Pax. Castingowcy się nie kłócą, jeno wymieniają swoje doświadczenia w naszej kochanej wąskiej dziedzinie.
W przeciwieństwie do przedstawicieli spiningu, tam trwa odwieczna wojna Daiwa versus Shimano
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 luty 2021 - 18:20
Pax. Castingowcy się nie kłócą, jeno wymieniają swoje doświadczenia w naszej kochanej wąskiej dziedzinie.
W przeciwieństwie do przedstawicieli spiningu, tam trwa odwieczna wojna Daiwa versus Shimano
Napisano 02 luty 2021 - 18:59
@ Maciek. i @Marshall
zostawcie sobie te przepychanki dla siebie - najlepiej na priv, nas nimi nie męczcie, upraszam
wyczyszczone....
Napisano 02 luty 2021 - 22:03
Ja zakupiłem od Melka patyk wolfcrek i jak to mówił da rade nim rzucić 700g ale czuć że kiedyś pierdyknie. Natomiast bez problemu ogarnia jego baby shady (350g) i myślę że spokojnie ogarnie 500g.
Co do mojo musky śni mi się ten patyk po nocach jednak ma dla mnie wielką wadę - niestety to jednoskład
Napisano 03 luty 2021 - 00:20
Mnie ciekawi jak druga generacja tanich monstersticków w3 do 290g się prezentuje, ogólnie to chcialem se pewien kijek do 15oz ze stanów sprowadzić na wiosnę ale nikt nie wysyla ubezpieczonych, a tam jak zwykle jednoskłady albo "pseudo" teleskopy
Napisano 03 luty 2021 - 13:35
Niedawno kupiłem W3 MONSTER... - 2 240 150-290 (waga kija 235)
Lekki , dobrze wyważony dlatego w sklepie wybrałem ten a nie W4 w tych parametrach
Na razie tylko testy bez kontaktu z rybą, ale jestem zadowolony. Z podpiętym Tranx 301 (docelowo będzie TORO Beast 51) bez problemu leciało 70-90gr, kij już się ładował. Maksymalnie rzucałem gumą 240gr+dozbrojka 20gr i mogłem wykonywać dość dynamiczne rzuty z pełnym wymachem. Jako, że kija jeszcze nie obłowiłem i do końca nie wyczułem, moje rzuty były póki co dość zachowawcze. Stwierdziłem również, że fajnie czułem w uchwycie pracę dużej gumy więc przy braniu powinno być elektrycznie.
Napisano 03 luty 2021 - 14:03
Niedawno kupiłem W3 MONSTER... - 2 240 150-290 (waga kija 235)
Lekki , dobrze wyważony dlatego w sklepie wybrałem ten a nie W4 w tych parametrach
Na razie tylko testy bez kontaktu z rybą, ale jestem zadowolony. Z podpiętym Tranx 301 (docelowo będzie TORO Beast 51) bez problemu leciało 70-90gr, kij już się ładował. Maksymalnie rzucałem gumą 240gr+dozbrojka 20gr i mogłem wykonywać dość dynamiczne rzuty z pełnym wymachem. Jako, że kija jeszcze nie obłowiłem i do końca nie wyczułem, moje rzuty były póki co dość zachowawcze. Stwierdziłem również, że fajnie czułem w uchwycie pracę dużej gumy więc przy braniu powinno być elektrycznie.
Szkoda że to 2,40 , jaki dolnik?
A porównując co do wagi to ten Horizont o masie 300 g wcale nie jest ciężki - biorąc pod uwagę że jest dłuższy o 33 cm i ma wyrzut pod 400 gramów.
Na razie choruję na Mojo .
Użytkownik godski edytował ten post 03 luty 2021 - 14:03
Napisano 03 luty 2021 - 15:33
Ja też wolał bym 250-255
To konstrukcja 1+1. Dolnik pełna pianka. Od pazura do końca 49cm
Napisano 03 luty 2021 - 17:24
Szkoda że to 2,40 , jaki dolnik?
A porównując co do wagi to ten Horizont o masie 300 g wcale nie jest ciężki - biorąc pod uwagę że jest dłuższy o 33 cm i ma wyrzut pod 400 gramów.
Na razie choruję na Mojo .
Jak uleczysz chorobę, daj znać o efektach lekarstwa.
Napisano 08 luty 2021 - 15:10
Napisano 08 luty 2021 - 15:14
Trzymanie takiej armaty ze zwykłym pazurem może być problematyczne
Napisano 08 luty 2021 - 15:15
W bardzo ciężkich castingach daje lepszy, mocniejszy chwyt - lepiej podpiera palce
Napisano 08 luty 2021 - 16:23
Napisano 08 luty 2021 - 17:36
Napisano 08 luty 2021 - 17:46
Napisano 08 luty 2021 - 22:35
Napisano 13 maj 2021 - 13:16
Wkleje swoje 3grosze odnosnie tanich i mocnych wedek.
Ja tam ultra budzetowo podchodze do takich pomyslow i do tej pory uzywalem glownie wedek morskich (co prawda glownie w kpl z staloszpulowcem, ale wiekszosc z nich tak naprawde jest dedykowana pod multika).
Mialem: shimano vegance i ugly stik oba w wersjach 1+1 oba 20-30lbs. oba w cenie okolo 70 euro. Shimano rzucilem cos kolo 500g najwiecej a uglystikiem ponad 600. Jednak shimano do bb jest troszke za sztywny (w sensie za plytko sie ugina) i powedrowal na morze do lowienia makreli na przywieszki. Ugly juz duzo lepiej, ale dolnik straszliwie gruby i kij dosyc ciezki - rozwazam przerobke. Nie traktuje powyzszych jako wady bo: a) cena zawsze oznacza kompromisy rzucajac pol kilogramowymi przynetami podejrzewam, ze sie zmacham na smierc po godzince-dwoch wiec i tak nie ma znaczenia wygoda/waga kija - to przynety i rzucanie bede dawac w kosc po mojemu. Oczywiscie jak ktos zamierza trolowac z reki to moze miec inne zdanie.
Ps doslownie 10 minut temu dostalem do reki wedke WFT never crack big fish (kolega zamowil z nordfish77) dlugosc 2.4m cw 150-700g (na oko powinna ogarnac jak nie to jest jeszcze wersja do 1kg ;P 5 sklad wyglada jak ugly stick cena ponizej 50 euro + 20 euro wysylka.
Napisano 13 maj 2021 - 14:22
Ja to już kupiłem popcorn i czekam na post ,,cast do 800-1000g w budżecie dwiesta złoty''. W jakim kierunku to jidzie
W którymś z niemieckich sklepów migneła mi wędka o c.w 2 kg I nie byl to morski kijek, o ile dobrze pamietam.
Napisano 13 maj 2021 - 14:39
Wkleje swoje 3grosze odnosnie tanich i mocnych wedek.
Ja tam ultra budzetowo podchodze do takich pomyslow i do tej pory uzywalem glownie wedek morskich (co prawda glownie w kpl z staloszpulowcem, ale wiekszosc z nich tak naprawde jest dedykowana pod multika).
Mialem: shimano vegance i ugly stik oba w wersjach 1+1 oba 20-30lbs. oba w cenie okolo 70 euro. Shimano rzucilem cos kolo 500g najwiecej a uglystikiem ponad 600. Jednak shimano do bb jest troszke za sztywny (w sensie za plytko sie ugina) i powedrowal na morze do lowienia makreli na przywieszki. Ugly juz duzo lepiej, ale dolnik straszliwie gruby i kij dosyc ciezki - rozwazam przerobke. Nie traktuje powyzszych jako wady bo: a) cena zawsze oznacza kompromisy rzucajac pol kilogramowymi przynetami podejrzewam, ze sie zmacham na smierc po godzince-dwoch wiec i tak nie ma znaczenia wygoda/waga kija - to przynety i rzucanie bede dawac w kosc po mojemu. Oczywiscie jak ktos zamierza trolowac z reki to moze miec inne zdanie.
Ps doslownie 10 minut temu dostalem do reki wedke WFT never crack big fish (kolega zamowil z nordfish77) dlugosc 2.4m cw 150-700g (na oko powinna ogarnac jak nie to jest jeszcze wersja do 1kg ;P 5 sklad wyglada jak ugly stick cena ponizej 50 euro + 20 euro wysylka.
Ta ostatnia to pod multik? Ile waży?
Napisano 13 maj 2021 - 14:40
A propo Mojo ,też mnie zainteresował .Zauważyłem że mają zamontowany ten dziwny" na razie dla mnie uchwyt z pazurem do tyłu" mieliście już z takim do czynienia ? Robi różnicę?
Trzymanie takiej armaty ze zwykłym pazurem może być problematyczne
Znajomy podpowiedział że inaczej trzymamy taki kijek, cała dłoń przed pazurem.
Napisano 13 maj 2021 - 15:49
Ta ostatnia to pod multik? Ile waży?
Co by w twoich oczach robilo z niej wedke pod multika? pazur raczej nei wystepuje w morskich kijach. Moge ci pomierzyc co cchesz tylko musisz sie streszczac za jakies 2h daje ta wedke kumplowi.
https://www.nordfish...-150-700g-13141.
Pojde za chwile do garazu - zwaze wedki i zrobie fotke porownujaca przelotki etc na wszystkich 3.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych