Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Instrukcja obsługi wędziska

konserwacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 03 luty 2011 - 14:35

wedki dwuczesciowe nalezy laczyc maksymalnie do konca, tak aby lacze nie bylo luzne, bo to grozi zlamaniem, dobrze jest tez od czasu do czasu sprawdzic, wszystko dobrze i pewnie 'siedzi'

Należy dodać, że przy spiglocie ma zostać mała przerwa między składami.

Rozkładanie wieloskładu - zawsze ciągniemy za część dolną. Cześć szczytową trzymamy w wyprostowanej ręce z zablokowanym stawem łokciowym. Dzięki temu nie ma ryzyka przypadkowego uderzenia w coś szczytówką po wyszarpnięciu, a ciągnąć za dolnik uderzyć możemy tylko korkiem.

#42 OFFLINE   Bajzi

Bajzi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 308 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 22 luty 2011 - 10:24

Czasem zdarza się że wędzisko zakleszczy się na złączu, często jest to spowodowane rozciągliwością cieplną. Rano przy niskiej temperaturze złączymy ze sobą elementy blanku a gdy słońce mocniej poświeci całość puchnie i w żaden sposób nie da się rozłączyć elementów. Zapobiegawczo można w trakcie łowienia poluzować elementy składowe, ale jak już jest za późno dobrym sposobem jest włożenie wędki pod kolana którymi rozciągamy liniowo elementy a nadgarstkami delikatnie skręcamy zakleszczoną wędkę.
Jest to ekstremalna sytuacja ale byłem świadkiem jak koledze zakleszczyła się w ten sposób wędka i nijak nie chciała się rozłączyć.

#43 OFFLINE   P487

P487

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:39

a to ja mam pytanko jak prawidłowo walczyć z zaczepem? Jak uwalniacie przynęty czy też rozginacie haki mając plecionkę?

#44 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:55

a to ja mam pytanko jak prawidłowo walczyć z zaczepem? Jak uwalniacie przynęty czy też rozginacie haki mając plecionkę?

Jak się da, to odstrzeliwuję(wędka już spokojnie stoi oparta o ramię, a plecionka między szczytówką, a dłońmi praktycznie luźna), a jak nie chce puścić, to owijam wokół rękawa, a jak ten z racji temperatury krótki, to wokół jakiegoś kija itd....Całym zestawem szarpać się nie polecam-szkoda wędki, kołowrotka, nerwów i pieniędzy

#45 OFFLINE   P487

P487

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów

Napisano 17 czerwiec 2011 - 10:06

dzięki :D
Ja robię podobnie ale myślałem że któryś ze sposobów nie jest wskazany?

#46 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2011 - 11:53

Niewskazane jest uwalnianie z zaczepów za pomoca kija i kołowrotka, zwłaszcza przy plecionce.

#47 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 03 grudzień 2011 - 15:36

Ja zauważyłem jeszcze bardziej karygodny błąd,siedzi gościu na pontonie i szarpie kijem na plecionce bo guma w zaczepie i tak z 10minut ,po jakimś czasie kij wygięty do granic możliwości i ciągnie ponton razem z kotwica do zaczepu i nagle trach :lol: kompan z pontonu wyje ze śmiechu,podpływam i co widzę RX 7 batson złamany wszystkie omotki były popękane przez co przelotki zaczynały mieć luz i jedna ze stopek wbiła się w blank

#48 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 03 grudzień 2011 - 17:04

Ja zauważyłem jeszcze bardziej karygodny błąd,siedzi gościu na pontonie i szarpie kijem na plecionce bo guma w zaczepie i tak z 10minut ,po jakimś czasie kij wygięty do granic możliwości i ciągnie ponton razem z kotwica do zaczepu i nagle trach :lol: kompan z pontonu wyje ze śmiechu,podpływam i co widzę RX 7 batson złamany wszystkie omotki były popękane przez co przelotki zaczynały mieć luz i jedna ze stopek wbiła się w blank

Niestety to nie jest odosobniony przypadek. Też znam osobę, która uważa, że miarą jakości wędki jest właśnie możliwość przestawiani łódki/pontonu w nurcie. No comment.

#49 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 03 grudzień 2011 - 22:40

[quote]
[/quote]

Niestety to nie jest odosobniony przypadek. Też znam osobę, która uważa, że miarą jakości wędki jest właśnie możliwość przestawiani łódki/pontonu w nurcie. No comment.

[/quote]

ja tam znam pewna grupke ludzi dla ktorych synonimem jakosci i klasy wedki jest ile razy mozna ja przeciazyc przy wyrzucie... tak zeby to wyrtrzymala albo w ogole rzucala... swoja droga chlopaki duuuuuuzo wedek sprzedawali :D

#50 ONLINE   Voiteh

Voiteh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 788 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Wojtek

Napisano 28 kwiecień 2016 - 17:41

Ponownie odgrzeje temat  ;) czym najlepiej smarować łączenie składów i jak często to robić? drugie pytanie może trochę głupio zabrzmi ale je zadam : w jaki sposób składać i rozkładać kijek w "bezpieczny" sposób? 

#51 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 28 kwiecień 2016 - 18:22

Specyfików do złącz to cała masa jest... Najprostszy i najtańszy to świeczka ;-) a co do rozkładania nie obracać na siłe....

#52 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 listopad 2019 - 21:12

Wstawiam  tutaj artykuł z Rodmaker Magazine autorstwa Toma Kirkmana  w ciekawy sposób, opatrzony ilustracjami, systematyzujący różne rodzaje / przyczyny uszkodzeń powstających na wędkach. Niestety tylko w języku angielskim:

Załączony plik  Rod_Break_Article.pdf   879,3 KB   55 Ilość pobrań

• Sławek Oppeln Bronikowski, Del Toro i Janusz1966 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych