Widzę ale podobnie myślimy .Jak to Polak .jozi wolniejszy byles
Seeker SP703 dostępność i inne pytania
#141 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 19:32
#142 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 21:01
#143 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 21:05
#144 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 21:24
#145 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 22:07
#146 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2012 - 22:34
Korzystając z okazji czy mógłbym prosić kogoś o zmierzenie średnicy blanku w odległości 20 i 32cm od dolnika? Ja mam blank daleki od nominału stąd moja prośba. Z góry dziękuje.
20cm ~ 14.75
32cm ~ 13.80
#147 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2012 - 17:37
Sprawa ciągle się nadal ale napisze o tym tutaj, bo może ktoś kto będzie chciał sobie ściągnąć taki blank z mudhola i będzie miał obraz jak obecne sprawa wygląda.
Chodzi o to, że poprosiłem ich aby wybrali dla mnie kolejny blank, bez wyżej wymienionych wad. No i okazuje się, że kolejny ma także butt dimension 0.54" zamiast 0.64". Oni twierdzą, że to była pomyłka na stronie w opisie parametru. Moim zdaniem to nie pomyłka, bo koledzy tutaj piszą wyraźnie, że mają blanki o średnicy w dolniku ~16.4mm czyli ~0.64". Poza tym napisali, że : "The “little” bit of rocking in the blank should dissipate once you complete the ferrule wrap." Dla mnie to oznacza, że ten kolejny wyselekcjonowany blank także lekko się kołysze (klika) i jak sobie zrobię omotkę to klikanie zniknie... Wygląda na to, że nowa partia na którą czekałem, jest inna niż poprzednia... Do tego te klikania. Chyba będę musiał poszukać innego blanku...
#148 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2012 - 18:12
#149 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2012 - 18:24
Dzięki z podanie wymiarów.
Sprawa ciągle się nadal ale napisze o tym tutaj, bo może ktoś kto będzie chciał sobie ściągnąć taki blank z mudhola i będzie miał obraz jak obecne sprawa wygląda.
Chodzi o to, że poprosiłem ich aby wybrali dla mnie kolejny blank, bez wyżej wymienionych wad. No i okazuje się, że kolejny ma także butt dimension 0.54" zamiast 0.64". Oni twierdzą, że to była pomyłka na stronie w opisie parametru. Moim zdaniem to nie pomyłka, bo koledzy tutaj piszą wyraźnie, że mają blanki o średnicy w dolniku ~16.4mm czyli ~0.64". Poza tym napisali, że : "The “little” bit of rocking in the blank should dissipate once you complete the ferrule wrap." Dla mnie to oznacza, że ten kolejny wyselekcjonowany blank także lekko się kołysze (klika) i jak sobie zrobię omotkę to klikanie zniknie... Wygląda na to, że nowa partia na którą czekałem, jest inna niż poprzednia... Do tego te klikania. Chyba będę musiał poszukać innego blanku...
Mojego tez sciagnalem z Mudhole... Gdzies tak z poltora tygodnia temu mi przyszedl. Dwuczesciowy SP703-S S-Glass Trout, srednica dolnika 16.40mm / 0.642"
Zdecydowanie nic nie klika na zlaczu...
Użytkownik DelTor0 edytował ten post 15 grudzień 2012 - 14:45
#150 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2013 - 13:43
.... zaznaczyli, że Seeker ma ostatnio problemy z jakością blanków dwuczęściowych, więc radzą wybrać blank od innego producenta....
też już słyszałem o innych ,- równie poważnych wadach tej serii,- odsetek bubli jest niestety dość duży,-ciekawe czy wiedzieli o tym i stąd taka niska cena blanków???
#151 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 21:37
Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 06 październik 2013 - 21:37
#152 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 21:47
Podaj przy jakiej długości elementów, kolorze i rodzaju korka. Po moich ostatnich doświafdczeniach z wyrobami gó..mi z Portugalii także dostawcę.. Marcin , sztuka polega na tym by nie przeciążyc ale nie popadać w obsesję.Chyba mam spacing w PB hard na ten kij w archiwum.
#153 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 21:55
Rozbieram i ubieram masowe chruściaki, aby sprôbować sił w budowaniu wędek. Jeżeli mi jakoś zacznie iść to chciałem sobie właśnie taki fajny okoniowy kij pod jigowanie na główkach 5-15 zrobić. Przeglądając propozycje ten seeker wydaje się ciekawy, tylko właśnie kwestia wagi. Nie chcę okoniówki o wadze 150g.
Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 06 październik 2013 - 21:55
#154 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 22:05
Jeśli chodzi o przelotki to w wadze całości nie będą miały aż tak wielkiego wpływu, bo komplet do tego blanku przy zbrojeniu pod casta waży 1,33g przy 8 przelotkach. Pod spining będzie coś koło 3-4g, sam blank waży 72g. Dużo będzie zależało od wagi uchwytu kołowrotka, ewentualnych podkładek pod niego czy ilości kleju potrzebnego do zamocowania rękojeści i ww. uchwytu. Waga korka jest niewielka, bo po rozwierceniu naprawdę niewiele go zostaje, z racji dużej średnicy blanku przy dolniku. Omotki i przelotki są raczej pomijane, bo różnica w wadze całej wędki może być maks. rzędu 5g. Jak zrobisz rękojeść dzieloną, to przy długości rargripa rzędu 20-25cm bez dodatkowego obciążenia kij najprawdopodobniej będzie leciał na pysk. Ja swój przy reargripie 22cm i uchwycie ECS dociążałem przy końcu dolnika podkładką z nierdzewki i dodatkowo żywicą a i tak jeszcze lekko wali na przód
Jeśli waga jest dla Ciebie priorytetem, to będzie ciężko, bo niektórzy robią gotowe okoniówki, które ważą tyle co tutaj sam blank, ale z drugiej strony warto się zastanowić czy nie dźwigać 40-50g więcej, które ciężko będzie odczuć i cieszyć się fajnym sprzętem, który może zrekompensować Ci swoją wagę mniejszą ilością spadów może rekordowych ryb:)
Co do jigowania, to niektórzy twierdzą że ten kij się do tego nie za bardzo nadaje, a jego żywiołem są blachy i małe woblery. Nie jest to superszybki fast o szczytowej akcji typowo pod jiga. Dodatkowo musi być naprawdę lekko zbrojony, aby za bardzo nie zwolnić. Nie ukrywam, że sam chcę go używać do jigowania, aby się przekonać na własnej skórze i sam jestem ciekaw jak się spisze i mam nadzieje, że będzie dobrze.
Użytkownik MateuszDDZ edytował ten post 06 październik 2013 - 22:29
#155 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 22:11
Jeszcze raz podziękował.
#156 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 22:26
Nie przesadzaj z unikaniem wagi, fore, o ile jest potrzebny ze zwykłego korka bez dodatków wykańczająco-upiększających w stylu ,,Ja Pan". Poniżej uchwytu krótki korek 3-4 pierścieni, dól dzielonej z 4-5 pierścieni burla z małym plastre,m korkogumy na koncu. W sumie przy twardym burlu też nie jest potrzebna. Przelotki, mna dole na grubo, rozmiar 25 a nawet 30 jak będą nieloty, górą cieniej bez popadania w paranioję. PB Minima może byuć, rozjmiary67 1 lub 2 w dół w stosynku do Fuji alco na ten przykład..
Czadem to jest tak że mniej wyglada a wiecej lowi..............
#157 OFFLINE
Napisano 06 październik 2013 - 22:48
Moj SP703 ma gdzies niecale 140g, pewnie bez drewnianego insertu mozna by bylo zesc ponizej ~130g, moze nawet kolo 120g sie pokrecic.
@woblerwz, mozesz zdradzic gdzie kupowales ten korek z Portugalii? Bo wlasnie na dzniach mam zamiar kupowac a nie chce sie naciac. Dzieki.
#158 OFFLINE
Napisano 07 październik 2013 - 11:14
Dzięki za przypomnienie wątku. Miałem napisać parę słów jak przetestuję kijek, a właśnie wróciłem z wyjazdu gdzie przez 8 dni łowiłem w większości właśnie kijem na blanku S 703 ( nowa seria, S-Glass ). Trafiliśmy na prawdziwe okoniowe żniwa, bez przesady myślę wyjąłem kijem grubo ponad setkę okoni w tym czasie, w tym parę czterdziestaków, a jako przyłów kilka sandaczy i szczupaków. Co mogę powiedzieć na podstawie tych doświadczeń.
W Seekerze S703 szukałem kandydata na "szwedzka okoniowkę" czyli wędkę, którą będę mógł łowić przy użyciu plecionki, bez obaw o "spady" czy "odbicia" okoni a jednocześnie dając sobie szansę na wyjęcie większego przyłowu. Na większym przyłowie wędki jeszcze nie przetestowałem, bo sandacze / szczupaki raczej nie przekroczyły 60 cm (nie były dla kija żadnym wyzwaniem) , natomiast jeżeli chodzi o "okoniową" część założenia to wędka spisała się znakomicie. Wydaje mi się że przez cały pobyt nie zanotowałem z niej żadnego spadu przy łodzi, względnie pojedynczy przypadek kiedy ryba wzięła pod łodzią i nie zdążyła dobrze zassać relatywnie dużej przynęty. Tutaj naprawdę ogromny + dla Seekera z S-glassu w porównaniu do naprawdę topowych wędek grafitowych, które również były testowane na wyjeździe.
Poza doskonałym trzymaniem ryby w trakcie holu (okonie zapięte płytko byłem w stanie dociągnąć do łodzi nawet jeśli brały na granicy rzutu) wędka okazała się:
- wystarczająco sprężysta i szybka (S-Glass!) żeby skutecznie zacinać z większej odległości sandacze
- umożliwiała w górnym zakresie c.w. normalne łowienie przynętami typu 15 gram głowka + kopyto 3 cale ( a wiec w okolicach 21 gram ) - przez normalne łowienie rozumiem normalne rzucanie przynętą i możliwość skutecznego jej podbicia oraz zacięcia , oczywiście łowiliśmy z łódki
- sam koniec szczytówki jest na tyle elastyczny że jest dobrym "optycznym" wskaźnikiem opadu przynęty, co ma duże znaczenie podczas łowienia w ciężkich warunkach pogodowych kiedy wiatr, wysoka fala robią balon na plecionce i możliwość dodatkowego "optycznego" wskażnika może nie brań (bo te się czuje w uchwycie) ale właśnie opadu przynęty to naprawdę fajny bonus
EDIT: dotatkowo, wydaje mi się że ta szczytówka odpowiada również za wysoki wskaźnik skuteczności brań tj. za fakt ze okoń pomimo plecionki pewnie "siada" na kiju, dobrze zasysa przynętę
- jedyny minus jaki zaobserwowałem w porównaniu do kijów grafitowych to odrobinę mniejszy zasięg szklaka przy rzutach, ale to jest myślę dosyć oczywista konsekwencja mniejszej sprężystości materiału
Reasumując, dla mnie model Seekera S703 wykonany z S-Glassu jak na razie okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o łowienie okoni z łodzi przy zastosowaniu plecionki (oczywiście mówię o "normalnych" okoniach łowionych na "normalne" przynęty, a nie dłubaniu piętnastaków na paprochy - do tego są dedykowane inne wędki)
S-Glass, który jest materiałem nieco wyżej modułowym od E-Glassu użytkowo okazał się bardzo ciekawy, w zasadzie biorąc pod uwagę szybkość, zwartość, ciętość wędki można odnieść wrażenie, że łowi się kijem wykonanym z jakiejś niskomodułowej maty grafitowej i dopiero hol ryby rozwiewa w tym względzie wszelkie wątpliwości. Szkoda, że w tej beczce miodu pojawia się łyżka dziegciu, kiedy słyszy się o przypadkach blanków, które mają nienajlepiej spasowane łącza czy problemy z zachowaniem prostej szczytówki - Seeker pewnie mógłby się tu trochę bardziej postarać o zachowanie reżimu technologicznego, nawet kosztem jakiegoś wzrostu ceny blanku z s-glassu, którą moim zdaniem warto zapłacić ze względu na unikalne właściwości użytkowe jakie blank oferuje (oczywiście, o ile ktoś takich właściwości szuka).
Kilka słów o zbrojeniu mojego kija. Kij został uzbrojony jako klasyczny lekki spinning, komplet 8 przelotek wygląda następująco (zwykłe Alconite w stalowej ramce): Y20, Y12, Y8L, L7, L6, L5.5, L5.5, F5.5, uchwyt DPS17 na arborach od Piotra Matusiaka, foregip z białego korka 3.5cm, dolnik (pełny) z białego korka 23cm. Wagi kija nie pamiętam w tej chwili.
Na zakończenie fotka jednego z "testerów" Seekera S-703:
perch_S703.JPG 73,99 KB 76 Ilość pobrań
Pozdrawiam
- Del Toro lubi to
#159 OFFLINE
Napisano 07 październik 2013 - 11:26
Bardzo cenne informacjeDzięki za przypomnienie wątku. Miałem napisać parę słów jak przetestuję kijek, a właśnie wróciłem z wyjazdu gdzie przez 8 dni łowiłem w większości właśnie kijem na blanku S 703 ( nowa seria, S-Glass ). Trafiliśmy na prawdziwe okoniowe żniwa, bez przesady myślę wyjąłem kijem grubo ponad setkę okoni w tym czasie, w tym parę czterdziestaków, a jako przyłów kilka sandaczy i szczupaków. Co mogę powiedzieć na podstawie tych doświadczeń.
W Seekerze S703 szukałem kandydata na "szwedzka okoniowkę" czyli wędkę, którą będę mógł łowić przy użyciu plecionki, bez obaw o "spady" czy "odbicia" okoni a jednocześnie dając sobie szansę na wyjęcie większego przyłowu. Na większym przyłowie wędki jeszcze nie przetestowałem, bo sandacze / szczupaki raczej nie przekroczyły 60 cm (nie były dla kija żadnym wyzwaniem) , natomiast jeżeli chodzi o "okoniową" część założenia to wędka spisała się znakomicie. Wydaje mi się że przez cały pobyt nie zanotowałem z niej żadnego spadu przy łodzi, względnie pojedynczy przypadek kiedy ryba wzięła pod łodzią i nie zdążyła dobrze zassać relatywnie dużej przynęty. Tutaj naprawdę ogromny + dla Seekera z S-glassu w porównaniu do naprawdę topowych wędek grafitowych, które również były testowane na wyjeździe.
Poza doskonałym trzymaniem ryby w trakcie holu (okonie zapięte płytko byłem w stanie dociągnąć do łodzi nawet jeśli brały na granicy rzutu) wędka okazała się:
- wystarczająco sprężysta i szybka (S-Glass!) żeby skutecznie zacinać z większej odległości sandacze
- umożliwiała w górnym zakresie c.w. normalne łowienie przynętami typu 15 gram głowka + kopyto 3 cale ( a wiec w okolicach 21 gram ) - przez normalne łowienie rozumiem normalne rzucanie przynętą i możliwość skutecznego jej podbicia oraz zacięcia , oczywiście łowiliśmy z łódki
- sam koniec szczytówki jest na tyle elastyczny że jest dobrym "optycznym" wskaźnikiem opadu przynęty, co ma duże znaczenie podczas łowienia w ciężkich warunkach powodowych kiedy wiatr, wysoka fala robią balon na plecionce i możliwość dodatkowego "optycznego" wskażnika może nie brań (bo te się czuje w uchwycie) ale właśnie opadu przynęty to naprawdę fajny bonus
- jedyny minus jaki zaobserwowałem w porównaniu do kijów grafitowych to odrobinę mniejszy zasięg szklaka przy rzutach, ale to jest myślę dosyć oczywista konsekwencja mniejszej sprężystości materiału
Reasumując, dla mnie model Seekera S703 wykonany z S-Glassu jak na razie okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o łowienie okoni z łodzi przy zastosowaniu plecionki (oczywiście mówię o "normalnych" okoniach łowionych na "normalne" przynęty, a nie dłubaniu piętnastaków na paprochy - do tego są dedykowane inne wędki)
S-Glass, który jest materiałem nieco wyżej modułowym od E-Glassu użytkowo okazał się bardzo ciekawy, w zasadzie biorąc pod uwagę szybkość, zwartość, ciętość wędki można odnieść wrażenie, że łowi się kijem wykonanym z jakiejś niskomodułowej maty grafitowej i dopiero hol ryby rozwiewa w tym względzie wszelkie wątpliwości. Szkoda, że w tej beczce miodu pojawia się łyżka dziegciu, kiedy słyszy się o przypadkach blanków, które mają nienajlepiej spasowane łącza czy problemy z zachowaniem prostej szczytówki - Seeker pewnie mógłby się tu trochę bardziej postarać o zachowanie reżimu technologicznego, nawet kosztem jakiegoś wzrostu ceny blanku z s-glassu, którą moim zdaniem warto zapłacić ze względu na unikalne właściwości użytkowe jakie blank oferuje (oczywiście, o ile ktoś takich właściwości szuka).
Kilka słów o zbrojeniu mojego kija. Kij został uzbrojony jako klasyczny lekki spinning, komplet 8 przelotek wygląda następująco (zwykłe Alconite): Y20, Y12, Y8L, L7, L6, L5.5, L5.5, F5.5, uchwyt DPS17 na arborach od Piotra Matusiaka, foregip z białego korka 3.5cm, dolnik (pełny) z białego korka 23cm. Wagi kija nie pamiętam w tej chwili.
Na zakończenie fotka jednego z "testerów" Seekera S-703:
perch_S703.JPG
Pozdrawiam
Dziękuję
#160 OFFLINE
Napisano 07 październik 2013 - 11:42
Nie zaszkodziłoby mu np. Y20, Y10, L7, L5,5, L5 do końca i FST5 albo LGST4,5. Do rozważenia. Ale i tak - bardzo mi się podobał Na sucho był zacny. Trochę ważył, ale czego chcieć od szkła...
BTW - zacny garbus
Użytkownik krzysiek edytował ten post 07 październik 2013 - 11:43
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, seeker, glass, pstrąg
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych