#61 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 11:42
Zmierzasz do tego by wedka ozyla troche przy dolnym zakresie ciezaru wyrzutowego ?
Czy czemu zmiana przelotek ?
#62 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 11:44
Jak uruchomisz szczytówkę ,może jednak nie będzie potrzebna lżejsza.Z tytanów Alpsa w wersji slim na mieszankę Alconitów Y i LV sic na szczycie,- co da około 30% więcej masy w przelotkach i prawdopodobnie obniży minimalny komfortowy cw.
#63 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 11:45
Myśl jest taka by ciezsze przelotki w części szczytowej dały więcej wstępnego naładowania kija.
#64 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 11:46
#65 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2012 - 19:35
Po ostatnich "testach" w Holandi u Wojtka - Barsa, nabralem przekonania do przezbrojenia w nieco ciezsze przelotki co powinno ozywic wedke w dolnym zakresie rzutowym i po wstepnych przymiarkach wydaje mi sie ze balans sie nie zmieni natomiast cos mi sie zdaje (tylko zdaje bo nie umiem tego zetelnie zmierzyc) ze moc tego kijka to raczej 20lb a nie zakladane 17lb i tego juz nie da sie zmienic...
#66 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 12:42
Jest jeszcze druga opcja,- jesli komuś by pasowal taki kij to jest do wzięcia zanim wyślę go do przeróbki
#67 OFFLINE
Napisano 05 luty 2013 - 17:17
Kij już po przeróbce i po pierwszym (nieco za krótkim i z porwistym wiatrem) teście zbliżyłem się do zamierzanego efektu
Potwierdziło się moje przekonanie po raz kolejny iż mocniejszych wędek o akcji fast nie należy ubierać w jak najlżejsze przelotki...
#68 OFFLINE
Napisano 05 luty 2013 - 17:27
To w co ja masz ubrana teraz ? SiC Slim ?
I od ilu gramow rzuca sie komfortowo ?
#69 OFFLINE
Napisano 07 luty 2013 - 00:56
Tytany slim z wkładką SIC zostały ściągnięte i teraz są Alconity od 30Y a w szczycie SIC LV i PST jako szczytowa.
Komfort rzucania zaczyna się od 8g
Jak się Łukasz da namówić to zamówię jeszcze jedną szczytówke do niego z 15lb wtedy powinno być idealnie boleniowo bo póki co jest idealnie sandaczowo
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 07 luty 2013 - 00:57
#70 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2013 - 13:16
Mimo wcześniejszych zapewnień, Łukasz stwierdził że szczytówka 15lb sie nie nadaje do tego kija,- trochę zgłupiałem .... ale zamiast go poprawiać po prostu odpuszczę sobie z kijami na zamówienie indywidualne. To było 3 podejście (każde w innej firmie) i 3 kij nie taki jak miał być,- może to ze mną jest coś nie tak
#71 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 13:48
Wczoraj kij miał nareszcie godnego przeciwnika metrowe dziecię sumowe zameldowało się na końcu sandaczowego zestawu i co?
To była wojna błyskawiczna bo miejsce ciasne i najeżone podwodnymi głazami. Hol trwał ok 3 minut i nawet dolnik zapracował,- skąpo (tak do połowy możliwości) ale jednak.
Coraz bardziej jestem przekonany że to w gruncie rzeczy kij 10-40 i 20lb.
Na wszystkich znanych mi uncjówkach mocna ryba tej wielkości (na zakręconym hamulcu i 20lb plecionce) w silnym nurcie gnie dolnik bardzo wyraźnie, a tu był jeszcze spory zapas mocy...
Gdyby ryba była 20-30cm większa to też by dał radę bez żadnego strachu
PS
I teraz zrozumiałem dlaczego Łukasz nie chciał zastosować 15lb szczytówki o której pisałem post wyżej
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 sierpień 2013 - 13:52
#72 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 19:06
Arek to jakiś zabiedzony sumek był, że dolnik nie zapracował .
Użytkownik Jozi edytował ten post 31 maj 2014 - 18:42
#73 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 21:38
Może bardziej zaskoczony szybkością zmiany otoczenia,- bo na brzegu to jak pyton się zachowywał albo zamuła go złapała
#74 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 18:36
Ostatni raz przezbroiłem FX 905, który mimo iż zbliżył się do oczekiwanego cw w cięższym uzbrojeniu, poprzez ten zabieg był nieco zamulony. Obecnie blank jest uzbrojony w KL-e Esseksa od 25 do 5-tki i rzutowo wygląda to nieźle, pod rybą także ok. Tak z tych wszystkich prób wydaje mi się że to optimum dla niego, czyli:
ciężej źle,- lżej jeszcze gorzej ...
Tak mi się wydaje iż teraz jest odpowiednio do tego co oferuje ten blank
#75 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 18:45
Ostatni raz przezbroiłem FX 905, który mimo iż zbliżył się do oczekiwanego cw w cięższym uzbrojeniu, poprzez ten zabieg był nieco zamulony. Obecnie blank jest uzbrojony w KL-e Esseksa od 25 do 5-tki i rzutowo wygląda to nieźle, pod rybą także ok. Tak z tych wszystkich prób wydaje mi się że to optimum dla niego, czyli:
ciężej źle,- lżej jeszcze gorzej ...
Tak mi się wydaje iż teraz jest odpowiednio do tego co oferuje ten blank
Nakombinowałeś się trochę, ale ważne że osiągnąłeś cel .
#76 OFFLINE
Napisano 01 czerwiec 2014 - 13:12
Co w gruncie rzeczy dla mnie jest tylko potwierdzeniem tezy iż korekty za pomocą rodzaju i wagi przelotek, to działania o marginalnej efektywności.
Choć czasem o nią właśnie chodzi i w kijach lekkich ta marginalna korekta przynosi często zadowalające efekty ale i mocniej tym gorzej...
A może za bardzo uogólniam...
#77 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2014 - 11:15
#78 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2014 - 22:47
FX 905 jest mocniejszy,ma pancerny dolnik ,ale czy starczy na suma? Pod gumy na sandałka dynamiczniejszy i lżejszy M1,pociągnie 30g+smukła 10cm w warkoczu.W jednym jak i drugim przypadkuz sum raczej sponiewiera zestaw,ale sumek do 150cm nie powinien.
#79 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 20:14
jest fajny blank w ofercie phenixa - trzyczęściowy redeye 7`8 25lb fast. może takie coś by ci podpasowało.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, rodbuilding, blank, phenix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
Hand made →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych