Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Żywica epoksydowa na woblery i inne przynęty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5864 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 23 listopad 2024 - 18:06

Dzięki koledzy. Domyślałem się że działanie jest inne ale wolałem się upewnić z tą absorpcja wilgoci.
Piotrek jesteś skarbnica wiedzy jeśli chodzi o działanie różnych warstw farb czy to lakierów. Jedna warstwa lakieru nie załatwia problemu nierówności na żywicy, sprobuje dwóch. Myślę że problem może leżeć w samochodowym motipie. Zauważyłem że w zależności od koloru różnie dziala żywicą. Widać że dodają różne dodatki i niektóre farby są bardziej tłuste. Wszystko zmierza do zmiany farb i aerografu

#82 ONLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6356 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 23 listopad 2024 - 18:48

Dzięki koledzy. Domyślałem się że działanie jest inne ale wolałem się upewnić z tą absorpcja wilgoci.
Piotrek jesteś skarbnica wiedzy jeśli chodzi o działanie różnych warstw farb czy to lakierów. Jedna warstwa lakieru nie załatwia problemu nierówności na żywicy, sprobuje dwóch. Myślę że problem może leżeć w samochodowym motipie. Zauważyłem że w zależności od koloru różnie dziala żywicą. Widać że dodają różne dodatki i niektóre farby są bardziej tłuste. Wszystko zmierza do zmiany farb i aerografu

To pomyśl, jak mi się musiało kilogramami towaru ze śmietników wysypywać zanim te kilka informacji przyswoiłem :D W motipach możesz mieć dodatki woskowe, one najczęściej powodują ściekanie lakierów. Kiedyś kupiłem taką farbkę w tubce, która po wtarciu i polerce dawała efekt chromu/lustra. Tylko, że zawierała wosk. Jakimś cudem polakierowałem ten wobler, tyle że była to nietrwała powłoka. Zmatuj delikatnie tą nałożoną warstwę, nakładaj na nią kolejne i jeśli trzeba matuj także je. Po nałożeniu następnej warstwy wobler zrobi się z powrotem przezroczysty. Odlewałem jeden model z bezbarwnego eoksydu po wyjęciu z formy korpusy były matowe i ledwo przezroczyste. Po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru robiły się krystalicznie transparentne.

Ci do farb, to zaraz poszukam linku sprzed lat do świetnych sprayów w dobrych cenach. Zanim przeszedłem na aerograf to się nimi bawiłem i efekty były naprawdę fajne. Poza typowymi graficiarskimi lakierami polecam zestawy AutoK. Były za grosze a ich metaliki to czysta magia. Przy wizycie osobistej w sklepie można poprzebierać w kolorach. Zaraz grzebnę link

#83 ONLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6356 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 23 listopad 2024 - 18:50

https://galeriakolor...ka/12xMix-500ml

#84 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5864 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 24 listopad 2024 - 17:14

Dzięki, no tak myślę że te motipy dość brudne są. Nie chcę mi się do końca przechodzić na aero bo sprayami szybciej idzie przy tych dużych przynętach co ja robię. Trzeba będzie póki co zmienić te spraye szczególnie niebieski metalik bo on wybitnie jest tłusty. Tragedi co prawda nie ma bo kolejne warstwy niwelują nierówności i praktycznie tego nie widać ale mimo wszystko wkurza jak wszystko jest cacy a ta jedna rzecz psuje humor.

Użytkownik wujek edytował ten post 24 listopad 2024 - 17:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych