Napisano 02 luty 2021 - 06:35
Uuu to ciężki temat się szykuje 😆 Przerabiałem go dokładnie jakiś czas temu i sprawa wygląda tak, że oprócz wędek które już wymieniłeś, na rynku prawie brak tego typu sprzętu, pod takie gramatury, a ten który jest trzeba albo sprowadzać z innych krajów albo składać. Zapomnij też o niskich cenach, ja do rzucania przynętami 700 gram używam wędek od 2k do 4k. Czy da się taniej ? Ja takowej opcji nie znalazłem. Osobiście potrzebowałem kija do łowienia z łapy przynętami takimi jak LT Trout 40 cm, czyli +/- 700 gram. Pierwsze co to próbowałem sił w pracowniach, wszystkie trzy do których pisałem odmówiły mi wykonania takiego sprzętu, nie posiadały odpowiednio mocnych blankow, a jeśli już taki blank mieli to był on zbyt krótki. Ty szukasz jednak sprzętu w nieco niższej gramaturze, więc do tych 500 gram pewnie byłoby łatwiej. Moim oczekiwaniom sprostał za to kij Zenaq GLANZ B80-25X do 800 gram, kij petarda ale i cena również 😂 niestety nie jest on dostępny w PL. W tamtym roku wręcz testowo przesiadłem się na inny kij, "tylko" 12 oz, w teorii miej więcej do 350 gram, a jak jest w praktyce ? W praktyce obsługiwałem nim przynęty w zakresie od 150 gram do aż 700 gram, przy czym 700 gram lata z niego nadzwyczajnie dobrze, sprawa niesamowitego blanku jak i odpowiedniej konstrukcji kija. Niemniej nie jest to seryjny kij. Wiem że Maciek (Melek) używa St. Croix Mojo Musky, chwali sobie go, jego cena chyba też jest niższa. Także z tej trójki przynajmniej cenowo wypada najlepiej lecz w rękach go nie miałem.