Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baitcastowe nowości...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2815 odpowiedzi w tym temacie

#2781 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3732 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 styczeń 2025 - 13:38

Pumba, on 20 Jan 2025 - 16:59, said:

Czy wiemy kiedy można spodziewać się nowej generacji Ryogi? Może gdzieś się to przewinęło w tym wątku, przyznam, że nie przestudiowałem dokładnie.

W wątku chyba nic się nie przewinęło, w Japonii też nie trafiłem na informację dot. daty wydania kolejnej generacji Ryogi :(

#2782 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2149 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 23 styczeń 2025 - 05:30

Załączony plik  87777778.jpg   33,59 KB   12 Ilość pobrań
  • ManieQ i bob74 lubią to

#2783 OFFLINE   pnasy

pnasy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów

Napisano 23 styczeń 2025 - 09:56

O feeee ale brzydki
  • Andan i bob74 lubią to

#2784 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 24 styczeń 2025 - 07:44

Planowana na ten rok nowa wersja:https://www.megabass...water/evoluzion

• Jake 6 lubi to

#2785 ONLINE   arto83

arto83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 15:25

Witam. Jaki multiplikator polecacie do przynęt w przedziale 30-100gr. Szukam coś żeby zacząć przygodę z castem.

#2786 ONLINE   bho70

bho70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:raffik
  • Nazwisko:mmm

Napisano 25 styczeń 2025 - 15:30

arto83, on 25 Jan 2025 - 14:25, said:

Witam. Jaki multiplikator polecacie do przynęt w przedziale 30-100gr. Szukam coś żeby zacząć przygodę z castem.

Curado K  200/201.

• arto83 lubi to

#2787 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 21:48

Tatula 200 lub 150. 

Użytkownik Biesan edytował ten post 25 styczeń 2025 - 21:50

• arto83 lubi to

#2788 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 11:14

JDM fan, on 24 Jan 2025 - 06:44, said:

Planowana na ten rok nowa wersja:https://www.megabass...water/evoluzion

Post ten może być również umieszczony w wątku o wędkach Megabassa. ;) 

Wygląda na to, że będą to kolejne, nowe wersje wędek z kultowej już serii Evoluzion.
Seria ta pojawiła się na rynku dwadzieścia kilka lat temu. Były to pierwsze w historii blanki, do produkcji których, do mieszanki włókien węglowych zaczęto dodawać włókna tytanowe.
Pionowe włókna biegnące wzdłuż blanku seria Fti, owinięcie DNA tytanu wokół blanku (Dti) i inne (Gti, RSDti). 
Wkrótce potem pojawiły się modele z limitowanej serii z "łamanym uchwytem"  Slant Bridge: 
Megabass Destroyer Evoluzion F5 1/2-68XFti Diablo SB (Slant Bridge) i drugi model F4 1/2-68XFti Jabberwock Evoluzion.
Modele te były znacznie droższe niż wersje standardowe i były obiektem "pożądania" wielu wędkarzy.
Oprócz modeli, które były już produkowane wcześniej w wersji Evo w zapowiedziach na rok 2025 pojawił się kij
MB F4-65 tix Oneten Stick Evoluzion.

Użytkownik Jake 6 edytował ten post 27 styczeń 2025 - 11:17

#2789 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 11:25

Jake 6, on 27 Jan 2025 - 10:21, said:

..............
Oprócz modeli, które były już produkowane wcześniej w wersji Evo w zapowiedziach na rok 2025 pojawił się kij

Edit do poprzedniego posta.
Nie byłem pewien więc sprawdziłem.
Ten model był już produkowany wcześniej w wersji Evoluzion. :)

#2790 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 27 styczeń 2025 - 13:25

Ja właśnie zamówiłem Destroyera Oneten Stick - zobaczymy co to będzie. Drugi raz w życiu kupiłem wędkę bez obmacywania 

• Jake 6 lubi to

#2791 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 14:22

kruz, on 27 Jan 2025 - 12:25, said:

Ja właśnie zamówiłem Destroyera Oneten Stick - zobaczymy co to będzie. Drugi raz w życiu kupiłem wędkę bez obmacywania 

Tak jak pisałem wcześniej. Ten post powinien być przeniesiony do wątku  MEGABASS - wędki wędeczki ja was wszystkie... ;) 
Oj niedobrze, niedobrze  :doh:  ;) - zaczynam już kombinować myśląc o tym modelu na 2025 rok.
Mam taki kij tylko w wersji  Megabass - Orochi X4 - F4-65X4 - ONETEN STICK 
Jak dla mnie to rewelacyjny kij do twitchingu. Wprawdzie opisany jest 1/4 - 3/4 oz, ale pociągnie trochę więcej. Staram się go nie przeciążać, ale do 30 gram spokojnie daje radę.

Zdjęcie ze strony:

https://www.eastackl...-udZlg8WKDZk2S4

Użytkownik Jake 6 edytował ten post 27 styczeń 2025 - 14:38

#2792 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 27 styczeń 2025 - 15:31

Jake 6, on 27 Jan 2025 - 13:22, said:

Tak jak pisałem wcześniej. Ten post powinien być przeniesiony do wątku  MEGABASS - wędki wędeczki ja was wszystkie... ;) 
Oj niedobrze, niedobrze  :doh:  ;) - zaczynam już kombinować myśląc o tym modelu na 2025 rok.
Mam taki kij tylko w wersji  Megabass - Orochi X4 - F4-65X4 - ONETEN STICK 
Jak dla mnie to rewelacyjny kij do twitchingu. Wprawdzie opisany jest 1/4 - 3/4 oz, ale pociągnie trochę więcej. Staram się go nie przeciążać, ale do 30 gram spokojnie daje radę.

Zdjęcie ze strony:

https://www.eastackl...-udZlg8WKDZk2S4

Mój kolega jest maniakiem twichowania i mówi, że nic lepszego od tego Destroyera Oneten stick, póki co nie widział. Mieszka jednak za daleko, więc uwierzyłem mu na słowo :) 

• Jake 6 lubi to

#2793 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 16:39

kruz, on 27 Jan 2025 - 14:31, said:

Mój kolega jest maniakiem twitchowania i mówi, że nic lepszego od tego Destroyera Oneten stick, póki co nie widział. Mieszka jednak za daleko, więc uwierzyłem mu na słowo :)

Jesteś człowiekiem "dużej wiary" :D  ;)  Kolega ma rację.  Podpisuję się pod tym obiema rękami!

• kruz lubi to

#2794 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 27 styczeń 2025 - 20:41

Sla

Jake 6, on 27 Jan 2025 - 10:14, said:

Post ten może być również umieszczony w wątku o wędkach Megabassa. ;) 

Wygląda na to, że będą to kolejne, nowe wersje wędek z kultowej już serii Evoluzion.
Seria ta pojawiła się na rynku dwadzieścia kilka lat temu. Były to pierwsze w historii blanki, do produkcji których, do mieszanki włókien węglowych zaczęto dodawać włókna tytanowe.
Pionowe włókna biegnące wzdłuż blanku seria Fti, owinięcie DNA tytanu wokół blanku (Dti) i inne (Gti, RSDti). 
Wkrótce potem pojawiły się modele z limitowanej serii z "łamanym uchwytem"  Slant Bridge: 
Megabass Destroyer Evoluzion F5 1/2-68XFti Diablo SB (Slant Bridge) i drugi model F4 1/2-68XFti Jabberwock Evoluzion.
Modele te były znacznie droższe niż wersje standardowe i były obiektem "pożądania" wielu wędkarzy.

Slant Bridge będzie dostępny przy kilku modelach jak wynika z informacji ( 2 w castingu - w tym Oneten Stick oraz trzy w spinningu ). Przewidywany pierwszy wypust to okolice lata ale zobaczymy jak będzie.

#2795 OFFLINE   Jake 6

Jake 6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 22:14

JDM fan, on 27 Jan 2025 - 19:41, said:

Slant Bridge będzie dostępny przy kilku modelach jak wynika z informacji ( 2 w castingu - w tym Oneten Stick oraz trzy w spinningu ). Przewidywany pierwszy wypust to okolice lata ale zobaczymy jak będzie.

Nie wiedziałem, że ten uchwyt jeszcze kiedyś znajdzie się jako komponent wędek Megabassa. Mam dwa kije z tym uchwytem i jestem z nich baaardzo zadowolony.
Jeśli jeszcze ten kij będzie miał rękojeść z pianki duplon i będzie w tym złotym, napylanym kolorze to....
To nie wiem czy mój portfel to wytrzyma.  :wacko:  :D  

• JerryM i bob74 lubią to

#2796 ONLINE   arto83

arto83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 30 styczeń 2025 - 12:17

Szukam casta do przynęt max 100gr.Zastosowanie najlepiej uniwersalne guma,jerk. Rozważam kij shimano yasei 230cm bb pike 30-90gr oraz favorite X1 2,32m, 20-80g. Ewentualnie co możecie jeszcze polecić w tej półce cenowej.Multik do tego curado 201.

Użytkownik arto83 edytował ten post 30 styczeń 2025 - 12:19

#2797 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5395 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 styczeń 2025 - 20:16

#2798 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów
  • Imię:piotr

Napisano 30 styczeń 2025 - 22:46

Yasei jest ok

#2799 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5395 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 31 styczeń 2025 - 09:43

Musze powiedziec, ze nowy Alphas BF 2025 bedziej mi pachnie czyms nowym, jakas proba pojscia do przodu, moze wycofanie sie z trendu zmiejszania szpul i zastapienia ich poprawa samego systemu rzutowego, moze przgotowaniem doswiadczenia dla jakiegos nowego pomyslu. Natomiast blyszczacy  nowy limitowany CT-ek jak dla mnie wnosi niewiele.

Musze jednak podkreslic, ze to tylko moje odczucia nie poprate zadna wiedza. Stad prosba do kolegow rozmiejacych niuanse wokol ktorych kraza moje mysli. Moze jakis komentaz do tego w slowach ktore poczatkujacy adept casta potrafi zrozumiec i odniesc do swoich krotkich dwuletnich doswiadczen.

#2800 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2149 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 31 styczeń 2025 - 10:17

Arku nie daj się zwieść. Nowa filozofia Daiwy polega na tym że wymyślili sobie zmniejszyć wagę szpuli poprzez ingerencje w rotor. Ich pomysł polega na tym że odwrócili go w odbiciu lustrzanym i zmniejszyli nie znacznie jego masę. Dzięki temu też chcą zmniejszyć masę całkowita danej szpuli. Także pomysł jest, tutaj się zgadzam. Shimano podobny system ma dawno u siebie w systemie dc. Trochę w innej filozofii ale nie ważne to inny temat.
Wracając do tematu przwodniego wątku...
Kiedyś się na ten temat wypowiadałem w poście o Steez CT i podtrzymuje opinie iż obecne młynki to DaiwaShimano. Rozwiązania techniczne są podobne wręcz kopiowane od jednego producenta do drugiego i odwrotnie delikatnie modyfikowane aby obejść prawa autorskie.

Co do tytułowe go CT poza kolorem limitowanym, duraluminiowa gwiazda hamulca, prześwitem w wodziku CT, głębokości szpuli nadal to taki sam mlynek. Pomimo że w 2025 nie dali mu BOOST ale nie dziwię się gdyż przy rozmiarach szpul poniżej srednicy 34 mm ten system praktycznie nie odgrywa roli. Według mnie większej też różnicy użytkowej nie odczuje użytkownik Steeza CT z 2019 gdy uzupełni szafę o model Steeza CT limited a bardziej estetyczna. I chyba o to tutaj chodzi. Nowe trendy i moda nów tylko w branży odzieżowej a i wędkarskiej...

Po sukcesie jakim dały, Daiwie serię Steez bez tws Pixy Alphas czy zillion muszą marketingowo Nas pokroić z oszczędności zgromadzonych w świnkach. Także nie dajmy się zwieść i kupujmy rozsądnie.
Edit:
Dodałem foto starego Steeza z szpula o, średnicy 31 mm od iże factory i cała filozofia starej szkoły tuningu

Załączony plik  Steez Ize Factory.jpg   64,43 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  Steez Ize Factory 31 mm.jpg   53,48 KB   7 Ilość pobrań
Oraz Steez CT 19 SV TW zmodyfikowany przeze mnie.

Załączony plik  Steez CT ktf.jpg   72,11 KB   7 Ilość pobrań
Gorąco pozdrawiam

Użytkownik Andan edytował ten post 31 styczeń 2025 - 10:33

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych