Dzisiejszy wypad nad testową wodę miał ogarnąć dwa tematy: gumy Maćka i i nowy kijek ABU do 9gr.
Całkiem nieźle wiało, ale duże gumy były priorytetem więc pojechałem, Z resztą od kiedy je otrzymałem, skręcało mnie z ciekawości, czy moje przypuszczenia się sprawdzą?
Zestaw testowy
IMG_20201206_111254a.jpg 97,01 KB
14 Ilość pobrań
Aby ocenić naturalną pracę gum, świadomie zastosowałem bardzo lekkie obciążenie 3gr oraz tylko system zbrojenia bez dodatkowego obciążenia. Guma ma specyficzną budowę. Płaska jak krąp z dość dużym, ciężkim ogonem. Jedną gumę w innych proporcjach nazwałem roboczo "śledź" Gumy mają długość 18,5cm i są tonące. Najpierw krąp z obciążeniem 3gr. Krótki rzut abym mógł obserwować jak guma opada i już wiem , że będzie dobrze. Nurkowanie oczywiście pod lekkim skosem, lekkie bujanie korpusu i wyraźna praca ogona. Podczas ściągania tak samo z tym, że praca mocniejsza...mocne bujanie korpusu i bardzo mocna praca ogona, który nie szarpie korpusem (a tego się bałem). Guma pracuje bardzo stabilnie nawet przy mocnym przyśpieszeniu. Zmieniłem na krąpia bez obciążenia. Tutaj największe zaskoczenie bo zachowanie gumy jak poprzedniej. Oczywiście szybko podchodzi pod powierzchnie, ale cały czas trzyma się wody. Wiedziałem, że test śledzia to tylko formalność. Pomyślałem, że warto sprawdzić jeszcze jak pracuje krąp z obciążeniem, przy nieregularnym podszarpywanym prowadzeniu. Guma nie wykazywała chęci odchodzenia na boki, natomiast cały korpus wpadał w wibracje o dużej częstotliwości. Autentycznie wyglądał jak wystraszona, spanikowana rybka.
Test tradycyjnie robiłem na j. Czerniakowskim (w Warszawie). Mam je pod nosem, dobry dostęp do wody (niestety trochę mętna i z większej odległości trudno dostrzec pracę przynęty) oraz jest tak biedna w ryby, że ... nigdy nie przeszkadzają w testach A dzisiaj, chyba w trzecim rzucie, kiedy po opadzie przyśpieszyłem, poczułem strzał i byłbym święcie przekonany, że to był zwykły, twardy zaczep gdyby nie to...
IMG_20201206_112556a.jpg 45,27 KB
11 Ilość pobrań
IMG_20201206_112627a.jpg 51,53 KB
11 Ilość pobrań
Wiele razy wpadałem na jeziorko "na ryby" i na testy, ale takie cóś przytrafiło mi się po raz pierwszy od wielu lat (ostatnie ryby zdarzyło mi się tutaj złowić kiedy byłem w liceum )
Podsumowując: biorąc pod uwagę, że to prototypy to jest super. Nic nie zmieniałbym w tej konstrukcji a raczej spróbował zrobić model z lżejszym ogonem (praca będzie pewnie bardziej drobna, migotliwa). Małym problemem jest cienki korpus w okolicy głowy. Trzeba znaleźć szczupłe, długie wkrętki aby mocno trzymały gumę i nie rozrywały korpusu.
I to by było na tyle. Idę kleić gumę
Maciek, gratuluję wyrobu
Użytkownik BOB edytował ten post 06 grudzień 2020 - 14:45