Arku nie daj się zwieść. Nowa filozofia Daiwy polega na tym że wymyślili sobie zmniejszyć wagę szpuli poprzez ingerencje w rotor. Ich pomysł polega na tym że odwrócili go w odbiciu lustrzanym i zmniejszyli nie znacznie jego masę. Dzięki temu też chcą zmniejszyć masę całkowita danej szpuli. Także pomysł jest, tutaj się zgadzam. Shimano podobny system ma dawno u siebie w systemie dc. Trochę w innej filozofii ale nie ważne to inny temat.
Wracając do tematu przwodniego wątku...
Kiedyś się na ten temat wypowiadałem w poście o Steez CT i podtrzymuje opinie iż obecne młynki to DaiwaShimano. Rozwiązania techniczne są podobne wręcz kopiowane od jednego producenta do drugiego i odwrotnie delikatnie modyfikowane aby obejść prawa autorskie.
Co do tytułowe go CT poza kolorem limitowanym, duraluminiowa gwiazda hamulca, prześwitem w wodziku CT, głębokości szpuli nadal to taki sam mlynek. Pomimo że w 2025 nie dali mu BOOST ale nie dziwię się gdyż przy rozmiarach szpul poniżej srednicy 34 mm ten system praktycznie nie odgrywa roli. Według mnie większej też różnicy użytkowej nie odczuje użytkownik Steeza CT z 2019 gdy uzupełni szafę o model Steeza CT limited a bardziej estetyczna. I chyba o to tutaj chodzi. Nowe trendy i moda nów tylko w branży odzieżowej a i wędkarskiej...
Po sukcesie jakim dały, Daiwie serię Steez bez tws Pixy Alphas czy zillion muszą marketingowo Nas pokroić z oszczędności zgromadzonych w świnkach. Także nie dajmy się zwieść i kupujmy rozsądnie.
Edit:
Dodałem foto starego Steeza z szpula o, średnicy 31 mm od iże factory i cała filozofia starej szkoły tuningu
Steez Ize Factory.jpg 64,43 KB
7 Ilość pobrań
Steez Ize Factory 31 mm.jpg 53,48 KB
7 Ilość pobrań
Oraz Steez CT 19 SV TW zmodyfikowany przeze mnie.
Steez CT ktf.jpg 72,11 KB
7 Ilość pobrań
Gorąco pozdrawiam
Użytkownik Andan edytował ten post 31 styczeń 2025 - 10:33