WItam
Przymierzam się do zakupu pierwszego castingu. Potrzebuję multiplikator oraz wędkę, które obsłużą przynęty do około 50/60 gram (max przynęty to salmo slider 10 oraz sweeper 14).
Zestaw tak naprawdę potrzebny jest mi tylko na majowe szczupaki (ewentualnie od czasu do czasu na jesieni) ponieważ od czerwca łowię tylko sandacze na spining, więc chciałbym, aby cena za cały zestaw wyniosła max 500-600zł.
Przeglądałem różne fora i nie znalazłem (lub nie potrafiłem znaleźć) tematu/sprzętu, który spełniałby moje oczekiwania - zazwyczaj ktoś poszukuje sprzętu do przynęt o wadze do 30gram, albo 100 gram i wyżej. Ja potrzebuję czegoś pomiędzy.
Nie używałem nigdy castingu (przez dłuższy czas), więc ciężko mi coś dobrać. Nie chcę, aby wędka była jak kij od miotły, ani z kolei bardzo miękka. Ma obsłużyć przynęty od powiedzmy 20 do 50gram (max 60) - chciałbym komfortowo łapać jerkami (łowienie spiningiem ze zwykłym kołowrotkiem ciężkimi przynętami nie jest ani komfortowe, ani przyjemne).
Zastanawiałem się nad zestawem:
- multiplikator: "Abu Garcia Black Max 3" lub "Abu Garcia Pro Max 3"
- wędka (długość około 2,20m): "Berkley E-Motion Casting 2,18m 20-80g" lub "Savage Gear SG2 2,21m 30-80g"
Nie mam doświadczenia w tym temacie, więc może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, co będzie dobrym wyborem? Może możecie polecić coś innego?