Zdasz relację jak pracuje po wymianie i dodaniu łożysk ... czy warto?
Pewnie tak jak w mniejszym modelu. Na wodzik warto a na knoby to tylko dla spokoju ducha.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 wrzesień 2023 - 17:51
Zdasz relację jak pracuje po wymianie i dodaniu łożysk ... czy warto?
Pewnie tak jak w mniejszym modelu. Na wodzik warto a na knoby to tylko dla spokoju ducha.
Napisano 01 listopad 2023 - 15:24
Do następnego sezonu mam czas i zauważyłem taki multiplikator do vertikala na sumy .
Zeck Fishing VR 5 KH na lewą rękę waga 460 g hamulec 20 kg . 250 m plecionki 0,4 mm
Czy ktoś ma lub widział jak pracuje w/w multiplikator .
Na Bug mógłby służyć do stacjonarki .
Napisano 04 listopad 2023 - 21:47
Ambasador 7000 troche za duży 600 g a Blac Kat batle 400 g .
Plecionki 0,5 mm pewnie powinno być na multiplikatorze do vertikala z 120-150 m .
Pisze o ciężkim sumowym verticalu .
a po co tyle tej plecionki? jak łowisz w dryfie na werta to nawet 30m powinno wystarczyć, przynajmniej z pontonu... chyba nigdy nie zdarzyło mi się żeby sum wyciągnął choćby te 10m linki... ściągnięcie pod ponton to kwestia 1-2 minut, potem zawsze się kręci dookoła przy dnie na krótkiej lince... oczywiście może być inaczej w przypadku ciężkiej łodzi której nie pociągnie za sobą... lub suma grubo ponad 2metry...
Miałem na wędce sumka z 2 metry hamulec na stałoszpulowcu 5 kg plus palec nie robił na nim wrażenia .
Odjazdy po 15 metrów kilkanaście minut i po sumie .
pewnie łowiłeś z brzegu... ustawił się w poprzek nurtu i nie miałeś szans, bo te 5kg to raczej tylko w opisie... spora szansa, że wędki byś nie utrzymał dłużej przy takim obciążeniu... serio, podnieś na hamulcu (bez wędki!) pieciolitrowy baniak wody, a potem nie zmieniając ustawien przywiąż linkę do czegoś i ciągnij na ugiętej wędce aż puści hamulec... albo raczej aż połamiesz wędkę chyba tylko dedykowane sumówki tyle wytrzymają...
ja łowię na dość lekko ustawionym hamulcu, raczej nie przekraczam 3kg... to spokojnie wystarczy do wyjęcia suma ok. 160 w 10 max. 15minut... a mam czym dokręcać, plecionka 100lb i komodo 463:)
Napisano 04 listopad 2023 - 22:03
czarny nie obraź się ale z hamulcem 3 kg to możesz sobie tarmosić okonia a nie suma 40 kg .
Mam film z holu na dokręconym hamulcu Ryobi Zauber 4000 plus kciuk .
Odjazdy suma były po 10 -15 metrów i po zawodach zestaw został przetarty bo był za krótki przypon na taką paszczę .
Nie chciałem opisu holu suma tylko zadałem pytanie czy ktoś zna multiplikator .Zeck Fishing VR 5 KH i tyle w poście .
Od niedawna zmądrzałem i na starość nie chce finezyjnego łowienia i męczenia ryb.
Napisano 05 listopad 2023 - 00:29
użyj grubego fc tak ze 2metry to nie będzie żadnych przetarć to naprawdę doskonale działa w spiningu, stosuję 0,72 od ładnych paru lat i nigdy nie było niespodzianek:)
jeśli ten sumek robił takie odjazdy to albo był znacznie większy niż myślisz, albo Ty miałeś znacznie słabszy sprzęt niż mój z tym 3kg hamulcem... innej opcji nie widzę...
multika nie znam niestety... wydaje mi się, że jedyne co jest ważne w tej metodzie to mocny, płynny hamulec i ewentualnie ogólna trwałość... w tym zakresie cenowym wszystko będzie dobre:) spining wymaga już znacznie więcej...
suma musisz zmęczyć jak chcesz go podebrać ręką, zwłaszcza jak ma w mordzie dwie duże i mało bezpieczne kotwice...
Napisano 05 listopad 2023 - 20:42
Napisano 05 listopad 2023 - 22:01
nie wpływa na długość rzutu i nie rozumiem dlaczego miałby wpływać... ewentualnie może wpływać na głębokość nurkowania woblera, ale też nieznacznie...
Napisano 06 listopad 2023 - 14:35
Napisano 06 listopad 2023 - 15:27
Jak się nastawisz na suma to pobija boleń , jak chcesz złowić szczupaka uderza sum.
Wędkarz to ma klawe życie.
Teraz przy Abu Revo Toro mam plecionkę 0,28 mm .
Na bank żaden sum nie uderzy ,cwane bestie .
Szczęście się ma raz albo dwa razy w życiu .
Napisano 06 luty 2024 - 22:00
Multik do 300 g - Curado 301 sobie poradzi?
Napisano 06 luty 2024 - 22:22
Nie /150g-200g max/
Miałem i używałem
Użytkownik gaweł edytował ten post 06 luty 2024 - 22:23
Napisano 07 luty 2024 - 06:56
Napisano 19 luty 2024 - 20:05
Chyba mam co o tym sądzicie . Battle Cat Vertical 710 LH -Black Cat .
Nie wiem jak z rzutami bo znajomy ma do verta na sumy .
Sprawdzony kilka sumów pod 2 metry wytarmosił i nie boi się przeciążeń .
Trochę droższy od Tatuli 300 .
Mam pytanie która z Tatula jest najmocniejsza bo sie pogubiłem .
Jest na Mefisto Tatula TW 300 L 13 kg hamulec nawet 0,30 mm mieści się 280 mb .
Użytkownik Tabor edytował ten post 19 luty 2024 - 20:16
Napisano 19 luty 2024 - 21:31
Ten Black Cat to przecież bezwodzikowiec do łowienia w pionie, ewentualnie do trollingu. W dodatku ważący prawie pół kilo.Chyba mam co o tym sądzicie . Battle Cat Vertical 710 LH -Black Cat .
Nie wiem jak z rzutami bo znajomy ma do verta na sumy .
Sprawdzony kilka sumów pod 2 metry wytarmosił i nie boi się przeciążeń .
Napisano 19 luty 2024 - 21:50
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 19 luty 2024 - 21:51
Napisano 20 luty 2024 - 06:57
Napisano 20 luty 2024 - 09:59
ta która ma największe koło przekładni (czyli zwykle najwiekszy rozmiar multika) i największe zęby na tej przekładni (czyli najniższe przełożenie)... reszta to kwestia sztywności obudowy (raczej stopy alu) i spasowania elementów (tego nie sprawdzisz)... więcej łożysk też nie zaszkodzi:)
tatula to dobry wybór bo w razie czego na plat dostaniesz wszystkie części za niewielkie pieniądze:)
na giełdzie masz też piscifun ailoz jako wybór ekonomiczny - podobno jest nie jest zły... za to tani...
Użytkownik czarny1 edytował ten post 20 luty 2024 - 09:59
Napisano 20 luty 2024 - 17:19
Mam stare Abu Revo Toro NACL 51 , jak dla mnie do ciężkiego casta lub trolingu może być .
Ale przynęt 200 g chyba by nie wytrzymał.
Abu Best 61 to fajna maszynka ale podobna mocą do mojego Toro chyba że się mylę .
Poczekam do targów staroci w marcu może jakaś używka w dobrej cenie się trafi .
Napisano 20 luty 2024 - 19:35
Panowie, ma ktoś już opinię na temat tego młynka. U mnie miałby mieć zastosowanie do sumowego verticala, także aspekty rzutowe są dla mnie mniej istotne.
Napisano 20 luty 2024 - 20:00
Mam stare Abu Revo Toro NACL 51 , jak dla mnie do ciężkiego casta lub trolingu może być .
Ale przynęt 200 g chyba by nie wytrzymał.
Abu Best 61 to fajna maszynka ale podobna mocą do mojego Toro chyba że się mylę .
Poczekam do targów staroci w marcu może jakaś używka w dobrej cenie się trafi .
NaCL wytrzymuje 200 gramów, Beast ma trochę większe bebechy i jak dla mnie od 300. Mam oba.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych