Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowy Penn Spinfisher V

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
506 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 12 listopad 2012 - 19:15

Nic z tego albo ja nie czaję. Nie widzę opcji wklejania fotek. Jako załączniki mi nie wchodzą bo pliki za duże. Niemniej dzięki Kuba za próbę pomocy. Zaraz ruszam przez Image Shack ale to potrwa. RB.

#62 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 12 listopad 2012 - 19:19

Ściągasz np Irfan view
resize zdjecia do np 1024x768
Zapisujesz ograniczajac max rozmiar np do 150kb
Wtedy wchodzi na forum a i transefr oszczędzasz, bo wysylasz zmniejszone zdjecia

#63 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 12 listopad 2012 - 22:14

No chyba wreszcie coś mi się udało, choć szyk fotek nieco przemieszany

http://img231.images...spinfisherv.jpg
Dołączona grafika
Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Zdjęcie szpuli "bez znieczulenia" - to znaczy w bardzo dużym zbliżeniu (ok. x 2,5), nie przewijaniej po ostatniej wyprawie. Niestety fotka na maksymalnym zoomie nieco przekłamuje - brzegi szpuli i linka są nienaturalnie wygięte w łuk trochę jak w beczce śmiechu - lepiej tego zrobić nie umiem, by jak najdokładniej, w mocnym ukośnym świetle słonecznym pokazać jak została nawinięta linka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu już linka w mniejszym powiększeniu - ok. x 1,5 - to jest 0,17 mm Berkley Fire Line - niezbyt przyjemna w nawoju bo drucikowana i o jakimś nieco dziwnym, nieregularnym kształcie, choć generalnie jestem z niej zadwolony. Jakość nawoju uważam za b.dobrą, choć pewnie żyłka czy plecionka Daiwa Tournament wygladałaby lepiej. Sami to oceńcie. RB.
  • Kuba Standera lubi to

#64 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 listopad 2012 - 22:17

Wygląda pancernie. Nawój całkiem przyzwoity. Jeśli w działaniu, jak z wyglądu, to będziesz miał z niego pociechę.
  • TAJMIEN lubi to

#65 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 listopad 2012 - 22:30

Moim zdaniem nawój bardzo dobry. Jeśli przy dłuższej eksploatacji zachowa trwałość Slammera to będzie moim kolejnym kołowrotkiem do cięższych zadań.

Użytkownik WhiteWillow edytował ten post 12 listopad 2012 - 22:30

#66 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 12 listopad 2012 - 22:31

Wygląda pancernie. Nawój całkiem przyzwoity. Jeśli w działaniu, jak z wyglądu, to będziesz miał z niego pociechę.

No pancerny to on jest ale w połączeniu z Kongerem Equsem 2,70 m nawet po wielu godzinach machania nie odczuwam żadnego zmęczenia - może kwestia dobrego wyważenia całego zestawu bo jednak prawie 400 gramów sam młynek waży. Nawój linki faktycznie wg mnie więcej niż przyzwoity. Nie było okazji sprawdzić na innej plecionce czy żyłce bo......., jak już pisałem mam jedną szpulę i nigdzie póki co nie znalazłem oferty sprzedaży dodatkowej. RB.

#67 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 12 listopad 2012 - 22:40

Moim zdaniem nawój bardzo dobry. Jeśli przy dłuższej eksploatacji zachowa trwałość Slammera to będzie moim kolejnym kołowrotkiem do cięższych zadań.

Liczę, że godnie zastąpi Slammera - taka chyba jest intencja Penna, skoro wszedł tuż po wycofaniu go z produkcji. Z moich, póki co niewielkich doświadczeń ze Spinem V, wynika, że rozmiar 3500 spokojnie nadaje się do średniego i cięższego spiningu. Na woblerach 6 - gramowych też wszystko grało medal. RB.

#68 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 listopad 2012 - 21:06

"Mój ci on..." no to decyzja podjęta, naprawdę fajnie kręciołek wygląda, i do współpracy z przynętami między 15-50 g powinien być idealny

#69 OFFLINE   saalar

saalar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów

Napisano 13 listopad 2012 - 21:29

za taką kaske można sprawdzić co jest wart. a ile waży numer większy?

#70 OFFLINE   Zack

Zack

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaTorun

Napisano 13 listopad 2012 - 21:49

hej miało być co On ma Tęgie w sercu ,a jest z Face tylko :angry:

#71 OFFLINE   piotrrd

piotrrd

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • Lokalizacjasokółka

Napisano 13 listopad 2012 - 22:02

Robert dzięki za fotki. Jeśli okaże sie, że bebechy są równie trwałe jak w slamerku a nawój jest jak widać dobry + lepsza kultura praca............ brzmi to zbyt pięknie, ale jeśli jednak to może troche namieszać w tym przedziale cenowm.

#72 ONLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 13 listopad 2012 - 22:17

http://www.fishing-m...438-k11778.html

#73 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 13 listopad 2012 - 22:52

pisałem do FM maila z pytaniem kiedy będzie dostępny...póki co bez odzewu, jak będzie za taka kaskę to biorę
a różnica w wadze między 3500 a 4000 niecałe 20g

#74 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 13 listopad 2012 - 23:30

http://www.fishing-m...438-k11778.html

Koledzy dane z Fishing Mart, o czym już wcześniej pisałem, w odniesieniu do ceny są dla mnie całkwicie niewiarygodne. Ten kołowrotek jest wszędzie droższy niż Battle, a w FM ma być jakimś cudem tańszy - ale zobaczymy jak zaczną handlować. Dane co do wagi na FM też nie są zgodne z tym co mam napisane na pudle (sam nie ważyłem) stoi wyraźnie waga rozmiaru 3500 - 13,9 oz = 393 gramy. Na stronie Pennreels podają 13,4 oz , a rozmiar większy jest nieznacznie cięższy - podają 14 oz co tak na "oko" daje jakieś 420 gramów (nie pamiętam dokładnych przeliczników). A na FM nie mam pojęcia skąd wzięli wagę rozmiaru 3500 - na 379 g. - tak więc w tej kwestii są rozbieżności ale w sumie dość subtelne.

"Mój ci on..." no to decyzja podjęta, naprawdę fajnie kręciołek wygląda, i do współpracy z przynętami między 15-50 g powinien być idealny

No i słusznie - będziesz zadowolony. Ale gdybyś nie był B) to żeby nie było na mnie.

hej miało być co On ma Tęgie w sercu ,a jest z Face tylko :angry:

Pisałem wyżej, że nie chce go za często rozszczelniać, a zanim porobiłem fotki zamknąłem go. Ale jak tak ciśniesz to obiecuję "bebechy" przy najbliższym rozkręcaniu.

Robert dzięki za fotki. Jeśli okaże sie, że bebechy są równie trwałe jak w slamerku a nawój jest jak widać dobry + lepsza kultura praca............ brzmi to zbyt pięknie, ale jeśli jednak to może troche namieszać w tym przedziale cenowm.

Nie ma za co. Też się obawiam, że wszystko wygląda zbyt cukierkowato i cena też nie zabija. Jeśli jednak trwałość będzie na poziomie Slammera to ten kołowrotek namiesza nie tylko w tym przedziale cenowym. Ja nie ukrywam, że jestem pod dużym pozytywnym wrażeniem wyrobów Penna. Teraz przyglądam się ich wędkom.

Jednak potencjalnym nabywcom Penna Spinfishera V przypominam (też już o tym pisałem w tym temacie), by nie byli rozczarowani, że producent zastosował tu rozwiązanie półautomatycznego zbijania kabłąka przy uzyciu korbki, co powoduje, że wymaga to zdecydowanie większej siły niż w przypadku rozwiązań tradycyjnych. Ma to na celu zabezpieczenie przed przypadkowym zbiciem kabłąka przy rzucie. Przypominam to bo nie każdy może to akceptować, a także by Koledzy, którzy już zamówili i czekają na przesyłkę nie denerwowali się przy pierwszych próbach na sucho.

Pozdrawiam Kolegów. RB.

#75 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 13 listopad 2012 - 23:41

Robert, może na FM podana jest waga wersji europejskiej? ;)

#76 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 13 listopad 2012 - 23:52

pisałem do FM maila z pytaniem kiedy będzie dostępny...póki co bez odzewu, jak będzie za taka kaskę to biorę
a różnica w wadze między 3500 a 4000 niecałe 20g

Ja już nie chcę "jechać" na FM, bo to fajny sklep z szeroką ofertą - jednak na ich stronie próbowałem podyskutować o ofercie cenowej na Spina V ale moderator komentarza nie puścił. Nie podoba mi się to bo ich ceny wg mnie są nierealne, chyba, że na Polskę lub UE przyjdą zupełnie inne młynki niż są oferowane w USA lub jakieś "outletowe" wybraki - mam jednak nadzieję, że nie jest w stylu Penna taka dyskryminacyjna polityka handlowa. Ciekawe co Ci odpiszą w odniesieniu do terminu dostępności ale proponuję też byś zapytał ich o cenę na dzień dzisiejszy. A nasza rodzima waluta niestety słabnie - także do dolara - ja kupowałem w przeliczeniu po 3,13 zł. za 1 USD, a dziś już kurs NBP jest 3,29 zł. Reasumując - w moim przekonaniu jeśli FM nie utrzyma przy sprzedaży Spinfishera V cen z ich aktualnej oferty to ich postępowanie nie jest w porządku bo ludzie czekają, a tymczasem cena młynka z dnia na dzień rośnie. RB.

#77 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 14 listopad 2012 - 00:05

Robert, może na FM podana jest waga wersji europejskiej? ;)

No właśnie, przed chwilą o tym pisałem. W necie, zamawiając kołowrotek czytałem wszystko co zdołałem o nim znaleźć - nigdzie nie było mowy o różnych wersjach na USA i Europę. Podobne dywagacje dotyczyły Slammera i ostatecznie też nikt nie potwierdził by występował on w dwóch wersjach, choć niektóre sklepy tak go oferowały. Jeśli natomiast Spin V na Europę miałby być sporo tańszy, to znaczy, że uboższy - pewnie w zakresie materiałów użytych do produkcji mechanizmu, bo zewnętrznie nie wygląda by czymś się różnił ten z fotek na FM od tego na stronie PennReels. Nie wiem o co chodzi ale wkurzają mnie takie kombinacje. A może FM zawarł jakiś speckontrakt z Pennem i faktycznie utrzyma te ceny - boję sie jednk, że te młynki będą tylko wisiały miesiącami na ich stronie jako niedostępne, choć z super cenami. Ludziska się będą ślinić i czekać, a tymczasem dolar będzie coraz droższy. Ja go już kupiłem więc może nie powinienem się wymądrzać i wyjść z założenia, że można mieć wszystko w d....., jednak nie lubię takich dziwnych kombinacji. RB.

#78 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 14 listopad 2012 - 22:45

dostałem odpowiedź z FM beda dostepne w drugiej polowie stycznia, co do ceny......sie zobaczy

#79 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15662 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2012 - 22:52

Żeby nie było jak z Battle - wielkie hurra a potem róznie bywało. U jednego dobrze a u drugiego mniej dobrze.

#80 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 15 listopad 2012 - 08:27

Więcej wiary Kolego Godski w przyjaźń i kooperację amerykańsko - chińską :) . Poza tym gdy się tak dokładnie wczytać w opinie n/t Battla, na różnych forach, można dojść do wniosku, że osoby niezadowolone da się zliczyć na palcach jednej ręki. RB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych