#21 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2007 - 23:16
#22 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2007 - 23:26
Dzięki za przekazane doświadczenia.
W życiu nie wszedłbym do Wisły czy Warty.
Pytanie o wodery pojawiło się po sobotniej wyprawie na Wkrę. Woda była dość wysoka ale dużo miejscówek było by łatwiejszych do obłowienia jakbym mógł wejść metr w wodę poza linię roślinności czy nawisów gałęzi drzew – rzeka była tam głeboka na ok. 50-70cm więc wodery powinny wystarczyć, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia więc pomyślałem , że może spodniobuty - dojdę dalej.
Po analizie Waszych postów podjąłem decyzję , że kupię wodery.
bouli przemyśl to jeszcze raz, osobiscie (jako pierwszy zadowolony ) polecam śpiochy, sprawdzą sie na pewno tam gdzie wodery, ale mogą wiele więcej. nad wodą bywa rożnie:
złapiesz zaczep na 2 kroki za daleko i bedziesz żalował, poza tym, być może kiedyś w końcu zmienisz łowisko?
#23 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 09:09
Sam mam gume (spodniobuty) bo nie lowie az tak duzo w ten sposob.
W lipcu nie chodzilem, to prawda, ale chodzilem jak bylo dosc cieplo...nie jest az tak tragicznie. Chyba, ze ktos usiluje w nich dojsc na lowisko.
Z zalet - sa bardzo trudne do rozerwania, czego nie mozna powiedziec o innych wyrobach.
A jezeli ktos czesto to rzeczywiscie nie ma wyboru, trzeba suplac te ~130$...
A z gore texu to juz wchodzimy w kwoty powyzej 250$ i wiecej...
Gumo
#24 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 09:25
#25 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 09:49
#26 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 10:49
inaczej taki produkt nie miał by tam prawa bytu.
kuba - miś miał te śpiochy w walii na lipieniach i bardzo był zadowolony!
pozdrawiam!
#27 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 11:56
A jakos tak konkretniej..?
Gumo
#28 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 12:01
śpiochy - Taslan® nylon 3-layer
kurta i spodnie aquatex
pozdrawiam!
#29 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 13:21
Podziwiam samozaparcie łowiących w ten sposób ale nie rozumiem, co jest fajnego w tkwieniu, w obcym środowisku, na wzór czapli, czy innego boćka .
A ile drobiazgów gubiłbym w wodzie bezpowrotnie .
#30 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 16:24
Ja kiedys widzialem, jak turysci zrobili sobie splyw w 2m ciurku nie pontonem ale malym kajakiem...gdyby nie balagan, jaki przy tym robili, ubaw bylby po pachy...
Gumo
p.s. popatrzylem, sa jakies nawet 5 warstwowe ale o takiej nazwie (Taslan)nie znalazlem...
#31 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 17:05
Membrana przetarła się od wewnątrz po kilku miesiącach użytkowania i spodnie w których kolega był ubrany pod DryPlus'ami najpierw zaczęły być wilgotne a później regularnie mokre.
@Peresada, że tak spytam jak długo i jak często użytkujesz już te śpiochy?
Co do kurtek i innych membram nie ma sprawy, nie stoi się w nich w końcu w wodzie. Żeby przejść przez strumień/rzekę inne texy też jak najbardziej spełnią swoją rolę. Ale regularne stanie w wodzie to nie byłbym pewien, zwłaszcza po kilku miesiącach użytkowania. Porównując trwałość innych membram do Gore: ja w moich trekkingowych salomonach po 2 latach mogłem stać po kostki w wodzie i w bucie miałem suchutko. Inny kolega próbował już kilku innych butów z membramą nie GORE i najpóźniej po kwartale regularnego w nich łażenia zaczynały puszczać.
Pozdrawiam
#32 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 18:08
2,5 miesiaca. uzywam ich dwa razy w tygodniu ( weekend )i jak do tej pory jest ok. nie wiem jak bedzie potem byc moze sie rozwala ale wiem rowniez ze firmowe simmsy tez potrafia sie rozszcelnic po paru miesiacach ( doswiadczenie kolegi )wiec jak mam ryzykowac $300 dolców to wysiadam - jak sie tanie rozwala za rok kupie nowe i tyle.
@gumo :
http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_53430_100013001_100000000_100013000_100-13-1
pozdrawiam!
#33 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 18:43
Jak by sie dalo, bez szybkiego przecierania sie, to uzywac, to moze byc takie 2 w 1, tylko...gospodarka plynami utrudniona...
Gumo
p.s.Nad rzeka, widzialem, kazdy Szwed mial takie spodniobuty (podobne)..to zmyslny Narod i jezeli to uzywaja to musi to byc najlepsze rozwiazanie do łazenia...
#34 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 19:17
Z tego co wiem wszystkie oddychające po mniej więcej sezonie zaczynają cieknąć - z powodu wymycia impregnatu, trzeba kupić spray, spryskać i sa jak nowe. Ja mam Airflo za 250e ( w stanach można znaleźć podobne za mniej więcej 200$) i jedyną różnica między tymi któe ma peresada, ramay i misio (mają takie same) jest to że lepiej leżą, i mają dodatkową warstwę na dolnej stronie nogawek.
Ramaj używał icha całą zimę, w naprawdę maxymalnie przesranych warunkach i są ok. Warto kupić.
#35 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 19:31
#36 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 21:30
#37 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 22:34
#38 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2008 - 14:37
Czy wodery + buty zdadzą egzamin w miejscu gdzie podłoże jest muliste? tak do połowy łydki max.
#39 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2008 - 16:41
zastosowanie
- paręnaście razy do roku jakieś pstrągi zloty zimą wiosna itp
- wypady na belony na morze
- możliwy wypad na trotki i lososie z brzegu morza
- wysoka woda wiosna na Odrze łowienie boleni itp
oczekiwania
- lekkie
- brak wrażenia po kilku godzinach ze pękły albo jestem spocony
- komfort ogólny tzn (spacerując po rzece nie będę sie w nich męczył)
-dość solidne wykonanie
- zima dawać wystarczająco ciepła (więcej niż guma)
cena do 200$ z butami wiem ze szału nie ma ale może ktoś coś poleci
#40 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2008 - 17:43
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych