Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Niedrogi cast do 400-500 gramów wyrzutu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 17 wrzesień 2021 - 05:56

godski, on 16 Sept 2021 - 20:56, said:

Ktoś ma Mojo 12 oz? Faktycznie bez problemu miota 400-500 gramów? Tournament 12 oz podobno siada przy tych przynętach.
W spectrum zainteresowania pozostaje Mojo 12 oz za 1500 albo Glanz do 700 g za dwa razy tyle.

Gwoli scislosci tournament 12oz jeszcze daje rade przy 400-500g ale to jego max. Np. przy rouch 32, da się rzucac, ale czuć że to górna granica
  • godski lubi to

#62 OFFLINE   markverc

markverc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 166 postów
  • LokalizacjaNDZ
  • Imię:Marek

Napisano 17 wrzesień 2021 - 08:48

Od NFC jest nowa pozycja 16oz. Wydaje się wart wzięcia pod uwagę.
https://www.rodhouse...uxh799-im-lmx-1

#63 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2021 - 19:24

U mnie skończyło się za Zenku do 700 gramów i Toro S.

Rzuca się tym już od 100-150 gramów przyzwoicie.

#64 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 396 postów
  • LokalizacjaBartoszyce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 26 listopad 2021 - 19:27

Andrzeju, może jakiś, chociaż krótki, opis tej egzotycznej wędki? Jesteś zadowolony? Jak się sprawuje, jak pracuje pod konkretnymi przynętami,  rybami? Jakie ma ugięcie, długość dolnika, odległość od końca do pazura , jak rzuca, czy dobrze się ładuje? Też mi się marzy, ale nie wiem czy się zdecyduję bez żadnych wiadomości od użytkownika, który rzeczywiście miał coś takiego w rękach.

Pozdrawiam- Tomek.

#65 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 listopad 2021 - 17:53

Mogę tylko przytoczyć suche dane i obserwacje z jednego krótkiego wypadu na ryby(nieudanego).

Więcej na pewno mogą napisać użytkownicy Szymuss i Damian23.

325 g, pełne ugięcie, dolnik do pazura 48 cm, Fuji SiC Titanium po całości.

Da się rzucić i 100 gramów.

#66 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 396 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 29 listopad 2021 - 20:33

Dziękuję Ci bardzo.

Jeśli koledzy wymienieni przez Ciebie czytają, to może się podzielą spostrzeżeniami na temat tego kija.

Sądzę, że prócz mnie co najmniej kilkanaście osób ucieszyłoby się na taki tekst.

Pozdrawiam- Tomek.

#67 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 03 grudzień 2021 - 16:57

Maja 2, on 29 Nov 2021 - 19:33, said:

Dziękuję Ci bardzo.
Jeśli koledzy wymienieni przez Ciebie czytają, to może się podzielą spostrzeżeniami na temat tego kija.
Sądzę, że prócz mnie co najmniej kilkanaście osób ucieszyłoby się na taki tekst.
Pozdrawiam- Tomek.

Co by tutaj więcej dodać do tego co napisał godski, posiadam ten kij od jesieni 2019. Używam go do przynęt od 300 do 700 gram, przy czym 300 gram rzucam na nim wtedy, jak robię krótkie wypady i zabieram ze sobą wyłącznie jeden zestaw- Zenaqa. W innym przypadku jak mam czas i miejsce na pokładzie to wolę zabrać ze sobą drugi lżejszy zestaw pod przynęty +/- 300 gram. Osobiście dla mnie idealny kij pod największe przynęty, niesamowicie mocny, da z siebie tyle ile masz pary w łapach. Wiadomo że nie jest to kij pod 80-taki, ale jakby co to pod taką rybą już coś zapracuje. Od szczupakow 8 kg + nie ma problemu. Jeśli ktoś zamierza dużo łowić na przynęty od 500 gram w górę, bardzo polecam, chyba nic lepszego nie ma. Jeśli natomiast ktoś rozważa tego kija pod przynęty około 300 gram czy nawet 400, to miałbym wątpliwości czy ma to sens, no chyba że ktoś ceni sobie jakość i prestiż japońskiej ręki :)
  • SzymusS i S.N. lubią to

#68 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 501 postów

Napisano 03 grudzień 2021 - 18:09

Czy ktoś używa St croix premier musky 80hf lub mojo musky 8,6hf? Ile te kije ogarną? I czy będzie to dobry wybór do w przedziale 150-250g?

#69 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 396 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 15 kwiecień 2025 - 23:31

Czyżby nowe modele się pojawiły? 

• pablo lubi to

#70 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3748 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 kwiecień 2025 - 09:21

Tak, będą dostępne od końca kwietnia w JP, 4 modele są już opisane, 5ty będzie pokazany za 3 dni:

https://zenaq.com/glanz_sp/

Tylko to raczej nie pasuje do tematu 'Niedrogi cast do 400-500g wyrzutu' 😂😂
  • Maja 2 lubi to

#71 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2025 - 18:58

mario, on 21 Apr 2025 - 08:21, said:

'Niedrogi cast do 400-500g wyrzutu'

A to nie jest przypadkiem oksymoron?  ;)

• mario i Maja 2 lubią to

#72 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 396 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 24 kwiecień 2025 - 19:33

pablo, on 21 Apr 2025 - 17:58, said:

A to nie jest przypadkiem oksymoron?  ;)

I temat wyjaśniony, chyba można na tym poprzestać roztrząsając sens tego wątku ;)

A wracając do tematu, to pojawił się piąty model:  :o

• pablo lubi to

#73 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 kwiecień 2025 - 17:06

A  w ogóle ktoś tutaj ma jakiegoś Zenaq Glanz, poprzednie modele oczywiście?  B78-10X lub B80-25X. Tego ostatniego ma gość od Moritza, i widać jak się ten kij sprawuje pod rybą.

Ja mam G.Loomisa c.w. "tylko" do 8 oz., więc trochę do 400 g. brakuje. 

• Damian23 lubi to

#74 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 kwiecień 2025 - 23:07

pablo, on 25 Apr 2025 - 16:06, said:

A  w ogóle ktoś tutaj ma jakiegoś Zenaq Glanz, poprzednie modele oczywiście?  B78-10X lub B80-25X. Tego ostatniego ma gość od Moritza, i widać jak się ten kij sprawuje pod rybą.

25X mam ja, Damian23 i na pewno jeszcze Szymuss. Pewnie jeszcze kilka osób na forum się znajdzie. Mój na sprzedaż.

#75 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 26 kwiecień 2025 - 18:02

pablo, on 25 Apr 2025 - 16:06, said:

A w ogóle ktoś tutaj ma jakiegoś Zenaq Glanz, poprzednie modele oczywiście?

B78-10X lub

B80-25X. Tego ostatniego ma gość od Moritza, i widać jak się ten kij sprawuje pod rybą.

https://www.youtube....h?v=vLLfi5_9l40
Posiadam model B80-25x, bardzo dużo nim przełowiłem. Świetny kij pod bardzo duże przynęty, mega mocny, fajna praca. Z minusów trochę zbyt krótki dolnik 47.5 cm od pazura. Da się przeżyć ale przy dłuższym dolniku kij jeszcze zyskuje. Jest dość ciężki jak na swoją długość. Raczej nie polecał bym do mniejszych przynęt niż 300 gram a kij najlepiej czuje się z przynętami 400-500 w górę. Mam też wrażenie że wędka niezbyt chętnie wybacza błędy, co prawda nie straciłem na nim żadnego szczupaka 10kg + podczas holu- duża zasługa zestawów line thru, ale mam wrażenie, że trochę ryb jednak się odbija w momencie brania. Stąd wskazane raczej duże przynęty i pełna kontrola zestawu, pilnowanie kąta rozwartego i tak dalej.

Użytkownik Damian23 edytował ten post 26 kwiecień 2025 - 18:04

• pablo lubi to

#76 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 kwiecień 2025 - 20:42

Damian23, on 26 Apr 2025 - 17:02, said:

Posiadam model B80-25x, bardzo dużo nim przełowiłem. Świetny kij pod bardzo duże przynęty, mega mocny, fajna praca. Z minusów trochę zbyt krótki dolnik 47.5 cm od pazura. Da się przeżyć ale przy dłuższym dolniku kij jeszcze zyskuje. Jest dość ciężki jak na swoją długość. Raczej nie polecał bym do mniejszych przynęt niż 300 gram a kij najlepiej czuje się z przynętami 400-500 w górę. Mam też wrażenie że wędka niezbyt chętnie wybacza błędy, co prawda nie straciłem na nim żadnego szczupaka 10kg + podczas holu- duża zasługa zestawów line thru, ale mam wrażenie, że trochę ryb jednak się odbija w momencie brania. Stąd wskazane raczej duże przynęty i pełna kontrola zestawu, pilnowanie kąta rozwartego i tak dalej.

To jest bardzo ciekawe co piszesz. Dolnik 47 cm jest i tak o 10 cm dłuższy niż w moim Loomisie 966C gdzie długość do pazura wynosi 37,5 cm. Co w tym wszystkim jest najśmieszniejsze, dla mnie jest on wystraczający a dla Ciebie ten dłuższy jest ciut za krótki. To tylko pokazuje jak różnie wędkarze postrzegają wędki. Ale to również oznacza, że Zenaq ma o 10 cm krótszy blank. 

Czy nie odnosisz wrażenia, że Zenaq zachowuje się trochę "nerwowo" podczas holu? Bo takie wrażenie odniosłem po filmie. Nie wiem czy to dobrze zrozumiesz, może jej brakuje tych 10 cm najbardziej miękkiego z przodu? Albo to wynika z rozłożenia przelotek (ma 9) moja ma 12. A może tak w ogóle nie jest? A tak swoja drogą, czy plecionka nie zachodzi na blank?  

• Damian23 lubi to

#77 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 26 kwiecień 2025 - 21:55

pablo, on 26 Apr 2025 - 19:42, said:

To jest bardzo ciekawe co piszesz. Dolnik 47 cm jest i tak o 10 cm dłuższy niż w moim Loomisie 966C gdzie długość do pazura wynosi 37,5 cm. Co w tym wszystkim jest najśmieszniejsze, dla mnie jest on wystraczający a dla Ciebie ten dłuższy jest ciut za krótki. To tylko pokazuje jak różnie wędkarze postrzegają wędki. Ale to również oznacza, że Zenaq ma o 10 cm krótszy blank. 

Czy nie odnosisz wrażenia, że Zenaq zachowuje się trochę "nerwowo" podczas holu? Bo takie wrażenie odniosłem po filmie. Nie wiem czy to dobrze zrozumiesz, może jej brakuje tych 10 cm najbardziej miękkiego z przodu? Albo to wynika z rozłożenia przelotek (ma 9) moja ma 12. A może tak w ogóle nie jest? A tak swoja drogą, czy plecionka nie zachodzi na blank?  

Wiesz długi dolnik przy łowieniu na tak duże przynęty to według mnie podstawowa cecha konstrukcyjna. Taki dolnik pozwala łowić bardziej komfortowo takimi przynętami, mniej czujemy jej masę z racji większej dźwigni, jesteśmy wstanie łowić dłużej i bardziej efektywnie. Dłuższy dolnik pozwala też lepiej wykorzystać moc wędki. Ale tak jak piszesz wędkarze mają różne preferencje, są różnego wzrostu, mają różny zasięg ramion i odmienne techniki rzutu. Jednak jeśli wchodzimy na tak poważne gramatury jak 700 gram, to lepiej zaprzyjaźnić się z dłuższymi dolnikami :) Ja w Zenaqu mam dolnik 54 cm a w tym sezonie będę sprawdzał inny kij z dolnikiem 58 cm pod gramaturę 700 gram. Jedno wiem na pewno, nie potrafię już komfortowo operować wędkami z dolnikami poniżej 50 cm w przypadku dużych przynęt. 

Co do samego Zenaqa, ma on dość specyficzną konstrukcję. Cięzko mi powiedzieć czy zachowuje się nerwowo. Część szczytowa ma sporą średnicę, nie zwęża się ku szczytowi tak mocno jak ma to miejsce w większości wędek. Ostatnia przelotka ma dużo większą średnice niż przedostatnia. Ma bardzo ładne paraboliczne ugięcie- przynajmniej mam takie wrażenie  :D  gnie sie sensownie już przy szczupakach 80 + Może to głupie, ale mam wrażenie jakby szczupaki bardziej walczyły podczas holu na tym kiju i trudniej było je zmęczyć niż w przypadku innych wędek  :D Tzn. czy mam kij do 300 czy 800 gram to i tak ta metrówka wpada do kosza po około jednej minucie holu ale w przypadku Zenaqa te ryby walczą bardzo energicznie i to naprawdę da się odczuć. Może za sprawą jego większej sztywności. Nie zauważyłem natomiast aby plecionka zachodziła na blank. 

#78 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 kwiecień 2025 - 14:09

@Damian23  - Czyli przedłużałeś sobie dolnik tego Zenaqa, dobrze rozumiem? 

Raczej nie przewiduję wędki aż do 700 g. Może kiedyś zaopatrzę się w wędkę ok. 400 g. Teraz Shimano wypuściło serię Outlier i jest tam model do 14 oz. wyrzutu. Trochę mnie dzielony dolnik odrzuca bo jak kij pod pachą trzymam to mam takie szczęście, że wypada akurat na przerwę i cały kij tańczy w ręku.  

#79 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 27 kwiecień 2025 - 14:28

pablo, on 27 Apr 2025 - 13:09, said:

@Damian23 - Czyli przedłużałeś sobie dolnik tego Zenaqa, dobrze rozumiem?

Raczej nie przewiduję wędki aż do 700 g. Może kiedyś zaopatrzę się w wędkę ok. 400 g. Teraz Shimano wypuściło serię Outlier i jest tam model do 14 oz. wyrzutu. Trochę mnie dzielony dolnik odrzuca bo jak kij pod pachą trzymam to mam takie szczęście, że wypada akurat na przerwę i cały kij tańczy w ręku.

Tak, dolnik w Zenaqu był przedłużany z 47.5 na 54 cm.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych