Otwarcie sezonu nastąpiło wczoraj ,zostało poniekąd wymuszone słoneczna pogadą ,a i ciekawością czy aby złote rybki są już aktywne. Miałem lekkie obawy co do ich aktywności ze względu na późną wiosnę i niezbyt wysokie temperatury . Brak oznak obecności ryb jakby ich w ogóle nie było. Trochę czasu zajęło aby w końcu się do nich dobrać. Jak zwykle potrafią się odwdzięczyć i wynagrodzić wszelkie starania.
Pierwsze podanie przynęty bez zainteresowania że strony ryb ,drugie z lekkim trąceniem ,z kolei trzecie po lekkim przytrzymaniu kończy się już fajnym holem przyzwoitej rybki. Pierwsze trzy to średniaki na początek cieszą i takie po tak długiej przerwie. W końcu zaczyna się zabawa rozkręcać, pojawiają się zawodniczki wagi ciężkiej, za takie uznaję wzdręgi 35 z plusem.Pięknie wybarwione i bardzo silne, walczą do końca, brania są zdecydowane i praktycznie w każdym rzucie jest kontakt z rybą .Jak zwykle jestem sam ,foty robione tak na szybko ,żeby nie tracić czasu i jak najwięcej poświęcić go na efektywne łowienie. Wielkim utrudnieniem okazuje się być wiatr który nagle zmienia kierunek i o ile dorzucam we właściwe miejsce, to plecionka bardzo szybko zabiera jiga i nie pozwala zaprezentować w odpowiedni sposób przynęty. Muszę się przestawić co jakiś czas i przerywać tym samym najlepsze. Są momenty że nie da się zupełnie podać jiga w punkt, wyparuję druga miejscowkę bardzo blisko pierwszej i tak przemieszczam się pomiędzy nimi w zależności jak wieje.Aktywność ryb nie trwała tak długo jak bym sobie tego życzył, brania ucinają się nagle i koniec zabawy .Szukam jeszcze innych miejsc ale już bezskutecznie. Podsumowanie dnia i bilans całkiem niezły ponad 40 szt ,w tym sporo ładnych ryb w tym kilkanaście 35 plus.
Sprzętowo;
-Tict Ice Cube
-Daiwa steez
- Plecionka YGK PE.04
-Fluorocarbon 0.18
-Jigi made in moje
Nowy wykrywacz wzdręg na ten sezon, dzielnie dotrzymywał mi towarzystwa ,z zaciekawieniem obserwowała wszystko .
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 05 maj 2022 - 09:09