Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Grzyby 2021


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4961 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 04 wrzesień 2021 - 19:10

Załączony plik  20210904_093140.jpg   75,98 KB   34 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_092629.jpg   72,51 KB   33 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_092711.jpg   80,21 KB   33 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_081929.jpg   70,5 KB   33 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_090850.jpg   75,71 KB   31 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_083957.jpg   92,63 KB   32 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_081624.jpg   65,89 KB   30 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_074553.jpg   80,98 KB   31 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_081611.jpg   76,8 KB   32 Ilość pobrańZałączony plik  20210904_074249.jpg   78,95 KB   30 Ilość pobrań

#62 OFFLINE   tomi101

tomi101

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 580 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Ignatowicz

Napisano 05 wrzesień 2021 - 20:34

Jak zaplanowałem tak zrobiłem.
Spacer po lesie przyniósł takie wyniki jak na fotkach poniżej.
Brak opadów w ciągu tygodnia nie pozwolił na więcej. W lesie sucho, brak nowego wysypu młodych grzybów.
Coś tam jednak udało się nazbierać.Załączony plik  20210905_154909.jpeg   53,27 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  20210905_163452.jpeg   65,36 KB   28 Ilość pobrań
Były kanie.
Załączony plik  20210905_101716.jpeg   143,94 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  20210905_101640.jpeg   72,35 KB   28 Ilość pobrań
Załączony plik  20210905_155045.jpeg   53,89 KB   27 Ilość pobrań
Były małe grubasy.
Załączony plik  20210905_162604.jpeg   74,92 KB   28 Ilość pobrań
Większe grubasy też były.
Załączony plik  20210905_162834.jpeg   70,33 KB   28 Ilość pobrań
Siniaki -piaskowce modrzaki.
Załączony plik  20210905_121007.jpeg   50,16 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  20210905_121121.jpeg   113,14 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  20210905_163217.jpeg   59,21 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  20210905_163123.jpeg   52,2 KB   27 Ilość pobrań
Dwie garście żółtych na zupkę.
Załączony plik  20210905_163332.jpeg   47,78 KB   27 Ilość pobrań
Małe co nieco szlachetniejszych grzybów.
Załączony plik  20210905_162346.jpeg   60,22 KB   27 Ilość pobrań

Pozdrawiam Tomi 😎.

#63 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 356 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 05 wrzesień 2021 - 21:19

Zrób polędwiczki z kurkami

20210905_163332.jpeg
Bajka w smaku


Tomi, jak masz większą ilość kani możesz je dobrze wysuszyć i zmielic. Później dodać to do sosów

Użytkownik Sławomir edytował ten post 05 wrzesień 2021 - 21:25

  • Byniek lubi to

#64 OFFLINE   tomi101

tomi101

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 580 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Ignatowicz

Napisano 05 wrzesień 2021 - 22:06

Zrób polędwiczki z kurkami

20210905_163332.jpeg
Bajka w smaku


Tomi, jak masz większą ilość kani możesz je dobrze wysuszyć i zmielic. Później dodać to do sosów

Sławomir, polędwiczki w sosie z kurkami zajadałem w zeszłym tygodniu 👍.
Teraz muszę trochę dozbierać bo na urodzinową ucztę planuję przygotować żeberka /polędwicę/karkówkę z dzika z sosem grzybowym.

Kani mogłem zabrać ze 30 + ,ale nie potrzebowałem więcej i wziąłem to co na zdjęciu. Z tym suszeniem to może spróbuję, choć w domu nie mamy wielkich tradycji potraw z suszonymi grzybami. Tak jak większość -raz do roku na wigilię.
Najlepsze miejscówki na kanie miałem /mam nad granicznym Bugiem lecz z wiadomych przyczyn nie mogę się tam teraz udać 👎😠.

Pozdrawiam Tomi 😎.

#65 OFFLINE   tofik

tofik

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2132 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 05 wrzesień 2021 - 22:52

Suszone i zmielone kanie/sowy to doskonały dodatek smakowo -zapachowy do ciemnych sosów 👍zdecydowanie polecam 👍
  • MaleX i Byniek lubią to

#66 OFFLINE   Tomrusz

Tomrusz

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 postów
  • LokalizacjaMińsk Mazowiecki
  • Imię:Tomek

Napisano 06 wrzesień 2021 - 08:23

Zbiory z soboty

Załączone pliki



#67 OFFLINE   malcz

malcz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2147 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 06 wrzesień 2021 - 10:37

W sobotę od 14ej....Bardziej spacer po zagajnikach niż wielkie grzybobranie, ale coś się trafiło...

 

Załączony plik  20210904_143818.jpg   78,06 KB   27 Ilość pobrań

Załączony plik  20210904_195132.jpg   59,49 KB   27 Ilość pobrań

 

Pozdrawiam,

malcz



#68 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4961 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 wrzesień 2021 - 20:09

Mamy wysyp kani
Załączony plik  20210906_191948.jpg   40,16 KB   31 Ilość pobrańZałączony plik  20210906_203105.jpg   41,45 KB   29 Ilość pobrań

#69 OFFLINE   kolpi

kolpi

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 07 wrzesień 2021 - 21:18

Mamy wysyp kani
attachicon.gif 20210906_191948.jpgattachicon.gif 20210906_203105.

Owocny dzień gratulacje

Masz jakiś fajny przepis na kanie ?



#70 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4961 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 08 wrzesień 2021 - 11:42

Są dwa sposoby przetwarzania:
1 to schabowy
2 to zblanszować i zrobić farsz do pierogów a jeszcze lepiej do krokietow

#71 OFFLINE   korol

korol

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2198 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 08 wrzesień 2021 - 13:42

Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe.

Kolejna tura - prawdziwki, podgrzybki, piaskowce, koźlaki.


Użytkownik korol edytował ten post 08 wrzesień 2021 - 13:42


#72 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2890 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 08 wrzesień 2021 - 13:52

Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe.

Co Ty mówisz... zesmażasz w jajku i bułce na chrupko i schodzą szybciej niż prawdziwe schabowe. Prawdziwa sytuacja z ostatniej niedzieli, schaby zostały jeszcze do wtorku a 14 kań na 5 osób nawet wystygnąć nie zdążyło ;)



#73 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1682 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 08 wrzesień 2021 - 16:36

Dla mnie te schabowe z kań są niezjadliwe.

Kolejna tura - prawdziwki, podgrzybki, piaskowce, koźlaki.

Piotrek, jak będziesz na grzybach i nazbierasz kań, to chętnie parę sztuk przygarnę :rolleyes:



#74 OFFLINE   kolpi

kolpi

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 08 wrzesień 2021 - 18:32

Flaczki, lub te schabowe u mnie w kuchni, praktykuje ale sądziłem, że macie jakieś inne ciekawe przepisy.

#75 OFFLINE   MaleX

MaleX

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 08 wrzesień 2021 - 19:22

Flaczki, lub te schabowe u mnie w kuchni, praktykuje ale sądziłem, że macie jakieś inne ciekawe przepisy.

Na przykład jajecznica z kaniami, jajka sadzone na kaniach smażonych saute, kalabryjska zupa grzybowa (tu grzyby różne, ale kanie jak najbardziej).

 

Edtit: Oczywiście jeszcze risotto z pieczonymi grzybami (różne w tym też kanie), ale można tylko z kaniami (włoski przepis). Przepisy dostępne w necie (raczej wybierać te po włosku).


Użytkownik MaleX edytował ten post 08 wrzesień 2021 - 19:28

  • strary i lysy69 lubią to

#76 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 791 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 08 wrzesień 2021 - 20:44

Smażone kanie (tylko kapelusze pokroić) do zalewy octowej.Poezja.


  • MaleX lubi to

#77 OFFLINE   grzesiekp.

grzesiekp.

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 404 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Grzesiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 10 wrzesień 2021 - 12:26

Jak dużo kań to suszyć ( robię tak z większymi gąskami) .po ususzeniu można pokruszyć i dodawać do sosów. Znajomek taki kaniowy proszek dodaje do bułki tartej i panieruje kotlety.

#78 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4961 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 10 wrzesień 2021 - 21:19

...a dziś dla odmiany prawdziwe grzyby...Załączony plik  20210910_091530.jpg   82,46 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_091053.jpg   80,59 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_085632.jpg   80 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_091025.jpg   83,7 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_073351.jpg   83,69 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_073441_01.jpg   128,33 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_091458.jpg   85,08 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_075702.jpg   122,32 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_091047.jpg   69,99 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  20210910_134526.jpg   67,91 KB   22 Ilość pobrań

#79 OFFLINE   Zebon

Zebon

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 259 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 11 wrzesień 2021 - 18:46

...a dziś dla odmiany prawdziwe grzyby...attachicon.gif

Zdrowe? Bo u mnie 99% robaczywe.



#80 OFFLINE   miramar69

miramar69

    jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4961 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 11 wrzesień 2021 - 19:27

na 100% znalezionych 75% zdrowych .....


  • Byniek lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych