Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12677 odpowiedzi w tym temacie

#9401 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 12 styczeń 2020 - 22:30

Nie ma znaczenia czy to wody PZW. Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce nie można używać kotwic, które nie zmieszczą się w kole o średnicy 3 cm. W praktyce jest to Owner 1\0 bo 2/0 już jest za duży.
Testuj przynęty bez uzbrojenia, bo wtedy zgodnie z przepisami nie wędkujesz i nie musisz mieć zezwolenia. Sam jeszcze nie opłaciłem, ale zamierzam poćwiczyć rzuty dwuręczną muchówką zakończoną samym przyponem- bez muchy, czyli bez haka. Nie ma haka - nie ma łowienia.

Na wodach niepublicznych zasady uprawiania amatorskiego połowu ryb określa właściciel wody. Pana Ministra Rolnictwa nie powinno obchodzić, co ja tam sobie testuję w bajorze na czyimś prywatnym gruncie i z jak dużymi kotwiczkami, bo to już nie jego broszka. 

#9402 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 13 styczeń 2020 - 09:12

Ktoś wie czy starorzecze w Parku Kępa Potocka jest wodą PZW? Jest poza międzywalem więc wydaje mi się że nie powinno podlegać.

#9403 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 09:26

Uprzedzając odpowiedź znalazłem że nie jest to woda PZW, można łowić bez zezwolenia ale trzeba mieć kartę, więc myślę że można testować.

#9404 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 13 styczeń 2020 - 09:59

Uprzedzając odpowiedź znalazłem że nie jest to woda PZW, można łowić bez zezwolenia ale trzeba mieć kartę, więc myślę że można testować.

Wrzucisz zapis? :) W zezwoleniu jest zapis, że "...wszystkie wody obejmują również nie wymienione wyżej: dopływy, wody starorzeczy i inne zbiorniki wodne połączone ciągłym bądź okresowym maturalnym dopływem lub odpływem do wód tego odcinka rzeki, cieku". :)

#9405 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 13 styczeń 2020 - 10:04

Łacha Potocka nie jest PZW,

@Wujek, zerknij - http://jerkbait.pl/t...zawa-i-okolice/

raczej się nic nie zmieniło od lat.

• wujek lubi to

#9406 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 10:32

Wrzucisz zapis? :) W zezwoleniu jest zapis, że "...wszystkie wody obejmują również nie wymienione wyżej: dopływy, wody starorzeczy i inne zbiorniki wodne połączone ciągłym bądź okresowym maturalnym dopływem lub odpływem do wód tego odcinka rzeki, cieku". :)

Nie wrzucę bo takiego nie znajdę :). To w takim razie nie jest PZW bo w żaden sposób to starorzecze nie jest połaczone z Wisłą, nawet okresowo. Nie wiem czy wiesz o jakim miejscu piszemy. Ten kanałek jest za Wisłostradą na terenie Parku, ponoć odcięło starorzecze w latach 30-stych. Wisłostrada musi przebiegać przez dawną wiślaną kępę. Swoją drogą fajnie musiała kiedyś Wisła wyglądać. W weekend będę płoszył kaczki :).

Użytkownik wujek edytował ten post 13 styczeń 2020 - 10:35

• Wojtek B. lubi to

#9407 OFFLINE   trolinka666

trolinka666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Bartek

Napisano 13 styczeń 2020 - 12:08

wujek

Ktoś wie czy starorzecze w Parku Kępa Potocka jest wodą PZW? Jest poza międzywalem więc wydaje mi się że nie powinno podlegać.

Nie wiem jak to wygláda w miejscu ,o którym piszesz,ale mam niedaleko wodę,która nie należy do PZW tylko do gminy.
Kartę trzeba mieć. Wiem o tym od wójta. Nie uwierzyłem mu i pytałem o to strażników. Potwierdzili.
Wg mnie ustal do kogo należy woda,nieważne czy łączy się z rzeką okresowo czy nie,to może nie mieć znaczenia. Znajomy jest jednym z trzech właścicieli bużańskiego starorzecza,przez które przepływa strumyk i wpada 2 km dalej do Bugu.
Albo zadzwoń do PSR i tam zapytaj.

Użytkownik trolinka666 edytował ten post 13 styczeń 2020 - 12:43

• wujek lubi to

#9408 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 13 styczeń 2020 - 12:21

Chyba trochę mylisz fakty i nie bardzo jesteś w temacie mimo iż zmiany nastąpiły daaaawno temu.

Karty sie nie opłaca - karta wędkarska jest dokumentem takim jak choćby prawo jazdy i jest wydawana przez urzędników. Czym innym jest legitymacja PZW...

Na wodzie jeśli nie jest pod zarządem PZW obowiązuje nie RAPR, a Ustawa o Rybactwie Śródlądowym wraz z właściwymi rozporządzeniami Ministra. Owo rozporządzenie ustala wymiar ochronny Wzdręgi na 15cm... MAndat dostał więc za złamanie zapisów ustawy.

#9409 OFFLINE   trolinka666

trolinka666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Bartek

Napisano 13 styczeń 2020 - 12:41

Ok z kartą masz rację,pomyliłem się,już poprawiam. Z RAPRem i Ustawą pewnie też. Generalnie sens mojego postu da się wychwycić. Człowiek uczy się całe życie. Dzięki za lekcję.👍
  • zator lubi to

#9410 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 styczeń 2020 - 12:42

Wujek jak chcesz bezpiecznie i bez zbędnego obciachu, za niewielką opłatą, potestować swoje przynęty, udaj się na łowisko prywatne typu np. Okoń koło NDM. Poinformuj właściciela co zamierzasz zrobić i tam bez stresu zrób co będziesz chciał.

• wujek lubi to

#9411 Guest_trilung_*

Guest_trilung_*
  • Guests

Napisano 13 styczeń 2020 - 13:20

Na fortach bez ceregieli...tylko mniej przestrzeni na dystansowe podanie.
  • wujek lubi to

#9412 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 14:04

Wujek jak chcesz bezpiecznie i bez zbędnego obciachu, za niewielką opłatą, potestować swoje przynęty, udaj się na łowisko prywatne typu np. Okoń koło NDM. Poinformuj właściciela co zamierzasz zrobić i tam bez stresu zrób co będziesz chciał.

Też o tym myślałem, ale jednak to już jakąś wyprawa a zależy mi żeby było blisko bo nie jadę na ryby. Poza tym jak będę walil przynętami od 150g w górę i robił zamieszanie morskimi popperami to zaraz właściciel przyleci i nie chce sensacji robić. Już widziałem reakcje kajakarzy na Zeranskim :).

Użytkownik wujek edytował ten post 13 styczeń 2020 - 14:05

#9413 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 13 styczeń 2020 - 16:48

W dobie gdy każdy uruchomiając swój telefon może zostać reżyserem i sędzią jednocześnie, bądź będąc zaniepokojonym dziwnym nieprzystającym do okoliczności zachowaniem delikwenta, poinformuje niezwłocznie właściwe służby. Wizyta na prywatnym łowisku wydaje się być najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.

#9414 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 13 styczeń 2020 - 17:07

@wujek
Coś czuję, że będziesz gwiazdą kolejnego filmiku na yt :D

Tylko wody nie wychlap z łachy tymi poperami :D

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#9415 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 styczeń 2020 - 17:30

Po wnikliwym przestudiowaniu przepisów, map i współrzędnych geograficznych stwierdzam, że najbliższym miejscem są Andamany. Nie wiem, którą wylotówką z Warszawy będziesz miał bliżej.
  • Wojtek B. lubi to

#9416 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 17:59

@wujek
Coś czuję, że będziesz gwiazdą kolejnego filmiku na yt :D

Tylko wody nie wychlap z łachy tymi poperami :D

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Trudno, jakoś to dźwigne :).

Użytkownik wujek edytował ten post 13 styczeń 2020 - 18:01

#9417 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 13 styczeń 2020 - 18:32

Zdejmij kotwice, załóż odpowiednie obciążenie i ciepaj do woli gdzie chcesz. Bez kotwiczek nie wędkujesz, raczej trenujesz rzuty.

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 13 styczeń 2020 - 18:34

• wujek i korol lubią to

#9418 OFFLINE   bob74

bob74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 924 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 13 styczeń 2020 - 19:32

... karta wystarczy... od czasu do czasu wybieram się potestowaćna Kępie, przez Gwiaździstą rzut beretem...a kaczuchy mogą zrobić rwetes...

Użytkownik bob74 edytował ten post 13 styczeń 2020 - 19:34

• wujek lubi to

#9419 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 13 styczeń 2020 - 20:27

... karta wystarczy... od czasu do czasu wybieram się potestowaćna Kępie, przez Gwiaździstą rzut beretem...a kaczuchy mogą zrobić rwetes...

Tak też uczynię, dziękuję wszystkim za cenne uwagi.

pozdrawiam

#9420 OFFLINE   Rolerfer

Rolerfer

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 15 styczeń 2020 - 11:37

Najnowsza informacja odnośnie wymiaru przynęty do 1.05 uzyskana telefonicznie od PZW Mazowsze:

Długość przynęty (guma) liczymy od początku główki/czeburaszki do końca przynęty, a woblera, wahadłówki czy obrotówki BEZ haczyka/kotwicy.

Użytkownik Rolerfer edytował ten post 15 styczeń 2020 - 11:39

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych