Trochę czasu wolnego więc postanowiłem "odkurzyć" cześć arsenały wędkarskiego. Miało być przemycie alkoholem(w końcu wszyscy mamy go w domu w nadmiarze), a skończyło się na użyciu kosmetyków, które służą mi do mycia auta. Najpierw rozcieńczyłem aktywną pianę i przy pomocy pędzelka przemyłem blank oraz przelotki, tu trzeba było się zatrzymać na dłużej. Dokładnie z każdej strony popracowałem pędzelkiem by dokładnie wymyć brud z najdalszych zakamarków. Kolejnym krokiem było czyszczenie rękojeści i uchwytu kołowrotka. Tutaj zastosowałem preparat do czyszczenia wnętrz( plastików, gum, tapicerki materiałowej). Jest delikatniejszy niż aktywna piana a nie wiedziałem jak się zachowa pianka czy korek potraktowany ostrzejszą chemią. Tu z pomocą również przyszedł pędzelek. Po wszystkim wędki zostały opłukane czystą wodą i osuszone ręcznikiem z microfibry. Po dokładnym wysuszeniu na blank został nałożony cleaner wax a całe rękojeści(pianka, korek, korkoguma, uchwyty kołowrotka) pokryte zostały dressingiem do wnętrz.
Po wszystkim blanki fajnie się zaprezentowały, tam gdzie był lakier nabrały większego połysku, kolor został pogłębiony i zyskał głębi. Plastikowe elementy nabrały głębszej satyny, czerń została podbita, widać to było bardzo dobrze na starym Silstarze, który jest u mnie od dobrych 25 lat. W tym samym Silstarze brudne przelotki i nie tylko( w pierścieniu dociskającym kołowrotek był brud- jakaś ziemia, może resztki zanęty) w końcu zostały domyte. Zwykłe mycie tego nie dokonało. Co prawda były one myte ale polegało to głównie na przetarciu nawet dokładnym, ściereczką namoczoną płynem do naczyń oraz dokładnym przepłukaniu wodą.Przelotki tak samo z tym,że do mycia używałem patyczków do czyszczenie uszu. Wyglądają lepiej niż w dniu zakupu. Poza tym,że cieszą oczy, zyskały barierę, która będzie chroniła je przed czynnikami zewnętrznymi(śnieg, deszcz, brudna woda,itp.) Na pewno będzie im trudniej osiadać na zabezpieczonych elementach.
ps. sorki za słabe fotki ale nie miały trafić "pod strzechy"
Załączone pliki
Użytkownik Andru77 edytował ten post 06 listopad 2020 - 16:25