Żywica epoksydowa na woblery i inne przynęty
#81 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 18:06
Piotrek jesteś skarbnica wiedzy jeśli chodzi o działanie różnych warstw farb czy to lakierów. Jedna warstwa lakieru nie załatwia problemu nierówności na żywicy, sprobuje dwóch. Myślę że problem może leżeć w samochodowym motipie. Zauważyłem że w zależności od koloru różnie dziala żywicą. Widać że dodają różne dodatki i niektóre farby są bardziej tłuste. Wszystko zmierza do zmiany farb i aerografu
#82 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 18:48
Dzięki koledzy. Domyślałem się że działanie jest inne ale wolałem się upewnić z tą absorpcja wilgoci.
Piotrek jesteś skarbnica wiedzy jeśli chodzi o działanie różnych warstw farb czy to lakierów. Jedna warstwa lakieru nie załatwia problemu nierówności na żywicy, sprobuje dwóch. Myślę że problem może leżeć w samochodowym motipie. Zauważyłem że w zależności od koloru różnie dziala żywicą. Widać że dodają różne dodatki i niektóre farby są bardziej tłuste. Wszystko zmierza do zmiany farb i aerografu
To pomyśl, jak mi się musiało kilogramami towaru ze śmietników wysypywać zanim te kilka informacji przyswoiłem W motipach możesz mieć dodatki woskowe, one najczęściej powodują ściekanie lakierów. Kiedyś kupiłem taką farbkę w tubce, która po wtarciu i polerce dawała efekt chromu/lustra. Tylko, że zawierała wosk. Jakimś cudem polakierowałem ten wobler, tyle że była to nietrwała powłoka. Zmatuj delikatnie tą nałożoną warstwę, nakładaj na nią kolejne i jeśli trzeba matuj także je. Po nałożeniu następnej warstwy wobler zrobi się z powrotem przezroczysty. Odlewałem jeden model z bezbarwnego eoksydu po wyjęciu z formy korpusy były matowe i ledwo przezroczyste. Po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru robiły się krystalicznie transparentne.
Ci do farb, to zaraz poszukam linku sprzed lat do świetnych sprayów w dobrych cenach. Zanim przeszedłem na aerograf to się nimi bawiłem i efekty były naprawdę fajne. Poza typowymi graficiarskimi lakierami polecam zestawy AutoK. Były za grosze a ich metaliki to czysta magia. Przy wizycie osobistej w sklepie można poprzebierać w kolorach. Zaraz grzebnę link
#83 OFFLINE
#84 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2024 - 17:14
Użytkownik wujek edytował ten post 24 listopad 2024 - 17:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych