#21 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 21:48
pozd JW
#22 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 22:00
Jednak sa niewielkie rozbieznosci...
O ile uwazam, ze pod wzgledem funkcjonalnosci kija, ma 3ciorzedne znaczenie, czy omotki beda w kolorze różowym czy czarnym o tyle ilosc lakieru uwazam za jedna ze spraw kluczowych.
Podobnie jak uzycie odpowiedniej jakosci i grubosci nici.
Wszystko m.in. po to,zeby przy wymachu nie bylo klikania. Moze to przypadek, ale w 2 mocnych wedkach Lamiglasa wystapilo mi owo klikanie...
Gumo
#23 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 22:09
masz 100% racje, Nie zaryzykowałbym kupna fabrycznego Lamiglasa o mocy 6-12LB, ściągalbym blank i walił z nim do fachowca. W przypadku kija 17lb albo wiecej ten niewielki nadmiar lakieru ma taki sam wplyw na funkcjonalność kija, jak kolor omotek.
pozd JW
#24 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 22:33
Natomiast, jak wspomnialem, przy mocach gdzies od 25LB wzwyz podejrzewalbym klikanie...
Czyli nie wzialbym zadnego fabrycznego.
Natomiast same blanki to bardzo ciekawa propozycja.
Gumo
#25 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 22:39
pozd JW
#26 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 23:05
reszta tosprawa gustu,tak wiec Ci wędkarze którzy chca cos indywidualnego zostaje rodbuilder
prosto, funkcjionalnie ,niezawodnie -takie powinny być wedki i zapewne wiele takich jest
pozdro hasior
#27 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2007 - 07:53
Twoje zdanie, w temacie wędek, montażu na blankach itd. zawsze bardzo cenię. Uważam, że jest z wszech miar uzasadnione.
Jednak myślę, że po części, jest to pewien rodzaj snobizmu. Przynajmniej tak myślę o sobie
Wczoraj wziąłem w łapki, tak z ciekawości, szczytóweczkę X86MTS oraz szczytóweczkę CD Sunrise, ze stajni FC.
Poglądałem dokładnie, porównałem linie ugięcia (z linką w przelotkach)
I wiesz co zaobserwowałem ? Otóż:
1) Rzeczywiście, piękną linie ugięcia prezentuje CD. Jest to jednak różnica, stosunkowo mało widoczna, że właściwie nie warta wzmianki.
2) Tak, na moje oko, to omotki, na alconitach lamiglasa mają nieco mniej lakieru, od tych z SiC, na blanku CD .
Oczywiście można byłoby to nawet zmierzyć, w jakiś szczególny sposób. Tylko po co?
Pierwsza uwaga: lakier w omotkach Lamiglasa jest rozchlapany aż na metalowe stopki przelotek i ulega spękaniu, w trakcie użytkowania. Na wędce montowanej indywidualnie, wszystko jest na swoim miejscu.
Druga uwaga: mija kilka lat intensywnego używania a lamiglasik, jeszcze, NIE KLIKA.
Mój postulat?
Montujmy na blankach. Jeśli mamy cierpliwość (i kasę ).
I......... nie popadajmy w skrajności
#28 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2007 - 19:38
Snob to dla mnie facet, ktory kupuje sobie bardzo droga wedke, zeby zaszpanowac w srodowisku. Jego wybor najczesciej nie ma nic wspolnego z rzeczywistymi potrzebami...ba...trzeciorzedne jest nawet to czy wlasciciel wie, co tak naprawde kupil a nawet to czy umie na to zlowic jakas rybe.
Lowi tylko na to takich snobow jak on sam.
W moim przekonaniu, przy zal., ze ktos chce sie rozwijac, wedkarz w Polsce nie ma w zasadzie innego wyjscia niz wedka na zamowienie. Produkcja seryjna, masowa (nawet wedek z topu) ma swoje prawa i jezeli ktos chce miec jak najwieksza pewnosc, ze calosc jest zmontowana poprawnie.....
Porownanie, ktore przytoczyles to ja bym zrobil inaczej...wzialbym nie szczytowki ale cale zmontowane wedki, ponadto na tych samych blankach, jedna fabryczna, druga indywidualna. Porownywanie dwoch roznych wedek albo samych szczytowek to nieporozumienie...
Chodzi o ZAPROJEKTOWANIE wedziska a nie o produkcje rozliczana od sztuki, od przelotki,....,....
Co do szczegolow personalnych, to sa to pytania nie do mnie... . Od jakiegos czasu na forum widac zjawisko scierania sie dwoch opcji, zwiazanych ze scisle okreslonymi źrodlami pozysku wedek.
Uwazam, ze dla mnie, jako potencjalnego konsumenta to jest bardzo dobre zjawisko.
Ale do zadnej opcji mnie nie przyporzadkowuj, z zadnej nie mam ani grosza...
Gumo
#29 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2007 - 22:47
Wiesz co - a ja jestem sobie to w stanie wyobrazic. Ostatnio doswiadczylismy serii zlaman kijów róznych, w róznych sytuacjach. Byl zawsze jeden i ten sam wspólny mianownik...osobiscie nigdy czegos takiego w Lamiglasie nie widzialem, jak rowniez w Batsonie, Loomisie czy Talonie. Trudno sobie w ogole wyobrazic zeby liczacy sie na swiecie wytworca puszczal takie buble...
Co do fabrycznego Lamiglasa - faktycznie klikal. Odeslalem tam gdzie kupilem z prosba o przewiniecie. Wrócil - klika. Nie wysylam dalej. A blanku jeszcze z Lamiglasa nie zbroilem.
#30 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2007 - 08:46
To prawda, zlamal mi sie ostatnio Talon robiony na zamowienie, zdziwilem sie niepomiernie, zwlaszzca ze kij wytrzymal bez zadnego uszczerbku hol 80 kg suma.
Z tego, co piszesz wynika, ze wszystko z grafitu ch.. a najlepsze szklo....i cos w tym jest, nie przecze, zwlaszcza do pewnych rozwiazan.
Do reszty sie nie odniose, zrobi to zapewne kto inny, ja jestem jak powiedzialem konsumentem.
Gumo
#31 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2007 - 11:47
#32 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2007 - 12:03
Napisz dokładniej o co chodziło z tą serią złamań i co było wspólnym mianownikiem tych przypadków - czy to były kije robione na tym samym modelu blanku jednego producenta i u tego samego zbrojmistrza ?
#33 OFFLINE
Napisano 06 maj 2007 - 13:47
niedawno nieco pytan i informacji przewinęło się przez nasze forum związanych w tą serią wędzisk, więc pozwolę sobie zamieścić link do nowego testu na TackleTour
#34 OFFLINE
Napisano 06 maj 2007 - 20:05
Dziwnie troche ten soft-touch wyglada na zdjeciu. Mialem w reku spinningowe soft-touche (DPS) i wygladaja duzo ładniej. Taki fajny tępy uchwyt dają przy tym.
U nas na forum ktoś miał XMG - chyba @mako - tyle że w wersji spinningowej. @mako, moze napiszesz o swoich wrazeniach?
Pozdrawiam
#35 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2007 - 07:42
http://shop.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Liquidation-Blanks/ Spin-Cast-Blanks
http://shop.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Liquidation-Blanks/ Saltwater-IGFA-Trolling
#36 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2007 - 18:58
A na tym lamiglasowskim XS72ML coś ciekawego pod multik by wyszło? (okazja czyni właściciela kolejnego bezużytecznego kija)
#37 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2007 - 20:03
#38 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2008 - 18:05
#39 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2008 - 20:27
Oczywiscie, nawet w ofertach renomowanych producentow sa modele lepsze i gorsze - dlatego wiekszy sens ma ocenianie konkretnych blankow a nie marek czy firm.
Jezeli interesuje Cie wedka na blanku Lamiglasa, jest w Poznaniu pracownia Art-Rod (Tomek i Michał którzy ją prowadzą obecni są na naszym forum) - z pewnością uzyskasz tam fachową pomoc na temat poszczególnych modeli Lamiglasa.
#40 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2008 - 15:31
mówić w odniesieniu do blanków, renomowanych producentów, że
wśród ich wyrobów są modele lepsze i gorsze. Tak jak nie można
powiedzieć, że VW Lupo jest gorszy od Passata, to poprostu inna
klasa w ramach produktów tej samej firmy.
Jezu, ale się wymądrzam.
Pozdro Jachu
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, lamiglas
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych