a tu z satelity z wczoraj.
https://www.facebook...98391664029582/
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 czerwiec 2020 - 09:41
a tu z satelity z wczoraj.
to samo własnie miałem wrzucić
Napisano 29 czerwiec 2020 - 09:47
to samo własnie miałem wrzucić
wypada wrzucić źródło
Napisano 29 czerwiec 2020 - 16:15
Znalezione w necie:
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Ruiny mennicy na terenie mojej byłej jednostki wojskowej - Kazuń Stocznia. Spędziłem na "mennicy" sporo czasu jako młody szwej...
Napisano 29 czerwiec 2020 - 16:26
Napisano 29 czerwiec 2020 - 17:06
Na jakim portalu bądź apce można na bieżąco oglądać widok satelitarny ?
co masz na myśli pisząc "na bieżąco" i "widok z satelity"? jeśli obraz Ziemi jak w TV to jedyne co możesz to obraz całej Ziemi NASA, JAXA lub ESA mają gdzieś takie linki, plus międzynarodowa stacja kosmiczna.
Zdjęcie. które tu wrzucono, pochodzi z satelity Sentinel-2 a dokładnie z instrumentu spektralnego [MultiSpectral Instrument (MSI)]. Nie jest to kamera światła widzialnego Takie 'obrazki' przetwarzane są na ziemi po przesłaniu danych z satelity. Obrazek pojawił się dziś a akwizycja i przelot nad Polską miał miejsce wczoraj. Okres orbity to ~100 minut, czyli co 100 minut satelita przelatuje nad równikiem ale za każdym razem w innym punkcie ze względu na ruch obrotowy Ziemi. Stacje do przesyłania danych są głownie w okolicach bieguna północnego.
To co jest tu: https://meteo.imgw.pl/dyn/?osmet=true (Radary) pochodzi z radarów meteorologinczych naziemnych.
Napisano 30 czerwiec 2020 - 12:45
Zgodnie z geograficznymi prawidłami (odległość od źródła) to jest ujście Wisły do BuguJaka rzeka wpada do Wisły na tym zdjęciu?
Napisano 30 czerwiec 2020 - 13:12
Na geografii miałem, że to przepływ wody, dopiero potem długość rzeki, które koryto dominuje i jeszcze parę podrzędnych. I dlatego właśnie do Bug wpływa do Narwi co jest bardzo dyskusyjne.
Z Wisła nie ma problemu, ma wyraźnie większy przepływ.
Napisano 30 czerwiec 2020 - 13:13
A można by nawet napisać, że ujście do Bugu nie Wisły, a Przemszy
Zależy co kto bierze pod uwagę, co mierzy i jak.
Tylko nie pytajcie o to pań z TVP Szkoła, bo się pochlastają
Użytkownik tadekb edytował ten post 30 czerwiec 2020 - 13:15
Napisano 30 czerwiec 2020 - 14:27
Panowie da radę porzucać w dół od plaży Romantycznej ?.
Napisano 30 czerwiec 2020 - 15:11
Jest tak jak napisał Piotrek, najważniejszy jest przepływ, w ten sposób zawsze rzeka mniejsza wpada do większej (nie zawsze do dłuższej). Stąd np. Irtysz (jako najdłuższy dopływ na świecie) jest dopływem Obu a nie na odwrót.
A z Narwią i Bugiem to rzeczywiście ciekawe, rzeki mają porównywalny przepływ, pewnie biorą górę średnie wieloletnie.
Napisano 30 czerwiec 2020 - 15:58
Aby rozstrzygnąć pytanie, która rzeka jest ważniejsza wystarczy spojrzeć na kolor wody. Bug zawsze jest jak kakao, Narew odwrotnie - herbata. Już poniżej ujścia Rządzy Bug rozpuszcza się w Narwi .
Napisano 02 lipiec 2020 - 13:26
Panowie a ktoś coś w ogóle próbuje łowić przy tym stanie wody na naszym odcinku??
Napisano 02 lipiec 2020 - 13:33
Napisano 02 lipiec 2020 - 14:04
Łowią łowią tylko się nie chwalą
to jakaś nowa moda?
Napisano 02 lipiec 2020 - 14:14
Ja to na prawdę nie łowię, ale nie że nie biorą, po prostu brakuje czasu na wyjście.
Napisano 02 lipiec 2020 - 16:54
Czasem trzeba poczekać z fotami do czasu aż miejscówka przestanie istniećto jakaś nowa moda?
Napisano 02 lipiec 2020 - 22:56
... w kwestii foto ujścia Narwi do Wisły... zdecydowane ścięcie do prawego brzegu... widać kto dyktuje warunki. Ostatnie obserwacje z przejazdów na trasie Warszawa -Ciechanów.
Napisano 03 lipiec 2020 - 07:57
Ja nie byłem na rybach jakieś półtora tygodnia, ale za to wczoraj i przedwczoraj zrobiłem sobie wieczorne wycieczki rowerowe brzegiem rzeki. Główki cały czas zalane, nawet w spokojnych miejscach w pobliżu nurtu nie zaobserwowałem aktywności drapieżnika. Za to komary są aktywne aż nadto.
Mam kilka swoich fajnych miejscówek na podwyższoną wodę, ale da radę tam dojść przy stanie poniżej 250 cm. Na jutro jest zapowiadany taki stan na Bulwarach, tak więc dzisiaj wieczorem albo jutro z rana mam w planach wybrać się z wędką nad wodę. Minusem jest masa błota na brzegach, trzeba uważać, żeby nie zaliczyć jakiejś wywrotki albo nieplanowanej kąpieli.
Napisano 03 lipiec 2020 - 12:51
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych