Kilka dni temu kolega mi wspomniał, że Morski Instytut Rybacki prowadzi eksperymentalne zarybienia szczupakiem. Potwierdzenie znalazłem na stronie MIR-u:
Czy jest ktoś na forum zaangażowany w tą akcję PIKE i mógłby przybliżyć szczegóły?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 październik 2021 - 12:39
Kilka dni temu kolega mi wspomniał, że Morski Instytut Rybacki prowadzi eksperymentalne zarybienia szczupakiem. Potwierdzenie znalazłem na stronie MIR-u:
Czy jest ktoś na forum zaangażowany w tą akcję PIKE i mógłby przybliżyć szczegóły?
Napisano 07 październik 2021 - 13:10
Ale wielki budżet, 8 baniek - za to można Atlantyk szczupakiem zarybić
Napisano 07 październik 2021 - 13:25
Nie mam zielonego pojęcia ile takie akcje kosztują, więc cięzko mi ocenić, ale liczę, że ktoś zaangażowany w temat się wypowie.
Napisano 07 październik 2021 - 17:18
W zeszłym roku trafiłem na taki materiał video z zarybień bałtyku
Napisano 07 październik 2021 - 19:06
... Kolega @Pumba, zapewne, siedzi w tym temacie...
Napisano 07 październik 2021 - 20:22
Czyli bazę pokarmową mają stanowić cierniki i babka? No nie powiem, ciekawe.
Napisano 07 październik 2021 - 20:35
Przy tych planach zarybieniowych to za 10 lat to może być druga Rugia..... .
Napisano 07 październik 2021 - 22:32
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 07 październik 2021 - 22:35
Napisano 08 październik 2021 - 09:06
Też o tym słyszałem. Z tego powodu Sporfiskarna angażuje sie teraz w odtwarzanie tarlisk okonia i szczupka na wodach przybrzeżych ale śródlądowych - mają nadzieję że ciernik nie rozpleni sie tam tak jak w Bałtyku
Napisano 08 październik 2021 - 14:48
Friko, on 07 Oct 2021 - 20:35, said:
a czemu nie ?
Ja nie mówię "nie", tylko "ciekawe". Babka raczej trzyma się blisko dna, ale niech będzie że szczupaki będą szorować jajami po dnie i polować na babkę. 50cm pistolety najedzą się ciernikiem, ale +80 będą ganiać za taką drobnicą? Nie znam zwyczajów bałtyckich szczupaków, więc chętnie posłucham/poczytam wykładu na ten temat.
Napisano 08 październik 2021 - 18:55
Zatoka Pucka, okolice Mechelinek słynęły kiedyś z wielkich szczupaków. Tylko to było 50-60 lat temu, jak jeszcze było dużo morszczynu.
Fajnie jeśli te szczupaki się przyjmą i za kilka lat będzie co łowić.
Napisano 09 październik 2021 - 12:28
właśnie, może powinni jakaś zielarkę sadzić w zatoce też ?
Napisano 11 październik 2021 - 10:37
Zarybienia są prowadzone od 2 lat, i już widać efekty w postaci bardzo szybkiego tempa wzrostu wpuszczonych ryb. Do Zatoki wpuszczamy ryby w okolicy 8-10cm, żeby od razu mogły aktywnie żerować.
Po pełnym roku w Zatoce szczupaki przyrosły nawet 40cm,. Wszystkie ryby są oznakowane i wiem gdzie i jaka ryba została wpuszczona. Za kilka lat będzie dobrze:)
Michał.
Użytkownik Gadget edytował ten post 11 październik 2021 - 11:15
Napisano 11 październik 2021 - 12:07
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych