Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#7181 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 19 listopad 2018 - 22:11

W robocie trochę więcej modeli  ;)  :D

#7182 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 20 listopad 2018 - 00:00

Kiedyś jeszcze w podstawówce wbiła mi się kotwica przy wyhaczaniu szczupaka. W mięsień dłoni koło kciuka. Wyrywałem z pół godziny i w końcu wyszarpałem na siłę ale rzeczywiście myślałem że zemdleję. Od tego czasu bardzo uważam, a ostatnio zacząłem zaginać zadziory. Z innego powodu wprawdzie ale...

#7183 OFFLINE   marcin186

marcin186

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Marcin

Napisano 20 listopad 2018 - 01:53

Już to kiedyś linkowałem na forum, ale ku przestrodze powtórzę,a kolega (główny bohater) raczej się nie obrazi.

• WojtekCIN lubi to

#7184 OFFLINE   leszczynski.bp

leszczynski.bp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 243 postów
  • LokalizacjaZąbki/Bielsk Podlaski
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 listopad 2018 - 07:19

Jak już ktoś wcześniej napisał wystarczy zaginać zadziory lub stosować kotwice bezzadziorowe. Wszak to forum promujące C&R.

Podobnie jak kolega od kilku lat przyginam zadziory. Zazwyczaj ryba wypina się w podbieraku. Wbicie kotwicy w ubranie, czy skórę nie generuje problemów z wyjęciem. W sumie dziwię się, że popierając C&R stosuję się kotwice z zadziorami, bo w wielu przypadkach i wydłuża to czas wyczepiania i nie sprawia że ryba odpływa w dobrej kondycji. Tak więc do gięcia, zamiast cięcia ;)
  • daz wroc, Skorio i marr25 lubią to

#7185 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 20 listopad 2018 - 07:57

Pamiętajcie, że tu jest cały wątek o wyjmowaniu kotwic z ciała;)

http://jerkbait.pl/t...z-naszego-ciała

Użytkownik coma edytował ten post 20 listopad 2018 - 07:57

#7186 OFFLINE   MichalN

MichalN

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 listopad 2018 - 10:14

Ja podobnie jak przedmówcy, zeszłej zimy posiedziałem z Dremelem nad pudełkami i spiłowałem wszystkie zadziory. Plus jest jeszcze taki, że jadąc nad miejscówkę gdzie obowiązują haki bezzadziorowe nie muszę na szybciocha zaginać.

#7187 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 20 listopad 2018 - 13:06

Od 6.55 to samo co wyżej, lecz w wersji bez nieustannych bluzgów...

• krzysiek, Pisarz.......ewski Piotr i korol lubią to

#7188 OFFLINE   CacY55

CacY55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Rafał

Napisano 23 listopad 2018 - 20:25

Koledzy pytanko trochę z innej beczki, jakiej plecionki (firma/grubość) używacie na wisełce tak by komfortowo wędkować ale również w miare możliwosci odzyskiwać przynęty z zaczepów? Moja Octa 0.12 fajnie się spisuje do momentu zaczepu..
  • ASAPfishing lubi to

#7189 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 23 listopad 2018 - 20:29

Koledzy pytanko trochę z innej beczki, jakiej plecionki (firma/grubość) używacie na wisełce tak by komfortowo wędkować ale również w miare możliwosci odzyskiwać przynęty z zaczepów? Moja Octa 0.12 fajnie się spisuje do momentu zaczepu..

Spora ta beczka;) Ja od 0.12 przy kleniowanu do 0.35 przy sumowaniu. Tyle, że to niezupełnie ten wątek.

Użytkownik fonix edytował ten post 23 listopad 2018 - 20:31

#7190 OFFLINE   CacY55

CacY55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Rafał

Napisano 23 listopad 2018 - 20:47

Spora ta beczka;) Ja od 0.12 przy kleniowanu do 0.35 przy sumowaniu. Tyle, że to niezupełnie ten wątek.

Wiem, że nie ten ale tutaj najszybciej dotrę do Wiślanych Specjalistów :) Sumowanie pomińmy, a chodzi mi głównie: Boleń, Sandacz i Brzana.

• dłubacz lubi to

#7191 OFFLINE   wojciech1919

wojciech1919

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojciech

Napisano 23 listopad 2018 - 21:04

nie wiem jak specjaliści ale ja łowiąc w stołecznej Wiśle bolenie i sandacze łowię na 0,15 mm SpiderWire Dura Silk Berkley. Jeden z kolegów czasem sprzedaje je na naszej giełdzie i biorę zawsze od niego.

Użytkownik wojciech1919 edytował ten post 23 listopad 2018 - 21:05

• CacY55 lubi to

#7192 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 23 listopad 2018 - 21:32

Temat ... rzeka. Tak naprawdę kazda wiślana rybę oprócz suma da się wyholowac na plecionkę 0,10 czy 0,12. Dobieram linkę raczej pod miejsce w którym będę łowił i pod wabik którym będę lowil, a nie pod rybę. U mnie wygląda to tak bolenie z racji łowienia na cykadowe woblery o drobnej pracy, jak i nocne sandacze łowię na plecionke 0,12. Niestety straty są duże (przynęty), ale na grubszej plecionce nie czuje już łowienia boleni, wyjątkiem są jesienne rapy przy których stosuje 0,14, z racji innych miejscówek. Sandacze na gume z dna używam 0,16, brzany 0,10 z racji używanej przynęty choć jak by się dało komfortowo rzucic i łowić nie zawahał bym się założyć 0,16. Szczupaki 0,20 albo grubiej, tutaj szkoda przynęt, a i tak grubość linki przy tych rybach nie ma znaczenia ;) Na suma na spinning 0,28, a to i czasem jest za mało ;) Trolling sumowy 0,36. Jeśli chodzi o firmę to używam mikadowskiej OctaBraid.

Użytkownik DAWIDspinn edytował ten post 23 listopad 2018 - 21:41

• Pisarz.......ewski Piotr i CacY55 lubią to

#7193 OFFLINE   pikehero

pikehero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2018 - 21:35

Klasyka zawsze dobra - Power pro i zlego slowa nie powiem na nia, ale to jako mocny zestaw 0.24.

Do sredniego aktualnie Sufix Pro 8 0.24 (porownywalna z 0.16/0.18 innymi markami) a do lekkiego sufix Pro 8 0.10 i mam mieszane uczucia... niby idealna i wytrzymala, ale do czasu, bywa, ze strzela przy lekkim zaczepie. Mysle, ze to charakterystyczne dla 8 splotowych plecionek, sa jedwabiste i wytrzymałe, ale latwo sie przecieraja i traca wytrzymalosc na wezle.

Mialem tez Braidera Kongera, przegrubiony 2x a wytrzymalosc slabsza o polowe... masakra, dwa tyg sie meczylem i lezy na szpuli zapasowej. Takie moje spostrzeżenia.

• CacY55 lubi to

#7194 OFFLINE   JaroSpinn

JaroSpinn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jarek

Napisano 23 listopad 2018 - 22:40

Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa..
  • CacY55 lubi to

#7195 OFFLINE   pikehero

pikehero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2018 - 22:52

Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa..

Mam pytanie o zrodlo tych lozysk, bo musze dwa wymienic :)

#7196 OFFLINE   JaroSpinn

JaroSpinn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2018 - 22:57

NIPPON BEARING CO.,LTD
www.nb-linear.co.jp

OgawaJun Co
ogawajun.co.jp

#7197 OFFLINE   pikehero

pikehero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2018 - 08:32

NIPPON BEARING CO.,LTD
www.nb-linear.co.jp

OgawaJun Co
ogawajun.co.jp

A u nas nie ma jakiegos sklepu? Nie znam sie na tym i wolalbym cos lokalnie w razie wpadki...

#7198 OFFLINE   JaroSpinn

JaroSpinn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2018 - 09:07

Jaki wymiar łożyska ?

#7199 OFFLINE   pikehero

pikehero

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2018 - 09:41

Jaki wymiar łożyska ?

wyslalem wiadomosc.

• bony20 lubi to

#7200 OFFLINE   Ciastek

Ciastek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 24 listopad 2018 - 12:07

Dla mnie uniwersalną linką na Wisłę jest P-Line TCB 10lb, od kolegi z Psulka z forum.

Użytkownik Ciastek edytował ten post 24 listopad 2018 - 12:31

• Szymon82 i marr25 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych