Przez wiele lat łowienia na Wiśle w różnych miejscach, bardzo często wydawało mi się, że ryby są poza moim zasięgiem brzegowym, a jak już totalnie "wyzerowałem" to oczywiście był główny powód...."gdybym miał łódkę, to by się działo" - myślałem wtedy....w sobotę zostałem bardzo brutalnie sprowadzony do rzeczywistości....
od 7:30 do 14:00 na łódce - co prawda ciut powyżej WA ale woda prawie Warszawska - nie zaliczyłem nawet dotyku...moje marzenia o tym, że bolenie same będą wskakiwały do łódki zostały szybko zweryfikowane. Na pewno łódka daje olbrzymie możliwości i dostęp praktycznie do wszystkich miejscówek, jednak patrząc na to jak lataliśmy po nich jak "koty z pęcherzem" może to być dla laików w temacie wiślanego pływania również zgubne. We dwóch nie złowiliśmy żadnej ryby, Brat miał chociaż nietrafiony strzał boleniowy....inna sprawa, że akurat tak wiało w sobotę, że łowienie nie było do końca przyjemnością a boleni nie było widać w ogóle, ani na przykosach, ani przy opaskach ani przy burtach.
Także kolejny raz dowód na to, że wędkarstwo uczy pokory. A łowienie z łódki na Wiśle to kolejna można powiedzieć "metoda" na podejście ryb którą trzeba opanować, wypływać, wypracować i się jej po prostu nauczyć żeby odnosić sukcesy. Jednak pomimo totalnej porażki - było miło
Z miejsca chylę czoło przed tymi którzy etap rozkminiania tego typu boleniowych podchodów mają za sobą i czerpią wędkarskie korzyści z posiadania pływadła na Wiśle.
Pozdrawiam,
malcz