Pompka elektr do pontonu BRAVO
#21 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:13
#22 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:17
Ponton (Zodiac Zoom 380) napompowala dosc szybko.
Producent plywadla zaleca max 3.4 PSI. Ustawilem 3.3 na pompce i gdy odbijala to plywaki byly prawie twarde. Takze trzeba ostatki dopompowac recznie...czy tez ustawic na pompce wiecej niz zaleca producent pontonu ?
Ta Bravo HP ma zakres do 7 PSI (do airmat)
Macie Panowie jakies doswiadczenie ?
#23 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:05
Spokojnie możesz przekroczyć zalecane ciśnienie o 0,1-0,2 bar, z doświadczenia wiem, że te pompki odbijają raczej wcześniej niż później, dodatkowo jak włożysz do chłodniejszej wody o kilka stopni niż powietrze to momentalnie spadnie ciśnienie.
#24 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:10
Kiedyś kupiłem zwykłą BST12 150 l/s, chodziła latami i do dziś działa, potem kupiłem BST HP, była 5 razy w serwisie, nigdy nie wytrzymała więcej niż 4-5 napompowań, psuło się wszystko, cała batalia walki z firmą Potonik.pl zakończona zlaniem klienta. Kupiłem BTP 12 z wyświetlaczem w DE (w promocji), chodzi drugi sezon bezawaryjnie.
Spokojnie możesz przekroczyć zalecane ciśnienie o 0,1-0,2 bar, z doświadczenia wiem, że te pompki odbijają raczej wcześniej niż później, dodatkowo jak włożysz do chłodniejszej wody o kilka stopni niż powietrze to momentalnie spadnie ciśnienie.
Dzieki
#25 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:20
Tak mi radzili niemcy i chyba się to sprawdza. (może mieli takie reklamacje)
ps. teraz zobaczyłem, że w barach jednego 0 mi zabrakło
#26 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:31
W Zodiac'ach przepony pomiędzy komorami mają dość dużą powierzchnię, lepiej jest pompować komory po kolei do około 80% zalecanego ciśnienia, a potem jeszcze raz na max, przez co nie nadwyrężasz zgrzewu wewnętrznej przepony (do czasu wyrównania ciśnień)- nie pompować na max jednej komory przy pustej kolejnej - może trochę zamieszałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś
Tak mi radzili niemcy i chyba się to sprawdza. (może mieli takie reklamacje)
ps. teraz zobaczyłem, że w barach jednego 0 mi zabrakło
Tak. W instrukcji kilkukrotnie jest podkreslane by pompowac wszystkie komory sukcesywnie.
#27 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:45
bardziej chciałem zwrócić uwagę na to, że u nich zapewne występował problem z reklamacjami na przegrody między komorami i pewnie dlatego nawet sprzedawcy szczególnie zwracają na to uwagę, oki, temat w tej kwestii zamkniety
#28 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2012 - 14:17
Kupowalem w Tokarexie i zasugerowany dobrym kontaktem ze sprzedawca wzialem to, co mi polecal - wtedy byla to (i figuruje do dzis) Rewelacyjna!!!Super Jakosc!!!
GP8OD
Dzis mam ja juz z powrotem a reszte dopowiem juz w oddzielnym watku, jako ze teraz juz mam regularny zestaw dla majsterkowicza...to co sobie szkodzi kilka fotek puknac a i wymiar edukacyjny bedzie.
w koncu koszt tych rzeczy z podobnym wyposazeniem to powyzej 500zł (czesc danych sprzed kilku m-cy)
Gumo
#29 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2012 - 14:41
Odswiezam watek pompek elektr. do pontonu. Jak wspominalem pompka przelezala sobie przez wakacje u sprzedawcy.
Kupowalem w Tokarexie i zasugerowany dobrym kontaktem ze sprzedawca wzialem to, co mi polecal - wtedy byla to (i figuruje do dzis) Rewelacyjna!!!Super Jakosc!!!
GP8OD
Dzis mam ja juz z powrotem a reszte dopowiem juz w oddzielnym watku, jako ze teraz juz mam regularny zestaw dla majsterkowicza...to co sobie szkodzi kilka fotek puknac a i wymiar edukacyjny bedzie.
w koncu koszt tych rzeczy z podobnym wyposazeniem to powyzej 500zł (czesc danych sprzed kilku m-cy)
Gumo
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=299 06&goto=341921%20#msg_341921
Mam tę pompkę (bez LCD) i niestety słabo się spisuje :/
#30 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2012 - 14:45
Gumo
#31 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2012 - 15:17
potem BTP 12 450l 1.0bar, używana kilkanaście razy w różnych temperaturach, działa na razie bez problemu, airmatę w Zodiacu Fastrollerze 325 nabija skutecznie do 0.8bar. Całość w 6-7 min.
ps. kiedyś próbowałem się na niej przespać, wstałem połamany jakbym spał na kafelkach - mega twarda
#32 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2012 - 10:23
285 pontonik pomuje w 30-40 sekund cały. Do tej pory nie padla i nie pokazuje oznak zuzycia.
- CLAUDIO lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2012 - 21:38
Koledzy lepiej kupić bst 12 czy bst 12hp, ponton z aluminiową podłogą, która trwalsza, żywotniejsza ?
Michał
#34 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2012 - 23:47
#35 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2012 - 16:14
Jestem użytkownikiem po przejściach więc moje doświadczenie może jedynie pomóc.
Trzeba przed zakupem zasięgnąć informacji jak duży prąd (natężenie) zostaje pobierane podczas pompowania. Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie wielkości bezpieczników przez co można oszacować Ah potrzebne do napompowania i odpompowania pontonu. Może się okazać - jak w moim przypadku - że aku. w pompce (7Ah) starcza ledwie na jeden cykl i dodatkowo wyczerpuje aku. do 9V co jak wszyscy wiemy prowadzi do jego zużycia.
Najlepiej stosować najprostrze pompki, które posłużą wiele lat.
a jeśli Kolega chce elektryka to bez akumulatora.
Pozdrawiam
#36 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2012 - 16:35
moim zdaniem zasilnie tylko z akumulatora w aucie i to na chodzie
#37 ONLINE
Napisano 23 wrzesień 2012 - 10:33
#38 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2012 - 10:54
#39 ONLINE
Napisano 23 wrzesień 2012 - 20:30
Z pewnością, bo napięcie ładowania akumulatora przy pracjącym silniku to zwykle powyżej 13,8 V, a aku pod obciążeniem pewnie daje z siebie co najmniej 1V mniej. Jako, że moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia stąd 1V może robić taką różnicę. Nie zmienia to faktu, że skoro da się ponton napompować 3-krotnie, to 1-dno krotne pompowanie większej krzywdy akumulatorowi nie robi. Spadek napięcia na długich kablach zasilających pompkę o przekroju 1,5 mm2 lub podobnych i długości kilku/kilkunastu metrów przy prądzie rzędu kilku amperów też delikatnie mówiąc nie jest bez znaczenia. Dla 1,5 mm2, 10 mb przewodu i prądzie 8A spadek wynosi blisko 2V! Obciążony tym prądem i naładowany aku 7Ah napompuje ponton zanim spadek napięcia osiągnie w/w 2V.chodziło mi o katowanie akumulatora i moc pompki, nawet z akumulatora w aucie jest widoczna różnica w pracy po odpaleniu samochodu
Edit: Tutaj link do sprawdzenia spadku napięcia na kablach zasilających:
http://www.elfro.pl/FAQ/Obliczaniespadk%C3%B3wnapi%C4%99%C4% 87.aspx
#40 OFFLINE
Napisano 10 październik 2012 - 19:31
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych