" w przeciwieństwie do wędkowania rybactwo jest już czynnością zawodową"
I nagle pojawia się działalność gospodarcza polegająca na produkcji przynęt wędkarskich.
vako,
masz może info, czy na warszawskim odcinku są rybacy?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:27
" w przeciwieństwie do wędkowania rybactwo jest już czynnością zawodową"
I nagle pojawia się działalność gospodarcza polegająca na produkcji przynęt wędkarskich.
vako,
masz może info, czy na warszawskim odcinku są rybacy?
Napisano 07 kwiecień 2020 - 16:05
Przed Warszawą(od wsi Glinki poniżej G. Kalwarii) i w samej nie ma(między mostami). Poniżej są ale dopiero od 01 czerwca do 31 grudnia. Prawdopodobną granicą jest most Północny.
Plan jest taki aby w ciągu 4 lat ci delikwenci zniknęli z rzek w OM. Pozostaną tylko narzędzia pułapkowe na duzych zalewach(zbiornikach wody pitnej) takie jak w tej chwili działające w Wierzbicy i Nieporęcie.
Użytkownik vako edytował ten post 07 kwiecień 2020 - 16:37
Napisano 07 kwiecień 2020 - 19:15
Napisano 07 kwiecień 2020 - 19:31
Czyli powyżej G.Kalwarii rybki w tym roku odpoczywają od siatek rybaków? Możesz to potwierdzić?
Napisano 07 kwiecień 2020 - 19:50
Z tego co wiem w zeszłym roku Wisłę od ujścia Pilicy do wsi Glinki dzierżawiło dwóch albo trzech rybaków. Od wsi Glinki do mostu Grota-Roweckiego nie było rybaków i legalnych siat. Co nie oznacza, że siat tam nie ma. Jak są to kłusownicze. Poniżej Warszawy słabo znam Wisłę. W tym roku wprowadzono zasadę złów i wypuść dla wędkarzy miedzy mostami Siekierkowskim a Północnym. Zatem należy się spodziewać, że tu również nie będzie rybaków(odcinek miedzy mostami Siekierkowskim a Grota-Roweckiego a Północnym.) Poniżej w zeszłym roku byli.
Od początku nowego tysiąclecia przyjęto w OM zasadę wydawania zezwoleń dla rybaków od 01 czerwca do 31 grudnia, tak by chronić tarło ryb. Wobec tego wszelkie siatki w tym okresie to kłusownicze. Nie dotyczy to dużych zalewów(zbiorników wody pitnej), gdzie odłowy są wymuszone przez marszałka województwa.
Poniżej stara karta podziału mazowieckiej Wisły na odcinki rybackie.
Użytkownik vako edytował ten post 07 kwiecień 2020 - 19:55
Napisano 07 kwiecień 2020 - 20:16
Napisano 07 kwiecień 2020 - 21:07
Użytkownik malcz edytował ten post 07 kwiecień 2020 - 21:10
Napisano 07 kwiecień 2020 - 21:24
Napisano 08 kwiecień 2020 - 07:22
Rybacy często łowią w nocy i dużo rzeczy nie widzimy. Na jednym odcinku chcieli puścić siatki gdzie nie mogą, ryba była w rynnie i czekali aż wędkarze spłyną z wody żeby łowić w niedozwolonym miejscu tyle, że miejscowi nam powiedzieli że jak zostajemy to żeby ich przypilnować i nie wpłynęli.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 13:25
23.Na odcinku rzeki Wisły w Warszawie od mostu Siekierkowskiego do mostu Marii Curie Skłodowskiej obowiązuje zakaz zabierania drapieżników: szczupaka, sandacza i bolenia. (Indeks 23 w zezwoleniu)
To mocno ograniczony zakaz, a szkoda. Wydaje mi się, że taki zapis nie wyłącza odcinka z łowienia siatami.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 14:07
Kolego Vako,
z dokumentu który zamieściłes wynika, że miejscowościami granicznymi w okolicach Góry Kalwarii są Kosumce (kilka km w góre rzeki) i Nadbrzeż (kilka km w dół, bliżej Karczewa i Konstancina). To by się zgadzało, bo rybaka widziałem jak stawiał siaty zarówno w góre, jak i w dół od GK. Czyli miejscowość Glinki nie mogła być miejscowością graniczną jego rewiru, no chyba że łowił poza swoim rewirem.
Chodzą słuchy, że w tym roku zrezygnował z dzierżawy Wisły, co ma swoje dobre i złe strony. Dobre: nie będzie już kłusował, złe: znaczy, że wyj...ł z tej wody wszystko co się dało. Jak już rybakowi nie opłaca się stawiać siat, to znaczy ze z rybami jest gorzej niż źle.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 14:12
A już tak szczerze to był ktoś nad wodą? Np. "z psem" na spacerze? Rzeka się budzi?
Pozdrawiam,
Malcz
Malcz, we wtorek pojeździłem rowerem nad Wisłą, spotkałem dwóch dziadków ze spławikami, z jednym pogadałem (z zachowaniem kilku metrów odstępu oczywiście), brały mu same uklejki. Woda bardzo niska, aktywność drobnicy i jakiegoś drobnego drapieżnika tylko na płytkiej i stojącej wodzie. Niestety ale mamy niżówkę na początku kwietnia i nie zanosi się na zmianę. Wysycha nam ta Wisełka Panowie, jak i cały kraj z resztą.
Napisano 08 kwiecień 2020 - 15:47
Szykuje się tragedia. Tak niskiej wody w kwietniu to chyba ostatnio nie było. Nie wiem, kiedy była. Potrafię dostrzec egoistyczne plusy, ale co to za pocieczenie...
Napisano 08 kwiecień 2020 - 16:13
Plusy na siłę znaleźć można. Ja zawsze uwielbiałem spiningowanie na niżówce, to teraz mam ją przez cały rok. Ale bez przyborów ta rzeka nigdy nie będzie miała szansy się odrodzić.
Napisano 09 kwiecień 2020 - 18:17
Napisano 16 kwiecień 2020 - 20:50
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:05
Panowie, da radę w obecnej sytuacji gdzieś w Warszawie opłacić kartę?
Pozdrawiam
Daniel
Chyba u P.Mormyszki są dostępne
Edit.
Widziałem przed chwilą post z koła 100 Bistyp, że znaczki są dostępne
Użytkownik _Junak_ edytował ten post 16 kwiecień 2020 - 21:09
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:37
Panowie, da radę w obecnej sytuacji gdzieś w Warszawie opłacić kartę?
Pozdrawiam
Daniel
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:37
Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:43
Użytkownik Maro 123 edytował ten post 16 kwiecień 2020 - 21:45
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych