pablo, on 26 Apr 2025 - 19:42, said:
To jest bardzo ciekawe co piszesz. Dolnik 47 cm jest i tak o 10 cm dłuższy niż w moim Loomisie 966C gdzie długość do pazura wynosi 37,5 cm. Co w tym wszystkim jest najśmieszniejsze, dla mnie jest on wystraczający a dla Ciebie ten dłuższy jest ciut za krótki. To tylko pokazuje jak różnie wędkarze postrzegają wędki. Ale to również oznacza, że Zenaq ma o 10 cm krótszy blank.
Czy nie odnosisz wrażenia, że Zenaq zachowuje się trochę "nerwowo" podczas holu? Bo takie wrażenie odniosłem po filmie. Nie wiem czy to dobrze zrozumiesz, może jej brakuje tych 10 cm najbardziej miękkiego z przodu? Albo to wynika z rozłożenia przelotek (ma 9) moja ma 12. A może tak w ogóle nie jest? A tak swoja drogą, czy plecionka nie zachodzi na blank?
Wiesz długi dolnik przy łowieniu na tak duże przynęty to według mnie podstawowa cecha konstrukcyjna. Taki dolnik pozwala łowić bardziej komfortowo takimi przynętami, mniej czujemy jej masę z racji większej dźwigni, jesteśmy wstanie łowić dłużej i bardziej efektywnie. Dłuższy dolnik pozwala też lepiej wykorzystać moc wędki. Ale tak jak piszesz wędkarze mają różne preferencje, są różnego wzrostu, mają różny zasięg ramion i odmienne techniki rzutu. Jednak jeśli wchodzimy na tak poważne gramatury jak 700 gram, to lepiej zaprzyjaźnić się z dłuższymi dolnikami
Ja w Zenaqu mam dolnik 54 cm a w tym sezonie będę sprawdzał inny kij z dolnikiem 58 cm pod gramaturę 700 gram. Jedno wiem na pewno, nie potrafię już komfortowo operować wędkami z dolnikami poniżej 50 cm w przypadku dużych przynęt.
Co do samego Zenaqa, ma on dość specyficzną konstrukcję. Cięzko mi powiedzieć czy zachowuje się nerwowo. Część szczytowa ma sporą średnicę, nie zwęża się ku szczytowi tak mocno jak ma to miejsce w większości wędek. Ostatnia przelotka ma dużo większą średnice niż przedostatnia. Ma bardzo ładne paraboliczne ugięcie- przynajmniej mam takie wrażenie
gnie sie sensownie już przy szczupakach 80 + Może to głupie, ale mam wrażenie jakby szczupaki bardziej walczyły podczas holu na tym kiju i trudniej było je zmęczyć niż w przypadku innych wędek
Tzn. czy mam kij do 300 czy 800 gram to i tak ta metrówka wpada do kosza po około jednej minucie holu ale w przypadku Zenaqa te ryby walczą bardzo energicznie i to naprawdę da się odczuć. Może za sprawą jego większej sztywności. Nie zauważyłem natomiast aby plecionka zachodziła na blank.