraj odkryłem, że nie jest już pod ochroną.
20200926_121231a.jpg 129,44 KB
30 Ilość pobrań
Napisano 27 wrzesień 2020 - 15:08
Jadł ktoś?
Wczoraj odkryłem, że nie jest już pod ochroną.
Genialny grzyb, jeden z moich ulubionych. Ma lekko orzechowy posmak, niektórym przeszkadza lekki aromat terpentynowy, ale mnie to jakoś nie odrzuca. Przesmażony jest genialny, można też zrobić w śmietanie.
Napisano 27 wrzesień 2020 - 15:37
Napisano 27 wrzesień 2020 - 15:48
Ja zawsze jadłem marynowane 😀Jadł ktoś?
Napisano 27 wrzesień 2020 - 16:43
Użytkownik trolinka666 edytował ten post 27 wrzesień 2020 - 16:45
Napisano 27 wrzesień 2020 - 18:39
Panowie, czy to jest jakaś odmiana boczniaka?
Kolega mówił żeby brać ale nie był zbyt przekonujący i w efekcie ich nie ruszaliśmy
Użytkownik Haxley edytował ten post 27 wrzesień 2020 - 18:39
Napisano 27 wrzesień 2020 - 19:50
Posmakowałem go i nie miał żadnej goryczki ani pieczenia. I na goryczaka ma zbyt ciemny trzon. Na moje Sayonara ma rację, że to piaskowiecWg mnie jest do stary goryczak żółciowy. Naziemek ma inny trzon.
Użytkownik AdrianMa edytował ten post 27 wrzesień 2020 - 19:50
Napisano 27 wrzesień 2020 - 21:14
Panowie, czy to jest jakaś odmiana boczniaka?
Kolega mówił żeby brać ale nie był zbyt przekonujący i w efekcie ich nie ruszaliśmy
Boczniak płucny lub inna nazwa łyżkowaty. Pleurotus pulmonarius. Możesz jeść. Smakowo to samo co znany boczniak ostrygowaty - tyle że rośnie od lata do jesieni.
Napisano 03 październik 2020 - 11:52
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych