Na stronie ZO Opole jest informacja. Katowice płacą 123 zł, Opole 100 zł. Na wody graniczne np. kanał gliwicki 70 zł.Wie ktoś, może czy się już porozumieli ?
Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 luty 2018 - 22:14
Na stronie ZO Opole jest informacja. Katowice płacą 123 zł, Opole 100 zł. Na wody graniczne np. kanał gliwicki 70 zł.Wie ktoś, może czy się już porozumieli ?
Napisano 02 luty 2018 - 22:27
Napisano 02 luty 2018 - 22:40
I w tym cały problem. Zacietrzewienie działaczy odbija się czkawką wszystkim. Z pewnością wszyscy wędkarze ze Śląska nie ruszą na Opole, mieszkający w rejonie Raciborza mają dość swojej wody. Na wody opolskie jeżdżą wędkarze z miast granicznych jak Gliwice, Zabrze, Pyskowice. ..Poszukałem w necie i chyba znalazłem genezę tego problemu .
http://www.nto.pl/wi...-odre,id,t.html
Napisano 02 luty 2018 - 22:45
Moim zdaniem graniczące ze sobą województwa powinny być bez opłat . Chyba moje pierwsze opłaty karty wędkarskiej, dzieliły sie na cala Polskę, wody górskie i morze .Później to już kasa za łapanie w każdej kałuży .
Napisano 04 luty 2018 - 11:42
Witam.
Było by za pięknię
Ale tegoroczne, sensowne porozumienia, taki jak w tym roku są pomiędzy Katowicami, Częstochową i Bielskiem to porównując do lat poprzednich, jest niesamowity i ogromny krok w dobrą stronę.
Jak by jeszcze pomyślano w przyszłości o jeszcze tańszym - wręcz symbolicznym, całorocznym pozwoleniu "nokill", tak jak w Zamościu, to już w ogóle była by bajka.
Jak się dojdzie w naszych okręgach do tego że sami wędkarze wyznający zasadę c&r potrafią pilnować wody, zwracać uwagę na łamanie nad nią prawa, wyganiać łamiących przepisy znad wody i wzywać straż i policję jeżeli jest potrzeba, to miejmy nadzieję że i takich pozwoleń doczekamy.
Pozdrawiam.
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 04 luty 2018 - 12:22
Napisano 05 luty 2018 - 16:59
PZW zaczyna czuć, że traci grunt pod nogami, ponoć w zeszłym roku w naszym okręgu odeszło 1700 osób (pi razy drzwi 350 tys. zł mniej). Byłem teraz opłacić składkę i było tylko dwóch facetów, jeden wyciągnął kartotekę i powiedział, że robi rok przerwy bo... nie ma ryb.
Ale to żadna nowość, wyniki rejestracji za 2016 były tragiczne.
http://www.katowice....stracji_polowow
Użytkownik R0BERT edytował ten post 05 luty 2018 - 17:01
Napisano 06 luty 2018 - 09:37
Napisano 06 luty 2018 - 11:10
Najlepsze z tego wszystkiego - dla mnie osobiście - są wyniki rejestracji na Białej Przemszy. Towarzystwo "przyjaciół" BP i Okręg mogą sobie uścisnąć dłonie. Dali radę!!! Z łowiska o europejskim formacie zrobili typową związkową chujenkę.Brawo! Zajęło im to sześć lat ale dali radę....
Napisano 06 luty 2018 - 12:01
@ Sayonara możesz rozwinąć swoją myśl dotyczącą Białej Przemszy?
Napisano 06 luty 2018 - 12:15
@ Sayonara możesz rozwinąć swoją myśl dotyczącą Białej Przemszy?
a co tu rozwijać??? Rzeka "pod opieką" grupy zapaleńców w 2000-07 roku - bez udziału Towarzystwa i Okręgu - odłów OSOBOWY!!!!, per capita!!!! - kilkadziesiąt dużych pstrągów rocznie (c&r). Dzisiaj - cały okręg - niespełna 100 kilo.... na rzece która ma nie gorsze warunki niż najlepsze rzeki pstrągowe Europy.
Napisano 06 luty 2018 - 16:07
Popraw mnie jeśli się mylę, ale wyniki rejestracji obejmują ryby zabrane, teraz ryby łowione na no-killu nie podlegają rejestracji. Dodatkowo jak możesz porównywać obecną presję do tej sprzed prawie dwudziestu lat? Co masz na myśli pisząc o "opiece" w latach 00-07? Pytam bo skoro wtedy znaleźli się ludzie, którzy potrafili coś robić i było dobrze to może mogą wspomóc dobrą radą albo pomocą i poprawić sytuację.
Napisano 06 luty 2018 - 17:09
Napisano 06 luty 2018 - 17:28
Powinni wprowadzić sensowną składkę na cały kraj bez prawa zabierania jakichkolwiek ryb - przypuszczalnie wcale nie jest to niewykonalne trzeba tylko chcieć.
Napisano 06 luty 2018 - 18:43
Jednolitej składki na cały kraj tak długo jak będą istniały okręgi które bronią przed cudzokami wód jak niepodległości nie wprowadzą.
Napisano 06 luty 2018 - 20:21
Najlepsze z tego wszystkiego - dla mnie osobiście - są wyniki rejestracji na Białej Przemszy. Towarzystwo "przyjaciół" BP i Okręg mogą sobie uścisnąć dłonie. Dali radę!!! Z łowiska o europejskim formacie zrobili typową związkową chujenkę.Brawo! Zajęło im to sześć lat ale dali radę....
Kolego Sayonara, po pierwsze to nie ma czegoś takiego jak Towarzystwo "przyjaciół" BP - natomiast jest Stowarzyszenie Przyjaciół Białej Przemszy. I po drugie proszę rozwiń jak to SPBP i Okręg w 6 lat zrobili typową związkową chujenkę. Chodzi mi o to co zrobili że jest chujenka lub też czego nie zrobili że jest chujenka. A i może jeszcze co Ty zrobiłeś żeby chujenki nie było?
Użytkownik Krupin edytował ten post 06 luty 2018 - 20:24
Napisano 06 luty 2018 - 20:48
Napisano 07 luty 2018 - 05:22
a co tu rozwijać??? Rzeka "pod opieką" grupy zapaleńców w 2000-07 roku - bez udziału Towarzystwa i Okręgu - odłów OSOBOWY!!!!, per capita!!!! - kilkadziesiąt dużych pstrągów rocznie (c&r). Dzisiaj - cały okręg - niespełna 100 kilo.... na rzece która ma nie gorsze warunki niż najlepsze rzeki pstrągowe Europy.
Napisano 07 luty 2018 - 09:01
Napisano 07 luty 2018 - 10:26
Stowarzyszenie Przyjaciół Białej Przemszy powstało w momencie kiedy na BP była chujenka i żeby z niej rzekę wyciągnąć. Czy teraz jest tak jak 10 lat temu? Chyba nie - wg mnie jest lepiej, aczkolwiek 2 lata temu było lepiej niż teraz. Czy jest lepiej niż 15 - 20 lat temu? Pewnie nie, ale Stowarzyszenie widać, więc to dobra tarcza do rzucania gównem. Tych co do chujenki doprowadzają nie widać, więc gównem nie obrywają.
Chciałem w tym miejscu podziękować wszystkim, którzy doprowadzili Białą Przemszę do stanu, jaki jest dzisiaj
Napisano 07 luty 2018 - 10:32
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych