Fluorki w trzech kolorkach ,średniawy uciąg Liwcowy ,tutaj też wydaje się że ten na dole najbardziej merda ,złudzenie optyczne.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 sierpień 2019 - 11:18
Fluorki w trzech kolorkach ,średniawy uciąg Liwcowy ,tutaj też wydaje się że ten na dole najbardziej merda ,złudzenie optyczne.
Napisano 15 sierpień 2019 - 07:49
Teraz zupełnie z innej beczki ,Dreszczyki niebieska perła i metalik jak to mówi moja córeczka "niebiesk"
Napisano 15 sierpień 2019 - 07:54
Dreszcze błyszczaki z brokatem i dodatkiem fioletu
Napisano 19 sierpień 2019 - 17:52
Czekałem na oczy :-) ,takie Dreszcze strzeblowate ,starałem się uchwycić konkretne barwy co by to w wodzie dobrze wyglądało i łatwo się malowało ,udało się zrobić tak jak chciałem :-) ,na filmiku to środkowy wobek
Napisano 20 sierpień 2019 - 17:59
Prawie już wszystkie kolorki
Napisano 22 sierpień 2019 - 18:46
Jeszcze paski bo muszą być :-) leciutko ciepła zieleń ze złotem ,żółty ,podgardle fluo czerwień i czerń.Takie kleniowate ogólnie
Użytkownik Kielo edytował ten post 22 sierpień 2019 - 18:47
Napisano 25 sierpień 2019 - 15:34
Z cyklu BARWY :-).Dzisiaj ustawianko Dreszczy było w samo południe jak to się mówi :-) ,przepuszczam sobie wobki ,jadę kolorami ,przy srebrno ,brokatowo ,fioletowych siada boluś ,potem następne kolorki ,dochodzę do fluo w 5 smakach i przy pierwszym rzucie następny ,dwa przepuszczone ,następny ,jeszcze kilka i znowu boluś :-).
Następne już nie pasowały kolorystycznie ,woda o widoczności 10cm ,tak że polecam zapoznać się z wpływem kolorystyki hihihi na skuteczność :-).
Użytkownik Kielo edytował ten post 25 sierpień 2019 - 15:35
Napisano 25 sierpień 2019 - 16:26
Znaczy bolki mają "rentgen" skoro widzą w wodzie dalej niż Ty:)
Napisano 25 sierpień 2019 - 17:36
Nie rozumiem Romku ,musisz rozjaśnić.
Napisano 25 sierpień 2019 - 17:55
"woda o widoczności 10cm"
Napisano 25 sierpień 2019 - 17:57
Tak a co?No jak masz dobry wzrok to 15cm ,łowisz trochę w Bugu?
Napisano 25 sierpień 2019 - 18:02
Więc bolki muszą mieć coś więcej niż tylko wzrok skoro reagują na fluo...
Rentgen?
Użytkownik eRKa edytował ten post 25 sierpień 2019 - 18:02
Napisano 25 sierpień 2019 - 18:03
Romku na pewno mają coś więcej ,wszystkie ryby ale i tak nie wiem do czego zmierzasz ,weź napisz tak prosto po chłopsku :-)
Napisano 25 sierpień 2019 - 18:24
Twierdzisz, że kolory mają wpływ. Ale co to za wpływ, skoro bolek widzi go praktycznie w momencie ataku.
W przezroczystej wodzie to i owszem, ale w mętnej przy jak sam napisałeś "widoczności 10 cm"?
Napisano 25 sierpień 2019 - 18:38
Ja tam Romku myślę że obecnie każdy to wie ,tylko nie każdy ma na tyle doświadczenia że potrafi się dopasować (praca ,barwy ,rozmiar ,bryła a nawet zapach) ,myślę że ludzie wiedzą nawet że każdy gatunek ma swoje preferencje kolorystyczne ,tak że takiego pościka wstawiam od czasu do czasu co by ludzie próbowali i sami się przekonali :-) ,sam nie chwalę się rybami i nie wstawiam zdjęć ,a bolków nie łowię w ogóle z premedytacją ,takie co jakiś czas wrzucam fajne rzeczy tylko ,dla niektórych ciekawostka a dla innych norma :-).
Natomiast jeśli Ty myślisz że ryba widzi tak jak człowiek i dodatkowo z tego co piszesz wnioskuję że raczej jesteś zwolennikiem teorii że jak ma wziąć to weźmie i jeszcze musi być jej dużo a najlepiej dzikiej , no to nie bardzo jest o czym gadać ,myśl jak myślisz i tyle :-).
Użytkownik Kielo edytował ten post 25 sierpień 2019 - 18:39
Napisano 25 sierpień 2019 - 19:01
Nie dyskredytuję Twoich woblerów. Nie znam ich. Powiem więcej - podoba mi się ich klasyczny kształt z nowoczesnymi elementami(faktura powierzchni).
Natomiast, nie zgadzam się z twierdzeniem, że w mętnej wodzie kolor ma jakiekolwiek znaczenie dla bolenia.
Może mieć dla szczupaka, sandacza, okonia. Ale nie dla bolka.
Nie wiem jak i co widzi ryba. Natomiast zasady fizyki są wszędzie takie same. Co innego ryba może zobaczyć w mętnej wodzie? Czy wogóle coś zobaczy???????
Gdybyś zrobił systemik i wypuszczał dwa wobki - i ryby(bolenie) atakowały tego fluo - to już by coś mówiło. Ale w wodzie gdzie ryb jest drastycznie mało to wnioski które wyciągasz są mało przekonujące.
Napisano 25 sierpień 2019 - 19:08
Romku ja nic o woblerach nie pisałem ,tylko o kolorach ,post jest o KOLORACH :-).
Zgadzaj się z czym chcesz i jak chcesz i wyciągaj wnioski jakie chcesz :-).
W Bugu nie jest mało bolenia ,przynajmniej ja tak uważam.
Ale to mógłbyś wyjaśnić bo tego to już ni w ząb nie rozumiem:
"
Natomiast, nie zgadzam się z twierdzeniem, że w mętnej wodzie kolor ma jakiekolwiek znaczenie dla bolenia.
Może mieć dla szczupaka, sandacza, okonia. Ale nie dla bolka."
A czemu tu biedne bolusie "dyskredytujesz" ,widzę że tam jednak jakieś teorie kolorystyczne się u Ciebie zalęgły :-).
Użytkownik Kielo edytował ten post 25 sierpień 2019 - 19:16
Napisano 25 sierpień 2019 - 19:59
A bo to widzisz, nie odrzucam wpływu kolorów na brania. Ale w wodzie gdzie jest dobra widoczność. W czystej wodzie...
Przykładzik filmu gdzie widać, że szczupak płynie za przynętą i atakuje po pewnym czasie...
A co zobaczy bolek w brudnej wodzie? Coś zobaczy? Czy może tylko wyczuje ruch linią boczną z pewnej odległości i zaatakuje?
Prawdopodobieństwo trafienia w Euro jackpot to 1 do 100 000 000. Ale mimo tak nikłego prawdopodobieństwa ludzie zgarniają główne wygrane.
A jakie jest prawdopodobieństwo, że kilka razy z rzędu bolek zaatakuje określony kolor?
Dużo, dużo większe Kolego....
Nagraj taki filmik jak powyżej to wtedy mnie przekonasz....
Napisano 25 sierpień 2019 - 20:58
Romku ja cię nie chcę przekonywać ,tak jak pisałem myśl i wyciągaj wnioski na podstawie czego tam chcesz ,odnośnie śmiesznego filmiku ,który wstawiłeś się nie wypowiem.
Ale Ty nie odpowiedziałeś mi na pytanie jak to jest z tymi okoniami ,sandaczami i szczupakami co to dla nich kolor ma znaczenie w mętnej wodzie a dla biednych "raperów" nie ma ,weź mi wytłumacz bo nie rozumiem.
Napisano 26 sierpień 2019 - 15:54
A to już musisz pozostać w niewiedzy, lub wydedukować ... ot choćby na podstawie "śmiesznego filmiku"
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych