Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Seriale

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1458 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2013 - 13:29

... Mój kumpel zawsze się wkur** jak oglądamy coś takiego - dla mnie aktor coś tam stuka w klawiaturę i wchodzi do najbardziej tajnych zasobów informacji w np. CIA, a on prawie krzyczy, że tak się nie da, że to, że tamto, że sramto, że zabezpieczenia takie, że srakie :)..

Ja znowu uwielbiam filmy gdzie występuje snajper i zamierza strzelać, kamera pokazuje arcydziwaczną siatkę celowniczą i miliony mrugających lampek w obiektywie :).

Coś w tym jest, podobno „House” strasznie wkurza pracowników służby zdrowia, na całym świecie, z małym, nadwiślanym wyjątkiem, gdzie ciągle „Daleko od noszy” samo się pisze właściwie. ;)

• Kamil Z. lubi to

#62 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 11 kwiecień 2013 - 18:20

a znowu uwielbiam filmy gdzie występuje snajper i zamierza strzelać, kamera pokazuje arcydziwaczną siatkę celowniczą i miliony mrugających lampek w obiektywie :).

to bym się nie dziwił ... znajomy pokazał mi jakiś czas temu lornetkę, której używa w trakcie nocnych polowań. Myślałem, że w mojej lustrzance i kamerze jest sporo ikonek i bajerów w wizjerze, ale przy tej lornetce są ubogie. 

Celownik optyczny to też inna bajka, a przecież nie do snajperki tylko myśliwskiego karabinu. 

#63 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 12 kwiecień 2013 - 14:02

mdziam_78

a możesz napisać jaki to był model lornetki? Chcesz mi powiedzieć, że miał tam jakieś ikonki i inne podświetlane punkty i było ich więcej niż w aparacie?????? Fakt, że lunety celownicze mogą mieć skomplikowane siatki celownicze, ale to co pokazują w filmach, zwłaszcza o "Obcych" to naprawdę fantazja reżysera. Dobrej jakości luneta celownicza do polowania w nocy ma tylko malutki punkt który zasłania ok. 1cm2 na 100m albo i mniej. Podziałki na lunetach służą określaniu odległości i poprawkom podczas strzelania do ruchomego celu. Jeżeli cała siatka świeci się jak choinka to nie ma prawa, żeby w nocnych warunkach polowania zobaczyć coś poza tą siatką :). Równie dobrze można sobie błysnąć latarką po oczach w ciemnej piwnicy i próbować dostrzec jakiekolwiek szczegóły :). W lornetkach wysokiej klasy, które są wyposażone w dalmierz to jest możliwość wyboru jednostek w których odległość ma być podawana i są to zazwyczaj albo jardy albo metry.

Poniżej w linku masz przykłady interesujących siatek celowniczych, które są jak najbardziej użytkowe i do "zadań specjalnych" - przede wszystkim do strzelania na duże odległości.

http://nightforceoptics.com/reticles/

do polowania wystarczy siatka nr 4 i jej wariacje

tutaj tez można pooglądać siatki robione przez Zeissa.

http://www.zeiss.com...File/index.html

Jeżeli masz ochotę to resztę możemy przenieść na priv, żeby nie robić śmietnika z tematu.

pzdr.

#64 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 12 kwiecień 2013 - 14:05

Wracając do seriali:

Załączony plik  522066_359858527453828_1716366575_n (1).jpg   75,35 KB   83 Ilość pobrań

#65 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2013 - 08:44

Pierwszy sezon Wikingów skończył się jakoś tak za szybko, nowego Dextera zobaczymy dopiero za dwa tygodnie, a czasem coś by sobie człowiek wieczorem obejrzał.

Naprzewalałem się serialowej tandety dostępnej online, ale większość absolutnie nie do strawienia, albo głupawa, albo adresowana do amerykańskiego widza - gorzej, amerykańskich nastolatek.

Znalazłem jednak w końcu serial, który mogę polecić i który obecnie śledzę z uwagą i przyjemnością - HANNIBAL B) .

Owszem łatwy w odbiorze nie jest, trzeba pilnie oglądać, najlepiej jednym ciągiem (ale takie są najlepsze), krwawy, brutalny, na pograniczu obłędu - no co ja będę pisał, same zalety. :lol:

POLECAM!

#66 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 17 czerwiec 2013 - 09:05

Fakt, ostro poszli

W podobnym klimacie i wykonaniu - The Fall.

House of cards, dopiero niedawno wciągnąłem, z dużym zadowoleniem, Kevin Spacey daje radę :D

#67 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2013 - 09:30

Dzięki za podpowiedzi, Hannibal dobiega końca i pewnie wkrótce stanę przed podobnym dylematem jak wyżej a nie mam siły by kolejny raz przebijać się przez serialową gównopapkę dla gimnazjalistów. :)

#68 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 18 czerwiec 2013 - 08:36

Ostatnio - Demony DaVinci. Szkoda tylko, że taki krótki.

#69 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 czerwiec 2013 - 09:10

@bigrafi, troszkę poszperałem i wychodzi na to, że ma być drugi sezon Demonów DaVinci.

Serialu nie znam, opis zachęcający, dodam sobie kolejną pozycję, może przez wakacyjne wieczory uda się obejrzeć, dzięki.

Wychodzi na to, że łatwiej tutaj namierzyć dobry film niż na filmweb. :)

#70 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów

Napisano 18 czerwiec 2013 - 09:34

Mnie 1wszy odcinek odrzuciłem drewnem aktorów i ogólnym wykonaniem jak w horrorze klasy B

#71 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 czerwiec 2013 - 09:46

Pewnie sobie go zapodam mimo to, przynajmniej ze dwa trzy odcinki, czasem serial lubi się rozwinąć, czasem zwinąć.

I tak nic mnie bardziej nie rozczaruje niż ... (i tu nie wpiszę tytułu serialu bo jeszcze się okaże, że ktoś to ogląda a we wcześniejszych postach dość mocno określiłem odbiorców tego typu twórczości) :)  ;)

Użytkownik Dagon edytował ten post 18 czerwiec 2013 - 09:47

#72 OFFLINE   kielbasa99

kielbasa99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 122 postów
  • Lokalizacjadom

Napisano 18 czerwiec 2013 - 13:47

Rodzinka.pl rządzi mellow.png

fakt ....pyrtum pyrtum ;)

#73 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 18 czerwiec 2013 - 14:00

a ja tam teraz jestem zmuszony oglądać "Dom" i "Czterdziestolatka" bo posiadam tylko dwa programy tutaj,tvp polonia i tvp kultura ... ;) powiem szczerze,że "Dom" to wciągnął mnie nie lada...a "Czterdziestolatek" też daje radę :lol:

#74 OFFLINE   Lunatyk

Lunatyk

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Tomasz

Napisano 30 czerwiec 2013 - 21:25

Nie wiem czy było już wspominane ale polecam Grę o Tron oraz The Walking Dead . Oczywiście o ile ktoś lubi takie klimaty :)

#75 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2013 - 21:40

Kończę czytać właśnie "Taniec ze Smokami", niestety po lekturze jakiejkolwiek książki ciężko odbieram adaptacje filmowe, podobnie było z "Grą o Tron", nie dałem rady nawet pierwszemu sezonowi. Teraz czekam na ostatni (podobno) sezon "Dextera".

#76 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 30 czerwiec 2013 - 21:42

Tak jest, początek końca Dextera dziś w nocy...

#77 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2013 - 21:43

Co dla mnie oznacza - seans jutro  :) .

#78 OFFLINE   Wilk_

Wilk_

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Wilk

Napisano 30 czerwiec 2013 - 22:38

Czterdziestolatek! Mogę go oglądać na okrągło delektując głębią i bawiąc smaczkami. No ale to scenariusz wybitnego erudyty: profesora Toeplitza.

#79 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 01 lipiec 2013 - 06:06

A tam , Wilku , zaraz profesor :) To był peerelowski propagandzista posługujący się dyplomem profesora i jak ogromna wiekszość naszej profesury , w poskokach wykonujący prace zlecone po linii i bazie . Dziś występująca w roli tzw niezależnych ekspertów .. albo w Biedronkach  :D  

Czterdziestolatek , Czterej pancerni oraz Stawka większa niż życie , to trójca załganej szmira , która sformatowała niejednego , taka sama jak Nazi matki , nazi ojcowie . Ale telewidze to kupią , w świat dalej poniosą detą apologię w jaźn wdrukowaną przez oczka szeroko otwarte i paszczę jeszcze szerzej rozdziawioną .

Telewidz - to jednak  nie brzmi dobrze :rolleyes:

• Kuba Standera lubi to

#80 OFFLINE   thymalus

thymalus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów
  • LokalizacjaWałcz

Napisano 01 lipiec 2013 - 07:01

Na pewno Sławku masz sporo racji. Tylko kiedy odrzucisz całą tą otoczkę, choć czasami fakt, trudno ją odrzucić, to mimo wszystko okaże się, że były to całkiem zgrabnie zrealizowane seriale. Zwłaszcza, że w tym okresie wychodziła cała masa knotów klasy najwyższej by przywołać choćby Życie na gorąco z redaktorem Majem jako peerelowskim Bondem na czele.

Powstało też wiele bardzo ciekawych, o których niewiele się mówi i nie każdy pamięta. Fakt, siermiężny i aktorsko koszmarny ale tematycznie bliski (kłusownictwo na Mazurach) "Akwen eldorado", który od czasu do czasu sobie przypominam. Warto wrócić do Kapitana Sowy czy Barbary i Jana. W porównaniu z "Pierwszą Miłością", "M jak masturbacja" czy Klanem to wolę pancernych. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych