FidoAngel. Najlepiej powoli i spokojnie
Podaj sposób jak to robisz .
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 luty 2014 - 13:04
FidoAngel. Najlepiej powoli i spokojnie
Napisano 13 luty 2014 - 13:56
Józek ziółka sobie parz
Faktycznie w ostatnim okresie inwazja bobrów osiąga rozmiary epidemi
Jesli przeboleć jeszcze można grodzenie cieków i podwyższoną retencje w terenie , jednak to co wyprawiają z drzewostanem wzdłuż brzegów zaczyna być już problemem.
Nie wsponme już o niszczeniu obwałowań rzek ( standardem jest budowanie nor itd w samych wałach)
Problem jest już mocno zauważalny
Napisano 13 luty 2014 - 14:33
Łowię ryby na sztuczną muszkę
Użytkownik Zielony edytował ten post 13 luty 2014 - 14:34
Napisano 13 luty 2014 - 14:37
Taaaa @Zielony dobrze gada muszkowanie uspokaja Sam łowie dopiero od roku ale bez stresu...
Napisano 13 luty 2014 - 16:09
Jedno boberom trzeba oddać budują dobrze bo trochę czasu zajmuje likwidacja tamy tworzącej basen !
Napisano 13 luty 2014 - 20:03
Obserwuję bobry na miejskim odcinku Bystrzycy od kilku lat tam nie budują ale widziałem nie raz zatarasowaną przez topole ścieżkę rowerową. Jak napisał Piotrek największym problemem w ostatnich latach jest brak wody w rzekach . Projekty tras kajakowych i tym podobne sprawiły, że z małych rzeczek robi się autostrady .ech chyba se ziółka zaparzę albo jakoś inaczej zaaplikuję. Pozdrawiam
Napisano 13 luty 2014 - 20:13
Ziółka dobre na wszystko
Napisano 13 luty 2014 - 20:25
Nie chodzi tylko o drzewa ( usychają całe połaci drzew iglastych) , następuje degradacja brzegów , zamulane są burty brzegowe , wszelkie odmęty Kiedyś było takie pojęcie jak klasa wody, cóż z tego że robią mała retencje. Wolałbym szumiący strumyk z I klasa niż śmierdzący kanał.
Napisano 14 luty 2014 - 01:55
Z moich obserwacji tamy bobra degradują tarliska, z drugiej strony cofki tam to świetny habitat dla tarlaków.
Napisano 14 luty 2014 - 10:34
To co napisałeś wyżej ,tarliska w o obszarze powyżej tam zostają kompletnie zamulone.
Na obserwowanych przez mnie odcinkach , kompletnie zniknęły odcinki żwirowe.
Napisano 14 luty 2014 - 19:50
Poniżej tych bobrowych zapór tarliska są czyściutkie, odmulone z dobrym przepływem. Trzeba też wiedzieć, ze te bobrowe tamy to prawdziwie naturalna retencja i to raczej my ludzie z butami właźimy w ich siedliska.
Napisano 15 luty 2014 - 15:21
Zapewne kolego @Zielony przy istniejącej równowadze w ekosystemie tak powinno być,
a obecnie poniżej jednej tamy jest następna i następna i tak dalej na całym odcinku dł.kilku kilometrów.
Tak że o pstroniach można zapomnieć.
Napisano 15 luty 2014 - 15:42
Boberów przybywa naturalnych wrogów nie ma tera zamiast równowagi mamy gospodarkę nie zawsze nadążającą za tym co się dzieje nad wodą bo przeważnie kierowaną zza biurka.
Napisano 15 luty 2014 - 15:54
Najgorsze w tym wszystkim jest to że kosztem ochrony jednego gatunku giną inne,
Napisano 15 luty 2014 - 17:28
Chodzi o ludzi czy o bobry, żartuję oczywiście . Pozdrawiam
Napisano 15 luty 2014 - 20:32
To ja Ci odpowiem : niema pstroni, miętusów, strzebli, głowaczy ,ślizów i wystarczy. A jest
niszczyciel Bóbr.
Napisano 15 luty 2014 - 21:44
Z tego co słyszałem to świętokrzyskie dostało pozwolenie na odstrzał 40 szt w tym roku,i o kilku już odstrzelonych wiem.
Napisano 24 luty 2014 - 19:46
Tak to u mnie wygląda
Napisano 26 luty 2014 - 20:06
Warmiński potoczek, na fotkach wyszedł mi większy nize jest realu
Napisano 28 luty 2014 - 21:43
@duch jak są tam ryby to polecimy tam wiosną
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych