Krzysiek zwróciłeś mi uwagę podczas ostatniej wymiany poglądów na nowe KR że Japończycy dość ostro schodzą . Przedstawili nawet trzy wzorowe stożki na spining (20H, 10H, 5,5H) (25 H ,12 H ,5,5H )oraz (16 H ,8 H ,5,5H)a potem same 4,5 lub w lekkiej wersji same 4, nie zbroiłem jeszcze tymi przelotami ale Ty już je używasz jak sądzisz lepiej schodzić stromo czy bardziej łagodnie ?Jakie osiągi rzutowe oraz dokładnie jaka jest waga na tych nowych KR ?
27 odpowiedzi w tym temacie
#21 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2012 - 20:27
#22 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2012 - 21:22
Małe sprostowanie Jeszcze ich nie używam, ale trzymałem w ręku tak zbrojone wędzisko. Bardzo mi podeszło. Nie mogę wydać opinii dot. użyteczności, ale wg. info z drugiej ręki – kij UL/L tak zbrojony bardzo fajnie rzucał. Ja od tego sezonu używam stromo zbrojonych kijów na Y: Y25, Y12, LV8, L7 (nominalnie 12lb, realnie pewnie trochę więcej) oraz Y20, Y10, L7 (nominalnie 12lb) i jestem zadowolony. Takie zbrojenie jest relatywnie neutralne z punktu widzenia obciążenia blanku.
Co do samych KR – plusem jest to, że są tak wysokie. 20-stka jest pewnie wysokości Y25, albo nawet ciut wyższa. W LV byłaby zapewne odpowiednikiem 30-stki. Trochę się tylko obawiam tej maleńkiej 5,5 – sam używam LV8 lub L7 – ale może to kwestia uprzedzeń spowodowanych brakiem doświadczeń. Co do „antysplątaniowosci” – myślę, że to przede wszystkim chwyt marketingowy. Nie przypominam sobie, kiedy mi się ostatnio żyłka na przelotce splątała
Co do samych KR – plusem jest to, że są tak wysokie. 20-stka jest pewnie wysokości Y25, albo nawet ciut wyższa. W LV byłaby zapewne odpowiednikiem 30-stki. Trochę się tylko obawiam tej maleńkiej 5,5 – sam używam LV8 lub L7 – ale może to kwestia uprzedzeń spowodowanych brakiem doświadczeń. Co do „antysplątaniowosci” – myślę, że to przede wszystkim chwyt marketingowy. Nie przypominam sobie, kiedy mi się ostatnio żyłka na przelotce splątała
#23 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2012 - 21:42
To chyba założyciel posta znalazł w twojej jak i w Rafała poradach wszystkie odpowiedzi dotyczące spacingu na przelotkach PacBay , swoją drogą dodam że poradziłeś i pomogłeś mi uzbroić dwa moje kijaszki i osiągi są rewelacyjne.Zachowana została szybkość ,lekkość , ciętość oraz duże osiągi rzutowe. THX
#24 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2012 - 07:50
Dzieki Panowie za wskazówki, teraz musze zamowić odpowiedni komplet i bede jeszczer raz podchodził do spacingu.
Jeszcze jedno pytanie czy przelotki zawsze przyklejacie tasma do blanku ?? Widziałem takie gumki z zaciskiem. Ułatwiają one przesuwanie przelotek po blanku.
Jeszcze jedno pytanie czy przelotki zawsze przyklejacie tasma do blanku ?? Widziałem takie gumki z zaciskiem. Ułatwiają one przesuwanie przelotek po blanku.
#25 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2012 - 22:10
Możesz popytać w sklepach motoryzacyjnych lub z rowerami ,czasem można trafić na gumki do wentyli ,talie dłuższe z metra cięte :)Fajnie się na nich ustawia przelotki ,tylko nie zapomnij zwilżyć Dobry patent do cieńszych blanków.Na grubszych odcinkach taśma .
#26 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2012 - 20:29
Wreszcie znalazłem trochę czasu żeby swoja okoniówkę na szybko sklecić do kupy Proszę o krytykę
Tak pisałem wcześniej założyłem PacBay Minima 4. Ogólnie jeszcze nie jest opisana bo z tym mam problem ( niestety moje bazgroły mi się nie podobają).
Wędka już była na testach nad woda i została rozdziewiczona szczupłym 50 cm i okoniem 25cm, i ciesze się ze mogę łowić ryby na wędkę złożoną przez siebie
rekojesc.jpg 35,8 KB 235 Ilość pobrań przelotki.jpg 11,4 KB 298 Ilość pobrań ogolne.jpg 40,69 KB 286 Ilość pobrań ogolne1.jpg 23,24 KB 266 Ilość pobrań ugiecie 2.jpg 12,5 KB 246 Ilość pobrań ugiecei3.jpg 11,9 KB 225 Ilość pobrań ugiecie4.jpg 12,13 KB 183 Ilość pobrań
Tak pisałem wcześniej założyłem PacBay Minima 4. Ogólnie jeszcze nie jest opisana bo z tym mam problem ( niestety moje bazgroły mi się nie podobają).
Wędka już była na testach nad woda i została rozdziewiczona szczupłym 50 cm i okoniem 25cm, i ciesze się ze mogę łowić ryby na wędkę złożoną przez siebie
rekojesc.jpg 35,8 KB 235 Ilość pobrań przelotki.jpg 11,4 KB 298 Ilość pobrań ogolne.jpg 40,69 KB 286 Ilość pobrań ogolne1.jpg 23,24 KB 266 Ilość pobrań ugiecie 2.jpg 12,5 KB 246 Ilość pobrań ugiecei3.jpg 11,9 KB 225 Ilość pobrań ugiecie4.jpg 12,13 KB 183 Ilość pobrań
#27 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2012 - 20:38
ile zaplaciles za kompolet przelotek jeżeli to nie tajemnica??
#28 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2012 - 21:04
huh nie pamietam ile dokładnie bo kupowałem razem z innymi rzeczami i to juz spory czas temu :/
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |