Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Vanquish ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1156 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:18

No więc podstawową r�ł�źnicą (i na pewno największą) jest materiał z kt�łrego wykonane są korpusy.

Np. Exsence/Exsence CI4 - Korpus magnezowy,rotor CI4/Korpus CI4,rotor CI4.

Taka sama sytuacja jest w Complex,seria CI4 jest cała z CI4,natomiast dro�źsza zwykła seria ma tylko rotor CI4 a body jest magnezowe co znacząco podnosi cenę

Co do wnętrza to nikt raczej dokładnych danych Ci nie poda,opr�łcz tego �źe r�ł�źnią się ilością ło�źysk.

Ja natomiast mogę powiedzieć �źe zauwa�źyłem �źe wszystkie kołowrotki jakie widziałem od środka kt�łre były w całości z CI4 (Rarenium CI4,Exsence CI4) miały przekładnię pokrytą czarną powłoką ochronną.
Natomiast po zdjęciach kt�łre widziałem np przy opisie dro�źszego Exsence z magnezowym korpusem,widać było �źe przekładnia jest zwykła,srebrna.

Aha,przypomniało mi się jeszcze jedno,�źe magnezowe korpusy mają inną budowę ło�źyska oporowego.

#22 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2165 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:34

Nie bardzo rozumiem o co wam biega...ceny ustalają producenci, czy to kołowrotk�łw, czy samoach�łd, czy czegokolwiek co sie wytwarza...producent wie z czego co wynika i dlaczego r�łznica w cenie jest taka czy taka...a nasze doszukiwanie się, �źe kołowowtek za 1000 zł jest taki sam jak ten za 2000 zł jest nieporuzumieniem. R�ł�źnice w cenach sa spsoowowodwane wiadomo uzytymi materiałami i stopniem zaawansowania technologicznego danej konstrukcji. Poza tym ka�źdy model w innej budzie jest w srodku r�łwnie�ź inny. Kazdy by chciał kupowac tanio wszystko co najlepsze, ale tak nigdy nie będzie. Ludzie kupuja to na co ich stać.
Ped japończyk�łw w strone zaionu czy CI4 moze być spowodowany wcale nie oszczednościami, a rzeczywistymi zaletami tego materiału w por�łwnaniu do metalu, w szczeg�łlności zbiorem kilku cech tego materiału ( w tym między innymi ceny, łatwości obr�łbki ). To, �źe wielu z was jest nastawionych konserwatywnie i ze kręcioł ma byc �źelazny nie interesuje japońskich inzynier�łw. Dyskusje na tematy na kt�łrych wiekszość z nas sie w og�łle nie zna,czyli pouczanie , �źe to powinno być takie czy takie jest tylko czczym gadaniem nie popartym ani wiedzą rzeczywistą, aani praktyką. My to mozemy się wypowiadać po fachowemu na tematy na kt�łrych się znamy zawodowo, a nie udajemy, ze sie znamy. Nie produkujemy zaawansowanych kołowrtk�łw i ich nigdy produkowac nie będziemy. Ja wiem, ze Polak myśli, �źe wszystko wie najlepiej, ale to m�źonka.
Podstawowa wada nowych carbon�łw dla polskiego wedkarza to niska waga, bo przecie u nas wywa�źa się wedki kręciołami :D, a moze gdzie indziej na świecie sie tak nie robi?
Co bedzie poczekamy obaczymy....kołowortki sa coraz bardziej zaawansowane tak jak wszystko co na otacza i powrotu do przeszłości nikt nie przewiduje...
PS. Mam w domu Exsence CI4 4000S i jak dla mnie on chodzi lepiej nawet ni�ź stella czy nowy twin, choć one przecie chodza znakomicie, a przeice na exsence MALAYSIA :D kultura jego pracy przewraca inne...i lekki jest i ciepły dla dłoni :D

...zawsze będą fani starych dinozaur�łw i fani nowinek, fani starych trabant�łw i ferrari, mebli nowoczesnych i starodawnych...ale co z tego? Tacy juz jesteśmy :D

• czaro73 i Stafford lubią to

#23 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:40

Ciekawe podsumowanie. Podzielam Twoje poglądy na ten temat.
Ja te�ź miałem kiedyś Rarenium,i ju�ź kilka razy pisałem �źe byłem bardzo zadowolony.

Fakt CI4 przyjemnie się trzyma w ręku :D

#24 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:51

Nale�źy te�ź dodać, �źe najnowszy trend technologiczny nie polega na wytworzeniu urządzeń niezniszczalnych lub o bardzo długim okresie bezawaryjności, do tego doszliśmy ju�ź dawno temu, teraz chodzi o to by stworzyć urządzenie o precyzyjnie określonym terminie przydatności.

Trend dotyczy nie tylko, względnie tanich, maszynek jak kołowrotki ale tak�źe samochody, telewizory itd. Nawet dobre i naturalne wędliny potrafiliśmy zrobić z mięsa ju�ź wieki temu, teraz technologia procesu przetw�łrstwa polega na tym by zrobić kiełbasę bez udziału mięsa a tak�źe wytworzenie mięsa, kt�łre w swoim składzie ma jak najwięcej wody. Chińczycy zrobili ju�ź kiełbasę z ludzkiego kału, kt�łra zaspokaja potrzeby �źywieniowe tak samo jak ta z mięsa.

Ka�źdy kto miał mercedesa 124 wie jak bardzo in�źynierowie pracujący w M. Benz polepszyli wszystko co powstało p�łźniej :lol: i właśnie chodzi to o nowe doskonałe materiały heheheh, one nie są lepsze tylko tańsze...

#25 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 24 styczeń 2012 - 22:58

i właśnie chodzi to o nowe doskonałe materiały heheheh, one nie są lepsze tylko tańsze...

A mo�źe warto popatrzeć na to z tej strony,�źe CI4 MIMO �źe tańsze od al czy mg,jest prawie lub r�łwnie dobre i dlatego decyzja producenta jest taka �źeby zrobić tańszy kołowrotek o walorach dro�źszego dla pewnej grupy ludzi...

Oczywiście są to tylko przypuszczenia,mo�źliwe �źe Japończycy robią to celowo i po jakimś okresie u�źytkowania CI4 czy Zaion się rozleci,tyle �źe jak dotąd nie ma na to dowod�łw. :unsure:

Tak na prawdę to nie słyszałem jeszcze potwierdzonej informacji �źe kołowrotki z CI4 czy Zaion'u się komuś posypały,tylko same negatywne spekulacje na temat tego materiału. Ba,nie przeczytałem nigdy negatywnej oceny u�źytkownika kołowrotka wykonanego z CI4.

#26 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2165 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:06

Gucio...zgodzę się poczęści bo masz du�źo racji, ale nie generalizujmy. M�łj exist ma 4 lata i jestem pewny, ze d 14 lat pochodzi bez szwanku. Nowe wędki wcale nie łamia sie bardziej od starych, no chyba, �źe weźmiemy pod uwage pełne szkło Germiny :D
Jeśli por�łwnamy kulture pracy Tournamenta i exista to w og�łle nie ma co gadać...Mercem 124 jaki miałem sam :D nie mogłem w zimie ruszyc z miejsca na prostej drodze, a lewarek bieg�łw miał skok z 1 do 2 chyba ze 30 cm :mellow:, ale sentyment pozostał :D co prawda jak m�łwisz im cos abrdziej skomplikowane tym łatwiej się psuje, ale czy uzytkownicy nowych stelli sie skar�źą? :D chyba nie, a przecie stelllki to mega ilość części i element�łw :D...wa�źne aby u nas były ryby i czas na nie, a nie czy zębatka jest czarna czy r�ł�źowa..:D

#27 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:06

Nie znam tego materiału i nie pisałem o nim a o globalnym trendzie technologicznym, kt�łry czy chcemy czy te�ź nie, podą�źa w takim a nie innym kierunku. Chocia�ź ostatnio w Chinach daje się zauwa�źyć odwrotną tendencję jeśli chodzi o potrzeby, wielu bogatych ludzi bardzo pragnie luksusowych produkt�łw o znanej starej jakości i płaca za to kosmiczne ceny.

#28 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:31

Mercem 124 jaki miałem sam :D nie mogłem w zimie ruszyc z miejsca na prostej drodze, a lewarek bieg�łw miał skok z 1 do 2 chyba ze 30 cm :mellow:,

Ja miałem dwa w tym jeden 4matic, oba jeździły po lodzie lepiej ni�ź większość aut, drugi miał blokadę mostu. A jakość zobacz sam:

http://img577.imageshack.us/img577/1626/dsc01056mg.jpg

http://img804.imageshack.us/img804/235/dsc01051qm.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/2976/dsc01048f.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/5087/dsc01047k.jpg

Dla por�łwnania 10 lat młodszy topowy model francuskiej marki, kt�łry dostałem w prezencie ale miałem bardzo kr�łtko

http://img19.imageshack.us/img19/2111/dsc01434ji.jpg

#29 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2165 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:36

he :D super, ale merc to nie ren�łwka :D fajne fotasy :D

#30 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 styczeń 2012 - 23:42

:mellow: Chocia�ź nie miałem nigdy topowego shimano to mo�źe kiedyś kupię u Ciebie Stellkę z minionego wieku aby poczuć ten luksus jeśli trafi się taka sztuka jak m�łj M124. Bardzo fajnie, �źe dzięki Tobie jest to bardzo ułatwione dla przeciętnego zjadacza chleba.

pzdr i kończę OT, bo się rozbrykałem z tymi sentymentami.

#31 OFFLINE   tench77

tench77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 00:51

.

Użytkownik tench77 edytował ten post 22 grudzień 2013 - 23:30

#32 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 00:55

Czy ktoś dał mo�źliwość wybrania wersji magnezowej i plastikowej tego samego kołowrotka, czy to tylko zawijanie g w sreberko.

Podobnej wersji tak bym to ujął,ta magnezowa zazwyczaj będzie mieć coś lepszego.

Ciekaw jestem,bo w czasach gdy weszła na rynek pierwsza Stella z magnezowym korpusem nie interesowałem się jeszcze wędkarstwem,czy nastawienie ludzi do nowego materiału było podobne do tej sytuacji teraz z CI4/Zaion :D

#33 OFFLINE   tench77

tench77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 02:21

...

Użytkownik tench77 edytował ten post 22 grudzień 2013 - 23:28

#34 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 25 styczeń 2012 - 09:46

Dobrze piszesz Mefisto.
Im bardziej plastikowe kolowrotki tym lepiej - dla inzynierow je projektujacych, dla firm je produkujacych, dla sklepow je sprzedajacych.
My, fani czegos tam czy innegos mozemy tylko w tym labiryncie ofert wybierac wg wlasnego osadu.
Czesto znajdujac sie pod wplywem tych powyzej. Majacych przeciez zyciowy interes w tym bysmy mieli jak najbardziej zaawansowane technologicznie zabawki.

Dobry przyklad podal @gucio.

Taki jeszcze maly wtret odnosnie kultury pracy :
jak kolowrotek jest plastikowy (jak wiekszosc tych zaawansowanych technologicznie) to maselko jest full wypas. W koncu plastik super tlumi drgania jakiekolwiek czy inne odczucia pracujacej przekladni.
Wystarczy wziac fabrycznie nowa Stelle 98 i nowego Soare czy Cardiffa i sobie porownac krecac na sucho z rozdziawiona geba :mellow:

#35 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3533 postów
  • LokalizacjaPl
  • Imię:Tomek

Napisano 06 luty 2012 - 09:31

Jest! Koło 500 euro.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath /21_39_41_2024/saltwater-fishing/reel/shimano-spinning-reels /vanquish.html

#36 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów

Napisano 06 luty 2012 - 09:55

Pelna linia rozmiarowa.
I od razu przecena!

OKAZJA = BRAAAAAAC! :D

Rozni producenci zauwazyli problem slizgania sie plecionki po dnie szpuli...czy Vanquish ma lepka ta powierzchnie wewnatrz szpuli ?
Bo ze jest gladka, polyskliwa to widac na foto

Pozdrawiam

Guzu

p.s. Nie mam nic przeciwko temu kolowrotkowi w szczegolnosci. Takze jesli ktos ma go w planach to niech nie czuje sie urazony.

#37 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów

Napisano 06 luty 2012 - 09:57

Czy ktos wie o co chodzi z ta dziurka w ramieniu rolki kablaka ?

http://www.plat.co.jp/SHIMANO_ima/Vanquish/Vanquish_ima6.jpg
  • theslut lubi to

#38 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 06 luty 2012 - 10:00

Easy Maintenance - czyt. dziurka do smarowania,jak ten otw�łr w korpusie. Mają ją wszystkie lepsze modele od 2010 roku.

#39 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3533 postów
  • LokalizacjaPl
  • Imię:Tomek

Napisano 06 luty 2012 - 10:02

Easy Maintenance - czyt. dziurka do smarowania,jak ten otw�łr w korpusie. Mają ją wszystkie lepsze modele od 2010 roku.

Tak jak np. moja Stella FE. Tylko co z tego...Nawet jej jeszcze nie zabrałem na ryby...Pstrągi zamarzły. Mo�źe we wrześniu uda mi się z nią wyskoczyć na jakieś jazie.

#40 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 06 luty 2012 - 10:03

No Stella '10 (FE) jako pierwsza została w to wyposa�źona,moja takiego bajeru nie ma... :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych