9"
#141 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 16:27
#142 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 16:53
@Gumofilc miał i i ma kij na tym blanku. Miał w wersji starej "matowej" a ma w wersji nowej, błyszczącej bo stary utopił w Wiśle. Różnica jest istotna, stara wersja była cięższa, mocniejsza i po prostu piękna. Taki wzorcowy sredni spinning którym dało radę ogarnąć prawie wszystko od okonka po brzanę.
Nowa wersja jest już bardziej nowoczesna i wydelikacona. Żeby osiagnąć zachowanie kija zbliżone do starej wersji "matowej" zamiast przelotek w stalowej ramce trzeba było dać przelotki w ramce tytanowej - taka obrazowa różnica. Nadal jest bardzo dobry i uniwersalny blank, z pewnością lżejszy od wersji przed przeprojektowaniem, i pewnie gdybym nie pamiętał staruszka to bym się nim zachwycał ale ja po prostu mam taką estymę do starych matowych Talonów że nie potrafię się patrzeć obiektywnie na te nowsze, lżejsze.
Chociaż 8'6" MXF2 mam z nowej błyszczącej wersji i bardzo sobie chwalę ( jeden z najstarszych kijów w kolekcji, coś z 8 lat już jest ze mną chyba i do tej pory regularnie zabieram go na ryby - to o czymś świadczy ).
Generalnie Talon rulezz oczywiście dla kogoś kto ma trochę pojęcia i potrafi dobrze sobie dobrać blank i wykorzystać potencjał w nim drzemiący.
#143 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 17:22
Dzięki Friko mam nadzieję że Gumo się odezwie i napisze coś o wabikach jakie owo lakierowane cudo obsługuje mnie najbardziej zaciekawił rozstaw 6-15lb bo wydaje mi się idealny do tego co szukam a nigdzie indziej tzn w żadnej "stajni" takiego nie znalazłem.
Dla prawdy trzeba powiedzieć że pod adres tego blanku skierował mnie Art-Rod za co jestem bardzo wdzięczny a jeszcze bardziej będę jak sprowadzą RR Lamiglasa...
#144 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 17:31
Gumo siedzi na rybach do połowy listopada wiec szybko sie nie odezwie. Moim zdaniem z kija klasy M nowy Talon stał się bardziej kijem klasy ML. Moc w dolniku została może i niewiele mniejsza, ale część szczytowa trochę słabsza jest więc i kaliber wabików w stosunku do poprzedniej wersji trochę sie zmniejszy. Mogła za to czułość wzrosnąć, ale tu rzeczywiście lepiej żeby Gumo się wypowiedział.
#145 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 17:47
Witam. Ja łowię talonem MF2 ale w wersji 3 metry jeszcze matowym a i taki sam blank stoi sobie na zapas w szafie . Co do mocy to fajnie pracuję od żyłki 0,20-0,22, to takie minimum ale jak go testowałem to 0,26 też pękała spokojnie na kiju, czyli w tych starszych wersjach matowych to o moc można być spokojnym. Jak to jest w nowszych to nie wiem. Jest to mój ulubiony kij na Wisełke i pewnie długo jeszcze nim pozostanie bo nie bardzo widzę coś co mogłoby go zastąpić.
#146 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 18:23
Ja szukając "uniwersała" trafiłem za sprawą Gumofilca na ten blank (pisał o nim na forum kilka razy trochę). On nie ma 6lb, ma sporo więcej. I nie ma ugięcia jakie by wynikało z widelek mocy- tzn. jest płynne.
Rzuca tak od 6g w woblerze (uzbrojony w Alconite). Nieprzyjemnie kład się pod niedużymi woblerami w nurcie.
Obecnie, po krótkiej przygodzie ze mną, hasa gdzieś po Anglii i mam kupić drugi, jak trafie używkę.
#147 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 20:35
Matowe blanki talona sprzedawal na alledrogo ten koles od silstarow i damow. Tyber czy jakos tak. Z tego co pamietam to ok 700zl. Warto popytac.
Bujo
#148 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 21:30
Chyba tak. Tylko On chyba miał same mocne blanki a delikatniejsze to miał już uzbrojone. Ale sprawdzić zawsze warto.
#149 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 21:46
Ja szukając "uniwersała" trafiłem za sprawą Gumofilca na ten blank (pisał o nim na forum kilka razy trochę). On nie ma 6lb, ma sporo więcej. I nie ma ugięcia jakie by wynikało z widelek mocy- tzn. jest płynne.
Rzuca tak od 6g w woblerze (uzbrojony w Alconite). Nieprzyjemnie kład się pod niedużymi woblerami w nurcie.
Obecnie, po krótkiej przygodzie ze mną, hasa gdzieś po Anglii i mam kupić drugi, jak trafie używkę.
To co napisał Krzysiek powoduje, że mój zapal opada mocno i znów się okazuje, że tabelki zniosą wszystko a praktyka nie bardzo...
Ale bardzo wszystkim dziękuje za opinie i podpowiedzi
Tak więc pozostanę przy RR, który ma szanse pojawić się znów w przyszłym roku i mam tylko nadzieję że nic w nim nie ulepszą
- Jarek M lubi to
#150 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2013 - 13:35
#151 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2013 - 13:52
Dzięki Patryk,- to jeszcze bardziej umacnia mnie w przekonaniu że to była taka myśl, pomysł z dupy
To o czym napisał Krzysiek i Ty wystarcza mi na 100% by nie próbować, jak już pisałem Panowie z Art-Rodu dali mi trochę nadziei na Lamiglasa RR 108 2M i po doświadczeniach z lżejszym modelem mogę powiedzieć, że to będzie najbliższy mój krok potem być może jak skrystalizuje się oferta M1-ek dojdzie jeszcze coś.
W ten sposób będę chyba największym w swoim kręgu posiadaczem kijów około uncjowych które miały być uniwersalne
- Jarek M lubi to
#152 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2013 - 14:38
Dzięki Patryk,- to jeszcze bardziej umacnia mnie w przekonaniu że to była taka myśl, pomysł z dupy
To o czym napisał Krzysiek i Ty wystarcza mi na 100% by nie próbować, jak już pisałem Panowie z Art-Rodu dali mi trochę nadziei na Lamiglasa RR 108 2M i po doświadczeniach z lżejszym modelem mogę powiedzieć, że to będzie najbliższy mój krok potem być może jak skrystalizuje się oferta M1-ek dojdzie jeszcze coś.
W ten sposób będę chyba największym w swoim kręgu posiadaczem kijów około uncjowych które miały być uniwersalne
Nie brałeś pod uwagę Elitki ? Jedną sprzedałem swoją i zatęskniłem, dlatego zamówienie już poszło do Poznania. Odkryliśmy nowe łowisko od stycznia do maja (w HH jest okres ochronny) w innym Landzie gdzie hasają mega grube okonie i średni sandacz (bez okresu ochronnego ) i Elitka będzie jak znalazł przemyśl sprawę bo ja uważam że jest to wspaniały uniwersalny kijek a M1 chyba będą trochę za szczytowe (tak słyszałem) chodzi o ugięcie blanku a nie o szybkość jeżeli w ogóle się pojawią
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 09 listopad 2013 - 14:39
#153 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2013 - 19:44
Nie brałeś pod uwagę Elitki ? Jedną sprzedałem swoją i zatęskniłem, dlatego zamówienie już poszło do Poznania. Odkryliśmy nowe łowisko od stycznia do maja (w HH jest okres ochronny) w innym Landzie gdzie hasają mega grube okonie i średni sandacz (bez okresu ochronnego ) i Elitka będzie jak znalazł przemyśl sprawę bo ja uważam że jest to wspaniały uniwersalny kijek a M1 chyba będą trochę za szczytowe (tak słyszałem) chodzi o ugięcie blanku a nie o szybkość jeżeli w ogóle się pojawią
W ubiegłą niedziele robiliśmy ze Zbyszkiem 'wyścigi" Twojej ex Elitki i mojego Phenixa PST 895 pierwsza połowa meczu z niewielką przewagą dla Phenixa.
W najbliższym czasie rozegramy drugą połówkę i wtedy napiszę jak wypadło porównanie, może się komuś przyda
#154 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2013 - 19:26
Witam jeszcze raz Zdrowych Wesołych Świąt oraz szczęśliwego I rybodajnego 2014 roku.Czy któryś z forumowiczów miał może do czynienia z tymi blankami Talona???Noszę sie z zamiarem zbudowania spławikówki na tym blanku tylko teraz pytanie czy sie nada to ?Dziekuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Kamil
#155 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2013 - 14:58
#156 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 08:27
Pytanie do kogoś, kto porównywał 2 blanki z tematu.
Czy Talon VI plus MLXF długości 2,75 metra ma taką samą pracę pod rybą jak jego brat w długości 3,05 metra i czy obsługują takie same przynęty.
Tego 3,05 znam, wiem co potrafi, tylko ta długość...
#157 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 09:53
Krótsze MLXFy 8'6" i 9' mają twardszy dolnik i pracują bardziej górą.
#158 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 15:59
aTomek , jeśli bywasz w Krakowie możemy się umówić i MLFa 9' VI + sobie popróbujesz , tak się składa że mam i na zbyciu , gdyby ci podpasował możemy się dogadać.
- Maciek Rożniata lubi to
#159 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 17:17
aTomek , jeśli bywasz w Krakowie możemy się umówić i MLFa 9' VI + sobie popróbujesz , tak się składa że mam i na zbyciu , gdyby ci podpasował możemy się dogadać.
Pomiedzy MLF A MLXF jest przepaść.
- Maciek Rożniata lubi to
#160 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 18:27
Dzięki za propozycję, ale interesuje mnie MLXF.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, talon
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych