Napisano 14 czerwiec 2012 - 08:30
To nie jest śruba uciągowa, ale i tez nie szybka. Uciągowe przy tej średnicy maja skok ok 4-6. Wszystko zleży od tego ile waży Twoja jednostka i jak to się ma do mocy silnika. Śrubę trzeba tak dobrać by silnik był w stanie wejść na obroty zalecane przez producenta.
Przerabiałem teraz przypadek doboru śruby na sobie. Do łodzi ważącej ok 220 kg Kupiłem silnik 20 KM i czułem że jest jakiś przymulały. Nie wchodził mi na obroty gdy pływałem we dwóch. Powodem była źle dobrana śruba o zbyt dużym skoku. Była to śruba 9,1/4x12. Zmieniłem na śrubę o mniejszym skoku 9,1/4x10 i łódka ożyła. Pływam teraz 10% szybciej. Prędkość mierzyłem GPSem. Zasada jest taka im łódka cięższa skok powinien być mniejszy, im lżejsza i z silnika można więcej wycisnąć tym skok można zwiększyć. To podobnie jak z biegami w samochodzie. Większe obciążenie - mniejszy bieg. Najlepiej to zrobić doświadczalnie, bo każda łódka ma inna budowę. Śruby są dość drogie i ideałem byłoby pożyczyć od kumpla lub kupić z możliwością zwrotu lub wymiany na inną.