Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rezonanse - woblerwz

autorski-rb rezonans pracownia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 28 czerwiec 2012 - 18:58

Rura ma małą zawartość żywicy i w takiej postaci ma lekki połysk, nie jest to klasyczny błysk wylakierowanego grafitu. W rekojesci całkowicie grafitowej wszystkie elementy są matowe - mnie także bardzo pasuje takie wykończenie i także wiele z moich kijów jest pozbawiana lakieru i zostaje w gołym graficie. Ten zabieg przy niektórych blankach daje zaskakujące efekty, blank potrafi zdecydowanie nabrać szybkosci i spręzystości.

#22 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:11

Wojtek a powiedz co to za czarne pierścienie na zdjęciu nr.5.Czy to anodowane na czarno aluminium?Bardzo mi podoba się ta rękojeść.Uchwyt gun smoke,tak?

#23 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:13

Uchwyt klasyka silver (praktycznie nie uzywam black, czasem gun smoke), pierścienie są także grafitowe, całosć i pierścienie i rury w macie.

#24 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:17

Grafitowe pierścienie?Jak możesz to zapodaj jakieś fotki tych pierścieni w zbliżeniu

#25 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:30

http://i50.tinypic.com/2z9bed5.jpg

Surówka, złozona tylko do fotki.

#26 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:42

Dzięki Wojtek
Rewelka :huh: Szkoda że mój kijek się na nie nie załapał.Jak to się mówi,do trzech razy sztuka <_<

#27 OFFLINE   kesur

kesur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 29 czerwiec 2012 - 07:54

Wojtku!
Jestem pod wielkim wrażeniem rękojeści, zakresu pracy jakie poczyniłeś przy ich tworzeniu i efektów :huh: .
Jak to ja: lubię styl minimalistyczny, nie lubię japan style. Najbardziej podoba mi się w pełni grafitowa rękojeść :mellow: .
Zdradź proszę jak wykonywałeś pierścienie grafitowe. O ile to nie tajemnica.
pozdrówka

#28 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 29 czerwiec 2012 - 13:35

Na pierścienie recepta jest prosta, odpowiednio duży kawałek grafitu i obróbka skrawaniem.

#29 OFFLINE   KLANAD

KLANAD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaTORUŃ
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Krysiński

Napisano 23 lipiec 2012 - 17:50

Napiszę krótko posiadam 7 wędek wykonanych przez p.Wojtka w tym cztery z rezonansem i powiem jedno facet ma pojęcie !!!!!!!!!! Wszystkie wędki zamówiłem przez telefon ( po uprzednim wytłumaczeniu jakie parametry ma posiadać kijek ). Po przesyłce pierwszego kijka byłem w szoku co potrafi rezonans !!!!!! No i poszły konie po betonie zamówiłem następny i następny no i zrobiło się ich 7 a będzie 8 (haha ) Poza świetnym rezonansem kijki mają jeszcze kilka zalet ich designe jest super , wykonuje się nimi niewiarygodnie dalekie wyrzuty ( rozmieszczenie przelotek ) no i na koniec gwarancja na blanki!!!!!!!!! Polecam i pozdrowienia dla p.Wojtka

#30 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 05 sierpień 2012 - 19:05

Też napiszę krótko, jeżeli ktoś potrafi przez telefon sprecyzować to czego potrzebuje i wytrzyma moje ciągłe wypytywanie to kijki powinny być dopasowane do uzytkownika. A szczerze mówiąc to rozmawiamy często i nie tylko o wędkach.

Grafit jaki jest, lepszy gorszy czy super jakos brania przenosi. Natomiast szklaki robią to inaczej, inne jest widmo przenoszonych bodźców. Dla odmiany mam nadzieję że przyjemnej teraz siedzę nad rezonansem do szklaczków i nie w powiedzmy japan style ale ma to być klimatyczny ,,old.

#31 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 19:16

a ktore szklaczki Wojtku ?

#32 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 05 sierpień 2012 - 19:24

Już pomęczyłem te które były pod ręką - Batsony a w drodze Seeker.
Przy okazji mam więcej radości z łapania klenio-jazi. Takie wolne, uspokajające z miejscem na luz i zadumę nad wodą. Akcja szklaka nie skłania mnie do wiecznego napięcia w oczekiwaniu że ,,coś się wydarzy.
A poza tematem na Odrze najlepiej biorą glony, niski poziom, zapewne zakwit leci ze zbiorników zaporowych na dodatek. Pomimo sporych ilości narybku - ,,przecinka jazie są zapchane zieloną paszą.

#33 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 20:29

1.Batsony zdarłeś z lakieru?
2. Który Seeker w drodze ?

#34 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 05 sierpień 2012 - 20:53

Nie zdzierałem, nie przejmowałem się śladami bo to kije do zmęczenia. Może kiedyś się przyłożę do tego.
Z Seekerów najbardziej klasyczny 703 w dwóch kawałkach i bassowy SB665. Trochę je pomęczę a jak się uda to chyba dojdą kolejne, mam chęć na zmiany. Seekera już miałem, znam. To co mnie pociąga to niesamowicie duże zakresy rzutowe, spora moc w nich drzemie. Bezpieczeństwo przy użytkowaniu a z kijami się nie pieszczę.
Lubię oglądać miny ludzi gdy zaczynam przyginać na siłę kija. Wrażenia niesamowite tylko jest jedno ale. Przyginam 15-to funtowy kij na 8 funtowej lince. Chyba w większości szczęśliwi nabywcy czytają napisy i rozprawiają o mocy ale w nią nie wierzą.

#35 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 21:13

No żesz, z nieba mi spadasz. Ten 703 to nowy z S-glassu ? Kiedy będziesz miał w łapach ?

#36 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 05 sierpień 2012 - 21:18

Do 2 tygodni. Robisz się niskomodułowy czy też masz wspomnienia z muchówki szklanej przerabianej na spina?

#37 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 21:46

Zadzwonie to wyjasnie :D

#38 OFFLINE   Robson1981

Robson1981

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 sierpień 2012 - 16:30

Wydawało mi się ze jest dobrze ale trafiła się miła osóbka która zaburzyła moje dobre samopoczucie. Chodziło o drobiazg, o częstotkliwości drgań. Co innego odbiera ucho, co innego ręka a co innego tyłek na fotelu gdy na skrzyżowaniu stoję obok Porsche 911. Nastąpiła seria prób z tym co naprawdę wzmacnia rezonans, które częstotliwości. Tym razem nie na ,,rękometr a już na urządzeniach pomiarowych.W efekcie trochę zmieniły się niektóre wymiary w rękojeściacha poprawiło odczuwanie drgan w ręce.

Wojtek Twoje wędki są bardzo fajne. Chciałem się jednak zapytać czy Ty poważnie znasz i widziałeś kiedyś widmo sygnału który dociera do dolnika w chwili kiedy uderzasz główką o kamienie oraz kiedy ryba bierze delikatnie itd? Potrafisz świadomie zbudować akustyczny układ rezonansowy by wzmocnić te interesujące nas częstotliwości. Z rezonansem jest tak, że jeśli wzmacniamy pewien zakres częstotliwości to inne muszą zostać osłabione. Bez znajomości tych zakresów i biegłości w fizyce moim zdaniem bardzo ciężko świadomie coś takiego zbudować.
To nie jest zaczepka z mojej strony. Jestem po prostu ciekaw czy wszyscy rodbuilderzy liczą to i mierzą i podchodzą do tematu tak jak się powinno, czy po prostu bazują na jakiś gotowcach nie mając o tym zielonego pojęcia. Czy używasz jakiś generatorów akustycznych i mierzysz charakterystykę przenoszenie wędki do rękojeści? Będę wdzięczny jeśli mógłbyś się z nami podzielić jak ten temat wygląda w praktyce.

#39 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 08 sierpień 2012 - 17:11

Może trochę od końca. Bardzo bym chciał ale nie mam stałego dostępu do generatora i możliwości pomiaru pasma i siły sygnału w każdym kiju. Z braku możliwosci technicznych nie mogliśmy wykonać pomiaru jak napisałeś uderzenia główką o kamień czy delikatnego brania ryby. Badania były w pomieszczeniach, sygnał był symulowany przez uderzenie kulki metalowej w główkę i upadkiem z kilku centymetrów samej gumy już bez główki. Upadek samej gumy miał symulować delikatny kontakt z rybą, miękkim podłożem. Kije, bo nie był jeden mocowane identycznie i z w miarę identycznie naprężoną linką. Co do odczytów to interpretowała je moja znajoma dzięki której mogłem te próby przeprowadzić. Powtarzając takie cykle dla różnych wymiarów elementów rękojeści mogłem je zoptymalizować pod względem czucia. Robiłem to tak że na jednym z blanków na błyskawiczną żywicę łapałem różne wymiarowo elementy. Dało mi to tyle że wypracowałem schemat podparcia całości, rozmiarówkę elementów, wiem które z elementów mają największy wpływ na wzmocnienie. I dało mi także do myślenia że niewielkie zmiany geometrii blanku zmieniają charakterystyki więc to o co pytałeś czyli badanie każdej wędki byłoby idealne. W efekcie tych prób wiem trochę więcej ale w mojej ocenie dalej mało. Niestety nie jestem fizykiem , mogę budować mosty, autostrady.

#40 OFFLINE   Robson1981

Robson1981

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 377 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 sierpień 2012 - 19:22

Może trochę od końca. Bardzo bym chciał ale nie mam stałego dostępu do generatora i możliwości pomiaru pasma i siły sygnału w każdym kiju. Z braku możliwosci technicznych nie mogliśmy wykonać pomiaru jak napisałeś uderzenia główką o kamień czy delikatnego brania ryby. Badania były w pomieszczeniach, sygnał był symulowany przez uderzenie kulki metalowej w główkę i upadkiem z kilku centymetrów samej gumy już bez główki. Upadek samej gumy miał symulować delikatny kontakt z rybą, miękkim podłożem. Kije, bo nie był jeden mocowane identycznie i z w miarę identycznie naprężoną linką. Co do odczytów to interpretowała je moja znajoma dzięki której mogłem te próby przeprowadzić. Powtarzając takie cykle dla różnych wymiarów elementów rękojeści mogłem je zoptymalizować pod względem czucia. Robiłem to tak że na jednym z blanków na błyskawiczną żywicę łapałem różne wymiarowo elementy. Dało mi to tyle że wypracowałem schemat podparcia całości, rozmiarówkę elementów, wiem które z elementów mają największy wpływ na wzmocnienie. I dało mi także do myślenia że niewielkie zmiany geometrii blanku zmieniają charakterystyki więc to o co pytałeś czyli badanie każdej wędki byłoby idealne. W efekcie tych prób wiem trochę więcej ale w mojej ocenie dalej mało. Niestety nie jestem fizykiem , mogę budować mosty, autostrady.

Nie no jak dla mnie super. Czuje, że musiałeś masę czasu na to poświęcić by uzyskać zadowalający rezultat. Jeśli mogę zapytać, to czy zastąpienie taśmy lub arborów grafitowych tulejkami z aluminium ma duży wpływ na zwiększenie czucia na rękojeści? Będę niedługo składał dwa kolejne kije i zastanawiam się czy takie tulejki coś pozytywnego wniosą.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb, rezonans, pracownia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych