Progresywne typu "kolano" czy progresywne typu "progresywne" ?
Progresywne typu progresywne
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 grudzień 2016 - 19:51
Progresywne typu "kolano" czy progresywne typu "progresywne" ?
Progresywne typu progresywne
Napisano 26 grudzień 2016 - 20:34
Artur będę nieobiektywny - trociówka piękna ale kij, który popełniłeś dla mnie (Phenix Sea Bas SP-742 ML) ładniejszy A tak serio to dokładnie jak pisali koledzy widać wyrobiony styl i rękę perfekcjonisty. W dodatku jest to styl, który mi jak najbardziej odpowiada. Dzięki za kompleksową pomoc w dobraniu wszystkich komponentów i stworzenie tego "cukiereczka"
Użytkownik robbertzam edytował ten post 26 grudzień 2016 - 20:43
Napisano 26 grudzień 2016 - 20:56
Napisano 26 grudzień 2016 - 22:54
Oczywiście kij nie ma żadnego "kolankowego" ugięcia i wypisywanie takich dyrdymałów jest mało poważne, ale "dla spokojności"
jak mawiał Pawlak czy też Kargul wziąłem podczepiłem korbę klasy 4000 Shimano ,przewlekłem linkę ,którą przywiązałem do kaloryfera i power test ! Ugięcie wzorowe dużo aż za złącze .
Kij układał się w prześliczną parabolę . Oczywiście wyczuwalny jest nagły przyrost mocy ale to w sekcji szczytowej na 80-90 cm blanku potem potrzebna jest większa siła aby kij pracował dalej .
To jest kij do kołowrotków 9-11 kg siły hamowania a nie kleniowo-jaziowy patyczek !Pisząc o "kolanie" jest możliwość że blank kolegi który to opisuje nie trzyma parametrów albo wędka została źle skonstruowana ,
mam na myśli spacing . Arek przyjedziesz niedługo do HH ,połowisz moim parę godzin, powyginamy go i wyrobisz sobie zdanie. Nie chcę być niegrzeczny ale kolega @krab chyba pisał o innym kiju
Użytkownik Krab edytował ten post 26 grudzień 2016 - 22:59
Napisano 26 grudzień 2016 - 23:08
Nie zamierzam ciebie przekonywać bo po co ? ,myślę sobie że jednak zdjęcia nie kłamią i "betonowy dół" jak opisujesz ten kij jest sporym nieporozumieniem .Może wynika to ze złego oszacowania możliwości wędki , może szwankuje doświadczenie wędkarskie ? Zauważ że na fotach włożyłem do woreczka tylko siedem ciężarków po 100 g a więc 700 g i już zapracował progresywnie dół ,niestety nie mogłem więcej bo woreczek dotykał już podłogi ,więc co będzie jak zamocujemy kij wyżej i obciążymy go np.1,5 kg ? przecież to tylko nieco ponad 3 lb a zapewniam cię że dół będzie jeszcze bardziej pracował .Sprawdziłem w próbie z kaloryferem Kij po każdym dodanym obciążeniu pracuje płynnie progresywnie bez żadnych zatrzymań . Sprawdź dokładnie bo skoro mnie nie zależy na przekonaniu ciebie to może ten kij cię przekona .Masz fajną i kosmiczną wędkę i doceń to .
Napisano 26 grudzień 2016 - 23:28
Napisano 27 grudzień 2016 - 02:06
Użytkownik Krab edytował ten post 27 grudzień 2016 - 02:24
Napisano 27 grudzień 2016 - 05:51
Myślę sobie że łowisko to wszystko zweryfikuje .Ja upieram się że patrząc na ugięcie kija pod obciążeniem 700 g kij będzie dobrze amortyzował hol ryby, tobie zostaje poszukać sobie kija 15 lb lub łowienie sandaczy główkami 35 g jak piszesz .Zobaczymy co się okaże na łowisku , bo teraz są to tylko spekulacje ,no chyba że już łowiłeś nim trocie w Bałtyku ?
Napisano 27 grudzień 2016 - 08:21
Tja... prawdopodobnie to sprawa semantyki... albo toksycznego niemieckiego powietrza, zmieniającego optykę
Poza tym od dawna wiadomo, że faceci na widok kolanka głupieją
Krzyś,- to co piszesz dowodzi doświadczenia w różnych wodach, powiedz tylko, bo tego jedynego nie rozumiem, skąd masz przekonanie i oczekiwanie, że po pierwszym odjeździe gdy ryba jest jeszcze w pełni sił i w pełni szoku wyzwalającego największą adrenalinę (co zazwyczaj skutkuje największym obciążeniem kija) oczekujesz, że dalej będzie jeszcze mocniej? Zgoda,- czasem ryba zaskoczy później, czasem wykona dwa, trzy mocne zrywy i odjazdy, ale sił jej ubywa już od pierwszego wygięcia kija...
Artur,- dobrze, że wstawiłeś zdjęcia. Myślę, że bardziej lub mniej celna nowomowa w RB typu: kosa, kolano, guma itp....Od kogo by nie pochodziła zawsze jednak musi ustąpić przed faktami, które każdy może sobie zinterpretować jak mu wygodnie i dalej w spokoju tworzyć kolejne, wprost niezrozumiałe określenia....
Ja tam jednak pozostanę staroświecki i będę wolał zerknąć na zdjątko
A poza tym - pokój wszystkim szukającym,- bo to oni wnoszą świeży wiatr wydmuchujący zgniliznę rutyny, zarówno zwolennikom ugięcia Hardego (do których się zaliczam) jak i Phenixa (do których również się zaliczam )
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 grudzień 2016 - 08:22
Napisano 27 grudzień 2016 - 09:39
Użytkownik "Paweł" edytował ten post 27 grudzień 2016 - 09:41
Napisano 27 grudzień 2016 - 10:32
Dzięki
Napisano 27 grudzień 2016 - 10:33
Kol. Arturze lubię przeglądać Twój watek i znajdować wiele ciekawych informacji , tylko szkoda że fotek brak
Napisano 27 grudzień 2016 - 10:42
Kol. Arturze lubię przeglądać Twój watek i znajdować wiele ciekawych informacji , tylko szkoda że fotek brak
Fotosik się zbuntował i ciągle żąda ode mnie wciąż nowej kasy ,więc postanowiłem wstawiać na serwer jerka ,tu przynajmniej nic nie ginie
Napisano 27 grudzień 2016 - 10:45
Napisano 27 grudzień 2016 - 13:38
Tja... prawdopodobnie to sprawa semantyki... albo toksycznego niemieckiego powietrza, zmieniającego optykę
Poza tym od dawna wiadomo, że faceci na widok kolanka głupieją
Krzyś,- to co piszesz dowodzi doświadczenia w różnych wodach, powiedz tylko, bo tego jedynego nie rozumiem, skąd masz przekonanie i oczekiwanie, że po pierwszym odjeździe gdy ryba jest jeszcze w pełni sił i w pełni szoku wyzwalającego największą adrenalinę (co zazwyczaj skutkuje największym obciążeniem kija) oczekujesz, że dalej będzie jeszcze mocniej? Zgoda,- czasem ryba zaskoczy później, czasem wykona dwa, trzy mocne zrywy i odjazdy, ale sił jej ubywa już od pierwszego wygięcia kija...
Ja tam jednak pozostanę staroświecki i będę wolał zerknąć na zdjątko
A poza tym - pokój wszystkim szukającym,- bo to oni wnoszą świeży wiatr wydmuchujący zgniliznę rutyny, zarówno zwolennikom ugięcia Hardego (do których się zaliczam) jak i Phenixa (do których również się zaliczam )
Napisano 27 grudzień 2016 - 13:46
Myślę sobie że łowisko to wszystko zweryfikuje .Ja upieram się że patrząc na ugięcie kija pod obciążeniem 700 g kij będzie dobrze amortyzował hol ryby, tobie zostaje poszukać sobie kija 15 lb lub łowienie sandaczy główkami 35 g jak piszesz .Zobaczymy co się okaże na łowisku , bo teraz są to tylko spekulacje ,no chyba że już łowiłeś nim trocie w Bałtyku ?
Użytkownik Krab edytował ten post 27 grudzień 2016 - 13:49
Napisano 28 grudzień 2016 - 16:35
Niestety wróciła do mnie trociówka którą zrobiłem dla mojego dobrego kolegi ,ponieważ bardzo nie podobał mu się za długi foregrip i nie mógł przeboleć że jest aż taki długi ,że zdesperowany rozmyślał o zrobieniu nowego kija tylko z powodu za długiego fore .Szybko mu to z głowy wybiłem i trociówkę przerobiłem .Mam pytanie czy ten długi rzeczywiście kiepsko pasuje ? Dla porównania foty ("Bevor" " After" :)Dla zamaskowania długiej omotki przed fore trzeba było strzelić napis .kolega wymyślił sobie "Salmo Trutta"
Napisano 28 grudzień 2016 - 16:42
A mnie ten dlugi sie wlasnie podobal. Zgrywal sie fajnie z dluga rekojescia.
Zreszta wlasnie sam sobie robie fore na 7 korkow w swojej lososiowce.
Napisano 28 grudzień 2016 - 16:48
Zrobiłem klasycznie ,długi ale sęk w tym że kumpel nie używa fore i dla niego mógłby mieć nawet 5 cm .Na prawdę chciał budować nowy kij i powtarzał jak najęty że musi się przyzwyczaić a potem nagle orzekł że nie da rady
Napisano 28 grudzień 2016 - 16:54
Coz, ludziska maja rozne przyzwyczajenia
W takich wedkach wole jednak dluzsze fore.
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|