Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#11921 OFFLINE   markus383

markus383

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaOtwock Mały

Napisano 25 grudzień 2022 - 22:50

Idzie do Was Panowie gruba woda. To Wasza ostatnia szansa w tym roku :) w Krakowie skoczyla o 300 cm w gore.

Dobra informacja :)

Akurat, z okazji świąt, dostałem m. in. pozwolenie na wyjście ;) w dniu 1 stycznia, więc pewnie załapię się na falę. Oby nie zalało moich miejscówek, bo będę musiał pospacerować po brzegu i poszukać kolejnych. Na rekonesans na nieznanych miejscach, dla mnie, najlepsze jest jednak lato. Liczę też, że nowy kołowrotek będzie "furgał" :)

Użytkownik markus383 edytował ten post 25 grudzień 2022 - 22:51

• SIRIUS lubi to

#11922 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 26 grudzień 2022 - 10:48

Duży przybór to zawsze okazja na grubą rybę. Zwłaszcza dzień dwa przed nadejściem fali. U ciebie okolice portu powinny być ciekawe.

PS. Byłem dziś na rekonesansie, który zakończył się grzybobraniem.......

czym sie skończyło ?

#11923 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:28

czym się skończyło ?

Wstawiam fotki poglądowe, bo oryginały już skończyły w jajecznicy.

Załączone pliki

#11924 OFFLINE   Kamyk88

Kamyk88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kamiński

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:39

Płomiennica Zimowa zacny grzybek, oczywiście o tej porze roku nie wypada nie wspomnieć o Uszaku bzowym i Boczniaku ostrygowatym, równie pyszne.

Użytkownik Kamyk88 edytował ten post 26 grudzień 2022 - 19:40

• Night_Walker, kostom63 i vako lubią to

#11925 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:W.

Napisano 26 grudzień 2022 - 23:54

Nie zbieram po późnym listopadzie, ale o tej porze roku zbieraczom raczej już nie grożą pomyłki w postaci sobowtórów (grzybów trujących) grzybów jadalnych...

#11926 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 27 grudzień 2022 - 11:48

Duży przybór to zawsze okazja na grubą rybę. Zwłaszcza dzień dwa przed nadejściem fali. U ciebie okolice portu powinny być ciekawe.

PS. Byłem dziś na rekonesansie, który zakończył się grzybobraniem.......

No właśnie tak planuję wybrać się na port i w jego okolice, przy okazji będzie można na koniec roku przeprowadzić kilka kontroli, bo spodziewam się zwiększonej liczby wędkujących.

#11927 OFFLINE   markus383

markus383

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaOtwock Mały

Napisano 27 grudzień 2022 - 12:04

[....] przy okazji będzie można na koniec roku przeprowadzić kilka kontroli, bo spodziewam się zwiększonej liczby wędkujących.

Hehe... To ja już nie jadę :) :P

#11928 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 04 styczeń 2023 - 23:25

Dawno nie widziałem Wisły, ostatnio to aż w zeszłym roku...
Postanowiłem dziś wpaść na chwilę, popatrzeć co tam u niej, przywitać się i życzyć, żeby ładnie płynęła i pluskała w nowym roku ;)
Zabrałem kilka woblerów, jedną gumkę i 2 godziny czasu.
Pierwsze branie takie jakieś bez przekonania. Klenik ewidentnie zbyt zdziwiony nagłym pojawieniem się kolacji tylko puknął woblera noskiem :)
No, albo ja wyszedłem z wprawy ponieważ branie było w trzecim rzucie nowego sezonu. Kolejny rzut na pusto, spłoszył się? Pada coraz mocniej. Piąty rzut, pach, kołowrotek robi bzzzzzzzz a ja duże oczy. Normalny kleń? Miał być trzydziestaczek standardowy... Miło i jakby ciepłej.
Ciągnę kluskę pod mocny nurt, trwa to przyjemnie długo i daje sporo frajdy. Przy brzegu ryba bardzo nieuprzejmie zawodzi moje oczekiwania i zamiast spodziewanych 50cm i grubaśnego, zimowego brzuszka pokazuje swoje naciągane 45cm. Wyjątkowo silny oszukaniec.
W kolejnych rzutach jeszcze jedno puknięcie i przez pół godziny cisza. Zrobiłem pobieżnie kilka mikrozatoczek i na ostatni kwadrans dzisiejszego spaceru poprawiłem pierwszą.
Pach. Tym razem bez zaskoczeń, 30cm klenik radośnie merda ogonkiem ponad wodą, zapewne próbując w ten sposób pokazać, że bardzo się cieszy na mój widok.

Korzystając z okazji, chciałbym życzyć wszystkiego dobrego w nowym roku :)

Załączony plik  IMG_20230104_202613.jpg   24,61 KB   35 Ilość pobrań

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                              :good:

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 05 styczeń 2023 - 09:56

#11929 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 07 styczeń 2023 - 08:31

Płomienica zimowa to bardzo lubiany przeze mnie pretekst do spacerów.
Jakoś lepiej brzmi "idę na grzyby" niż "idę wałęsać się po krzakach, wertepach i generalnie dziwnych miejscach szukając diabli wiedzą czego".
Mała, możliwie nie szeleszcząca ale mocna reklamówka, mały nożyk i można iść na grzybobranie.
W 3h mam porcję płomienic na porządną jajecznicę, zaliczone spotkanie z dzikiem w dwóch stadiach (obserwującym mnie, widocznym na zdjęciu, oraz takim raczej mało ruchliwym, a to z racji postępującego rozkładu) oraz wytypowane kilka miejsc do odwiedzenia wieczorem z wędką.

Wieczorne 3h okazały się bardzo przyjemne. Śnieg, marznący deszcz i mocno aktywne kluski. Lubię.
Wydlubałem 5, każdego z innego miejsca. Dwa spadły, a jeden okazał się na tyle nieuprzejmy, że po długim odjeździe rozgiął kotwiczkę.
Wyjęte od 40cm+ do naciąganych 50cm.
Jedynym minusem wypadu były przemoczone w pierwszych 5 minutach łowienia rękawiczki. Jak to wpływa na komfort łowienia to chyba każdy wie :)

Załączone pliki

#11930 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 styczeń 2023 - 11:25

Piękna sprawa.. wobler o tej porze roku kolorem imituje.. te grzybki ? 😇
  • Night_Walker lubi to

#11931 OFFLINE   markus383

markus383

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaOtwock Mały

Napisano 07 styczeń 2023 - 13:55

Wydlubałem 5, 

"Zazdraszczam" :) Ja wędkowałem dziś 3h w dwóch miejscach (w tym moja 100% miejscówka) i niestety nawet kontaktu z rybą. Już chyba ze trzecie wyjście bez brania. Liczę, że coś zmieni się po ociepleniu za dwa - trzy miesiące.

• Night_Walker lubi to

#11932 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 07 styczeń 2023 - 20:13

Piękna sprawa.. wobler o tej porze roku kolorem imituje.. te grzybki ? 😇

Woblery były różne, ale faktycznie wszystkie miały kolor płomiennicowy nieco ;)
Cóż, przybór, grzyby również lądują w wodzie a kleń jak przecież nie od wczoraj wiadomo jest wszystkożerny ;)
Apropos tego, co trafia do wody. ..kilka dni temu spotkałem takie o zwierzątko jak na zdjęciu.

Załączone pliki

#11933 OFFLINE   motorider

motorider

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kamil

Napisano 07 styczeń 2023 - 21:54

Może zdradzisz gdzie teraz szukasz kleni? Typowe zimowiska czy może jakieś opaski dzikie burty lub klatki?

#11934 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 07 styczeń 2023 - 22:08

Obecnie są w zalanych trawach, na długość kija od brzegu.
  • Byniek lubi to

#11935 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 08 styczeń 2023 - 14:12

Wczorajszy spacer zacząłem w pośpiechu. Byle szybciej z pracy do domu, byle szybciej obowiązki poodhaczać i wyjsc na ryby.
W planach miejsca już trochę czasu nie odwiedzane, ale cała noc przede mną żeby się z nimi przeprosić. A to dobre 5-7km brzegu do przedeptania.
Zaczyna padać.
Ok, deszcz nieco mi przeszkadza, ale nie bardzo. Pierwsza godzina i pierwsze miejsca za mną, zero kontaktów z kleniami.
Druga godzina i dalej ani dotknięcia. Kiepsko, nie żrą dzisiaj.
Przestało padać, przestalo wiać, zmieniam taktykę. Nie łowię, idę szukając życia na wodzie. Znajduję.
Delikatne puknięcie, nie wciąłem.
Kilkadziesiąt rzutów bez poprawki. Idę dalej.
Wracam do oblawiania traw...
Pach. Bzzzzz. Rybka zwiewa panicznie w rynnę, tam staje i się uspokaja a ja delikatnie próbuję podciągać. Wzięła na malutkiego sdra z maciupką kotwiczką więc tu przemoc nie jest rozwiązaniem, trzeba wolniutko, subtelnie, spokojnie :)
Tylko trochę słabo, że ustawił się bokiem do prądu i samym naporem wody wybiera pomału plecionkę. Stopuję go po paru metrach i powoli zaczynam podciągać. Trwa to tak z 5 minut pewnie, bo nurt mocny, kotwiczka nie, a ryba wraz z czasem holu rośnie.
W momencie kiedy parkuje w zaczepie w mojej głowie miał już pod 60cm i był na pewno bardzo gruby.
Poluzowałem zestaw, czekam czy sam nie wyjdzie. Nie wyszedł. Poszarpałem, poszarpałem. Wyszedł. Ta, ale wobler. Już bez ryby.
Podczas holu popełniłem jeden kardynalny błąd - ciesząc się holowaniem nie dążyłem do szybszego wyjęcia ryby, mogłem przecież zejść w dół i holować go z prądem. Pewnie skończyłoby się inaczej.
Oblawiam miejsce dalej, słysząc jakąś zwierzynę łażącą za plecami. Pewnie dziki, bo co innego, za ciężkie na sarny.
Pach. Szybki hol i takie biedne 40+ wyslizgiem ląduje na korzuchu z traw, wypina się sam, i kica do wody. Bardzo dobrze, nie będę musiał moczyć rąk.
Kolejna godzina bez kontaktu.
Starczy na dzisiaj.
Ten spacer należy skwitować wymianą najmniejszych kotwiczek na wzmacniane.

#11936 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imię:Marcin

Napisano 08 styczeń 2023 - 16:26

Ten spacer należy skwitować wymianą najmniejszych kotwiczek na wzmacniane.

A próbowałeś z pojedynczym hakiem? Gamakatsu robi fajne, mocne.

#11937 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 08 styczeń 2023 - 16:54

Próbowałem, bardzo dużo nie wciętych brań przy mało aktywnych rybach.
  • MaleX lubi to

#11938 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 styczeń 2023 - 22:23

Zaczyna padać. Ok, deszcz nieco mi przeszkadza, ale nie bardzo. Pierwsza godzina i pierwsze miejsca za mną, zero kontaktów z kleniami. Druga godzina i dalej ani dotknięcia”

Zabrzmiało jak cytat z monologu Marva z Sin City.

Nocny Wędrowcze, domyślam się, że nie śmierdzi Ci warszawska Wisła i nad ciepłe morza się nie wybierasz.

Take care Night Walker, take care!

• Night_Walker lubi to

#11939 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 09 styczeń 2023 - 10:27

Niedziela. Miałem czas, więc zrobilem kilka prototypów kleniówek. Nie lubię woblerów z jajem, ale jednak mają swój czas i miejsce.
Nad wodą okazało się, że nie będę z nich zadowolony. Trzeba będzie zmienić to i owo. Tym niemniej trzy klenie doceniły mój wkład pracy i przymknęły oko na niedociągnięcia za co serdecznie im dziękuję ;)

Robercie, przyznam że nie zapuszczałem się nigdy do Sin City, zdecydowanie bliżej zawsze miałem do Pratchettowskiego Świata Dysku ;)
Co do aromatu Wisły naszej, to mam ambiwalentnie odczucia. Bardzo pachnie mi jej klimat, mało przeszkadza syf który w nocy po prostu mniej widać, natomiast strasznie śmierdzi i psuje zabawę nadmiar ludzi, zapuszczany umcyk, coraz mocniej oswietleni rowerzyści (niektórym to tylko czwartego mocnego leda brakuje i chyba wiem gdzie mogliby go sobie umieścić...).
A ciepłe, egzotyczne morza i owszem, odwiedzam ostatnio i jeszcze trochę czasu będę. A to dzięki uprzejmości kolegi Korola, który spytał czy nie zrobiłbym mu paru przynęt na gatunki kojarzące się raczej tropikalnie. Bardzo miła odmiana :)

Załączone pliki

#11940 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 09 styczeń 2023 - 12:00

Lepsze określenie to takie, że dzięki uprzejmości Night_Walkera za kilka miesięcy będę mógł spróbować złowić coś egzotycznego, a przy okazji podnieść ciśnienie co niektórym tutaj :)
Zresztą już teraz mam w pudełku kilka doskonałych narzędzi zbrodni z tego samego, dobrego źródła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych