Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Główki jigowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
197 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   wojto-ryba

wojto-ryba

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała

Napisano 07 październik 2022 - 12:20

Możesz spróbować barbariany od cyprysa. Mam je i są mocniejsze od standardowych jigów, które pokazałeś wyżej.
Polecam Tobie również jigi Mikado Jaws. Bardzo dobra jakość, ale i cena odpowiednia. Mocniejszych haków, w średnich rozmiarach sandaczowych tzn. 2/0, 3/0, 4/0, jeszcze nie miałem w ręce. Jawsy są wzmacniane i bardzo mocne. Przewaliłem sporo jigów różnych marek i jna zaczepach je rozginałem. Przy jawsach jeszcze mi się nie zdarzyło. Albo udało się odstrzelić lub też traciłem przynętę.
W tamtym roku wziąłem pod lupę jigi kamatsu, sg i właśnie jaws. Zdecydowanie jawsy wygrały próbę.

W przyszłym tygodniu będą u mnie. Jawsy mam , potrzebuję jednak haki bez odlanych główek bo chcę sobie zrobić po swojemu kształt główki oraz gramaturę

Użytkownik wojto-ryba edytował ten post 07 październik 2022 - 12:22

#162 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1186 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 07 październik 2022 - 12:49

Nie przemawia do mnie w Barbarianach kształt haka, od kolanka do ostrza jest zbyt mała odległość, wydaje mi się że będą spadać pstrągi, łowię z przygietym zadziorem.
Niemniej jednak kupiłem kilka sztuk to ocenię je na żywo

Zależy jak zbroisz gumy. Jeśli zejdziesz za głęboko i polowa "łuku kolankowego" będzie schowane w gumie, to mogą i spadać, ale jak uzbroisz nieco płycej, będziesz miał do penetracji pyska ryby tyle samo haka co w główkach z okrągłym łukiem.

• wojto-ryba lubi to

#163 OFFLINE   wojto-ryba

wojto-ryba

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów

Napisano 11 październik 2022 - 16:56

To nie jest akurat Barbarian ale klasyczny kształt VMC 3/0.
To co ty kolego? porównując zwyklaki do Barbariana to jest bardzo duża przepaść pomiędzy jednym a drugim, więc te porównania nie są na miejscu :(

Miałeś rację, to przepaść między klasykiem a tym Barbarianem. Jedynie co to wolałbym aby był okrągły łuk kolankowy i wtedy spełniałby już moje oczekiwania 😊
Załączony plik  20221011_174245_copy_1512x2016.jpg   41,5 KB   17 Ilość pobrań
  • MarcinMal lubi to

#164 ONLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4021 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 12 październik 2022 - 17:21

A w czym pomaga okrągły łuk kolankowy?
Dlaczego uważasz że jest lepszy?

#165 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5183 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 październik 2022 - 17:37

W tym konkretnym przypadku, łuk jest nieistotny bo kąt końca grotu do końca trzonka jest identyczny w obu rozwiązaniach. Nie czytałem wątku ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że zdecydowana większość wędkarzy nieprawidłowo zbroi gumy. Wbijają hak jiga wzdłuż osi grzbietu przynęty.

Prawidłowo

Załączony plik  IMG_20221012_184550.jpg   61,81 KB   27 Ilość pobrań

Nieprawidłowo

Załączony plik  IMG_20221012_184445.jpg   65,27 KB   24 Ilość pobrań

Użytkownik guciolucky edytował ten post 12 październik 2022 - 17:47

• matpgt i kazo57 lubią to

#166 OFFLINE   wojto-ryba

wojto-ryba

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów

Napisano 12 październik 2022 - 23:11

A w czym pomaga okrągły łuk kolankowy?
Dlaczego uważasz że jest lepszy?

Nie napisałem nigdzie że jest lepszy Ja bym taki wolał i tyle

#167 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1036 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 13 październik 2022 - 06:13

W tym konkretnym przypadku, łuk jest nieistotny bo kąt końca grotu do końca trzonka jest identyczny w obu rozwiązaniach. Nie czytałem wątku ale chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że zdecydowana większość wędkarzy nieprawidłowo zbroi gumy. Wbijają hak jiga wzdłuż osi grzbietu przynęty.

Prawidłowo

Nieprawidłowo

Na tych zdjęciach to oba zbrojenia są nieprawidłowe. Pierwsze: guma zdeformowana, naprężenia wewnętrzne ograniczą swobodną pracę przynęty.

Drugie: hak za głęboko, zbyt ukryty.

#168 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5183 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 październik 2022 - 07:09

Zwykle asymetria gumy pozwala mi uzyskiwać ciekawszą i bardziej nieprzewidywalną pracę gumy. Podobne zjawisko, obserwuje w przypadku woblerów.

#169 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1186 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 13 październik 2022 - 07:54

Zwykle asymetria gumy pozwala mi uzyskiwać ciekawszą i bardziej nieprzewidywalną pracę gumy. Podobne zjawisko, obserwuje w przypadku woblerów.

To prawda, ale z drugiej strony, gdy przynęty gumowe nie są uzbrojone symetrycznie, podczas rzutów pojawiają się kłopoty, ponieważ potrafią nawet wpadać w ruch obrotowy, co znacznie skraca zasięg rzutu. 

#170 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1036 postów

Napisano 13 październik 2022 - 07:55

Zwykle jak guma jest podniszczona, tzn. grzbiet porozrywany to zbroję brzuchem do góry, potem hak przez bok i ryby dalej biorą. Musi tylko hak wystawać odpowiednio. Tak że te kanony że tak jest prawidłowo a tak nie to o "kant..."

• kostom63 i Rebel64 lubią to

#171 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5183 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 październik 2022 - 08:51

Opublikowałem zdjęcia tylko po to aby pokazać, że łuk kolankowy haka powinien wystawać z gumy w całości a nie np. w połowie, co często obserwuję u wędkarzy czy na filmach YT. Przyznam, że uwaga @homaxa "oba zbrojenia są nieprawidłowe" spowodowała u mnie skrócenie lontu. Zbroję gumy na wiele sposobów w zależności jakiego efektu potrzebuję,jakie ryby łowię czy jakiej agresji w przynęcie, potrzebują aby je sprowokować. Często trzeba modyfikować sam trzonek haka. Niemniej bardziej chodziło mi o stronę techniczną aniżeli wskazówki bardziej szczegółowe i wspomniałem o nich tylko na skutek wyżej wspomnianej uwagi :)
  • kostom63 lubi to

#172 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1036 postów

Napisano 13 październik 2022 - 09:26

"spowodowała u mnie skrócenie lontu"....  Ładnie powiedziane   :D

• kostom63 i guciolucky lubią to

#173 OFFLINE   dante

dante

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 13 październik 2022 - 10:18

Ostatnio na wyprzedaży udało mi się kupić takie oto główki jigowe. Pierwszy raz spotkałem się z takim kształtem i powiem wam, że bardzo ładnie pracują na nich przynęty gumowe. Przy szybszym podciąganiu lub podszarpywaniu bardzo fajnie odchodzi na boki i powoduje dodatkowy ruch. Taki przypominający pracę woblerów ruch na boki. Fajny kształt, polecam do mniejszych gumisiów.312eec85560b2594bdd52499dc137c29.jpg3fe8eb8ea6aacb324a1d037dc748ace9.jpg668baf67b212db99a7d2219b60dbe483.jpg

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
  • xyzzvpc lubi to

#174 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1583 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 13 październik 2022 - 10:32

Od kilku lat łowie na główki barbarian od Cyprysa i nigdy pod rybą nie udało mi się rozgiąć haka.

Czy to szczupak 106 jako przyłów czy sandacz 78 po okonie 40cm .

#175 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5183 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 październik 2022 - 11:37

Ostatnio na wyprzedaży udało mi się kupić takie oto główki jigowe. Pierwszy raz spotkałem się z takim kształtem i powiem wam, że bardzo ładnie pracują na nich przynęty gumowe. Przy szybszym podciąganiu lub podszarpywaniu bardzo fajnie odchodzi na boki i powoduje dodatkowy ruch. Taki przypominający pracę woblerów ruch na boki. Fajny kształt, polecam do mniejszych gumisiów.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Mógłbyś sprzedać sztukę na wzór do scanu? Jeśli efekt jest ciekawy chciałbym zrobić więcej podobnych.

Użytkownik guciolucky edytował ten post 13 październik 2022 - 11:37

#176 OFFLINE   matpgt

matpgt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów

Napisano 13 październik 2022 - 12:12

Prawidłowo

attachicon.gif IMG_20221012_184550.jpg

Nieprawidłowo

attachicon.gif IMG_20221012_184445.jpg

Jeśli możesz to napisz/pokaż proszę jak zbroiłbyś gumę pod bolenia.

#177 ONLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2850 postów
  • LokalizacjaOława
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 13 październik 2022 - 12:56

Mógłbyś sprzedać sztukę na wzór do scanu? Jeśli efekt jest ciekawy chciałbym zrobić więcej podobnych.

Kiedyś w kilku numerach WP były opisywane różne kształty główek i jaki dają efekt. Tylko to było ładnych parę lat temu. Śp. p. Z. Golubski wyjechał to Stanów i tam miał możliwość zapoznać się w nimi w tamtych latach (koniec lat 90. lub początek lat 2000.), a potem swoją wiedzą podzielił się z czytelnikami  :) . Jak nie zapomnę i znajdę, to wrzucę skany.

#178 OFFLINE   dante

dante

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 13 październik 2022 - 13:02

Sprzedać to nie sprzedam, ale wyślij na priv dane do paczkomatu to wyślę.
  • guciolucky lubi to

#179 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5183 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 październik 2022 - 13:36

#180 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów

Napisano 13 październik 2022 - 14:57

Na jakich hakach odlewasz główki jeśli to nie tajemnica? Będę się rozglądał za czymś pod okonie i szukam odpowiedniego modelu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych