#141 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 20:50
#142 OFFLINE
Napisano 10 październik 2024 - 22:16
#143 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 08:23
#144 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 20:15
Ty chcąc dopłynąć do brzegu na który powinieneś wrócić będziesz musiał ładować max. moc silnika aby pchał ponton w tym kierunku z którego wieje. Musi wiec być duża śruba, np. Kipawa lub z dużego silnika (np. 55Lbs) aby woda za silnikiem nie była jedynie zaburzana a jednostka będzie stała. Wiem jaka jest różnica pomiędzy 36Lbs a 55Lbs. Na Minnkota Traxxis (55) a Endura (36). O 30Lbs nawet nie wspomnę.
Endura jako biegowka też jest prądożerna. Maxi to zupełnie inna bajka jeżeli chodzi o długość pływania na tym samym aku.
Najlepiej wiec Maxi plus Kipawa i pływanie to przyjemność. Ale silnik musi mieć swoją moc bo Kipawa potrafi niejeden sfajczyć.
Aaaaaa. Odnośnie różnicy pomiędzy 40 a 50Lbs to podejrzewam że jedynie śruba jest większa lub ma większy skok. Jeżeli są takie same to silnik ma większe obroty
Pomiędzy 30 a 36 Lbs widać było mocno różnice. Śruby były inne. A pomiędzy 36 biegowka a 55 Maxi to przepaść. Nawet przy 45Lbs z Maxi widać różnice ale przy innych modelach silników MK.
Użytkownik trout master edytował ten post 11 październik 2024 - 20:20
#145 OFFLINE
Napisano 11 październik 2024 - 20:19
Proszę wszystkich posiadaczy tego silnika o wszelkie opinie na jego temat. Chcę kupić silnik do małego (2,1m) pontonu i wstępnie wytypowałem właśnie tą Minn Kote w wersji 50lbs. Czy faktycznie silniki Minn Koty są cichsze od np HasWingów? Czy jakość wykonania idzie w parze z ich wyższą ceną? I na koniec czy 50lbs to dobry wybór do tak małej dętki? Jeśli 55lbs da mi większy komfort i manewrowość na wypadek gdy zerwie się silny wiatr to jestem gotów dopłacić.
50 lub 55 lbs bierz od kopa nie baw się w jakieś gówniane 30 lbs
#146 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 14:25
OK będzie 50tka. Mam pytanie co do oznaczeń bo spotkałem się z wersją endura max i endura C2 max. Czy C2 oznacza nowszą wersje?
#147 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 19:13
Użytkownik trout master edytował ten post 12 październik 2024 - 19:14
#148 OFFLINE
Napisano 12 październik 2024 - 21:27
#149 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 07:50
Z ciekawostek. Ktoś coś wie dlaczego przy Minnkota Endura 50LBS Max nie zalecane są akumulatory LifePo4????? O co kaman? Napięcie zbyt duże? Natężenie?
Problem leży gdzie indziej. Nadużywanie maksymalnych prądów przez użytkowników silników elektrycznych. Po prostu lifepo4 oddają praktycznie do końca prąd maksymalny i nie każda elektronika to wytrzyma. Za coś się jednak płaci Minnkocie- tj, za maksymizer. Nie wiem czy w przypadku tej Endury jest oryginał maksymizera czy znowu jakieś rzemiosło tego sklepu.
Użytkownik Sonary i mapy edytował ten post 13 październik 2024 - 07:52
#150 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 08:40
Dziwne jednak że robione to jest „na styk” a później okazuje się że ciągnąć prądu nie można na maksa, taki jaki się chce. No cóż, ulepszenia nie zawsze są dobrze ulepszone. Jak z wszystkim. Ograniczenia ciężaru, wymiarów, materiałów, itp.
#151 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 10:06
To ja zapytam czy w instrukcjach silników określony jest ich cykl pracy? Tzn przez jaki czas silnik może pracować z manetką odkręconą na 100%? Jeśli nie to ja rozumiem to tak, że urządzenie jest tak zaprojektowane, że powinno wytrzymać takie użytkowanie non stop.
#152 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 11:23
To ja zapytam czy w instrukcjach silników określony jest ich cykl pracy? Tzn przez jaki czas silnik może pracować z manetką odkręconą na 100%? Jeśli nie to ja rozumiem to tak, że urządzenie jest tak zaprojektowane, że powinno wytrzymać takie użytkowanie non stop.
Wiem, że w przypadku jednego z producentów tak było, prędkość maksymalna nie dłużej niż 30minut.
Pamiętaj, że stockowo wyposażone silniki nie mają zwyczajowo problemów takich. W przypadku tego sklepu wchodziły w grę własne rozwiązania, niespotykane gdzie indziej - np. aktywne chłodzenie elektroniki sterującej w czapce silnika. To może być clue problemu a nie budowa silnika sama w sobie. Miałem kilka elektryków od pierdków 30lb do 3KW obecnie- wszystkie pracują na lifepo4 bez żadnych problemów, bardzo często na maksa przez wiele godzin. Żadnych incydentów.
A w sumie jeszcze jedna myśl mi naszła odnośnie "zakazów" używania lion lifepo4 w tym sklepie. Może chodzi o uwolnienie się serwisu od napraw lub robienia tego za pieniądze także w trakcie gwarancji .
#153 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 13:24
Teraz dopiero zauważyłem, że to zalecenie o nie używaniu aku LiFePo4 to zalecenie konkretnego sklepu, a nie producenta. Jeśli dotyczy ono wyłącznie tuningowanych przez nich silników to może świadczyć o marnej jakości użytych regulatorach.To wiele wyjaśnia i jeśli o mnie chodzi mówi żeby trzymać się od tego sklepu z daleka. Nie istotne jest czy to kompletny brak kompetencji, celowe wprowadzanie klientów w błąd czy zwykła asekuracja.
#154 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 13:56
Teraz dopiero zauważyłem, że to zalecenie o nie używaniu aku LiFePo4 to zalecenie konkretnego sklepu, a nie producenta. Jeśli dotyczy ono wyłącznie tuningowanych przez nich silników to może świadczyć o marnej jakości użytych regulatorach.To wiele wyjaśnia i jeśli o mnie chodzi mówi żeby trzymać się od tego sklepu z daleka. Nie istotne jest czy to kompletny brak kompetencji, celowe wprowadzanie klientów w błąd czy zwykła asekuracja.
That's I'm talking about.
Skoro w USA zalecają konkretne modele lifepo4 do MinnKoty- oczywiście także z powodów biznesowych- to znaczy, że technologia akumulatorowa jest bezpieczna dla takiego sprzętu.
Jest jeszcze jeden sklep, który informuje klientów o tym, by nie używać takich ogniw. Sklep a nie producent.
\
#155 OFFLINE
Napisano 13 październik 2024 - 14:12
Możesz podpowiedzieć który to sklep? Może być na priv jeśli tak wolisz.
#156 OFFLINE
Napisano 23 październik 2024 - 14:11
Witam, w ojca silniku Minn Kota Endura C2 55Lbs padła regulacja biegów/obrotów. Czy da się w tym modelu zastąpić ten element maximizerem czy kupić po prostu taki sam i wymienić?
#157 OFFLINE
Napisano 23 październik 2024 - 18:04
To była biegówka czy z Maxi?
#158 OFFLINE
Napisano 23 październik 2024 - 20:01
#159 OFFLINE
Napisano 23 październik 2024 - 21:27
@brzoza
To była biegówka czy z Maxi?
zwykła biegówka
#160 OFFLINE
Napisano 23 październik 2024 - 22:47
Można naprawić. Rozebrać ( w zasadzie zniszczyć uszkadzając jak najmniej bo sklejone na stałe) i dorobić, przeczyścić, dogiąć przepalone styki. Czasami się udaje, czasami nie zawsze. Kupić nową biegówkę lub Maxi. Dwie opcje do wyboru. Czy oryginalne Maxi, wejdzie? Nie wiem bo nie miałem tego modelu ale jeżeli jest miejsce pod czapą i złącze "rączka-przełącznik biegów" jest takie samo jak do Maxi to powinno pasować. Skoro MC sklep montuje jakieś swoje maxymizery do tego modelu tzn. że jakoś tą elektronikę wciskają pod czapę. Gorzej że oryginalne pewnie nie będzie można dopasować do tego modelu skoro one są biegówkami. ENDURA MAX to silniki z oryginalnym Maxi i może taki by pasował.
Najtańsza opcja naprawić przełącznik biegów i pływać jak najmniej zmieniając biegi. Pstrykanie wypala styki zwłaszcza gdy chce się wystartować "z buta" po postoju łodzi.
Wsadzenie oryginalnego maxi nie gwarantuje bezawaryjności. Oryginalne maxi tez padają po jakimś czasie lub kolizjach np. z linkami na śrubie, zielsku, itp.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: motorowodne
MOTOROWODNE
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Sprzedaż sprzętu wędkarskiego →
LiFePO4 40AhNapisany przez leszekw72 , wczoraj, 17:27 |
|
|
||
MOTOROWODNE
E-Propulsion Spirit 1.0 PlusNapisany przez Kokot , 19 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Mercury 20hpNapisany przez Profil_Nieaktywny , 19 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Do Hondy BF2 / BF2.3Napisany przez Sailfish , 17 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Semper 440xt z Mercury 30km, motorguide xi3, przyczepa suski!Napisany przez mattor , 17 gru 2024 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych