Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#11981 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 04 kwiecień 2023 - 20:29

Jaki niefart,biedaczek.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • LortHutton lubi to

#11982 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 05 kwiecień 2023 - 04:43

Dziś kolejny patrol nad Wisłą i jakież zdziwienie, jeden z "wędkarzy" trafionych na poprzednim patrolu znowu łowił.
Nieborak ma straszliwego pecha, znowu urwał mu się zestaw przy samym kołowrotku jak mnie zobaczył. Niestety to była jego ostatnia przynęta do 5 centymetrów, więc musiał zakończyć łowienie.

Na tych panów jest jedno proste lekarstwo - dron. Potem urwany(odpalony) w pośpiechu zestaw przy kołowrotku nie będzie miał żadnego znaczenia, gdy zaprosisz ,,panów,, na najdroższy w ich życiu film. Najlepiej w towarzystwie Policji lub PSR.

• korol lubi to

#11983 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 05 kwiecień 2023 - 06:51

Czyli menda generalnie czuje się bezkarnie. Zabawa w kotka i myszkę.
  • vako i psychowobsy lubią to

#11984 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 05 kwiecień 2023 - 07:08

Na tych panów jest jedno proste lekarstwo - dron. Potem urwany(odpalony) w pośpiechu zestaw przy kołowrotku nie będzie miał żadnego znaczenia, gdy zaprosisz ,,panów,, na najdroższy w ich życiu film. Najlepiej w towarzystwie Policji lub PSR.

Jestem w trakcie załatwienia recepty na to lekarstwo 😉
Niestety to strefa ograniczenia w lotach i nie wykorzystam w pełni ich możliwości

#11985 OFFLINE   kamilslimak

kamilslimak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 05 kwiecień 2023 - 19:25

Ile taka "przyjemność" może ich kosztować? Nie jestem na bieżąco i trochę się obawiam, że to jakiś zawrotny mandat w rodzaju 200 zł. 

Swoją drogą poszedłem kilka dni temu szukać jazi, a na obrotówkę 00 uwiesił mi się piękny boleń. Złowiłem go bez premedytacji, więc jakoś sobie wybaczę. 

#11986 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów

Napisano 06 kwiecień 2023 - 15:31

Ile taka "przyjemność" może ich kosztować? Nie jestem na bieżąco i trochę się obawiam, że to jakiś zawrotny mandat w rodzaju 200 zł. 

Swoją drogą poszedłem kilka dni temu szukać jazi, a na obrotówkę 00 uwiesił mi się piękny boleń. Złowiłem go bez premedytacji, więc jakoś sobie wybaczę. 

To zależy co sąd orzeknie. W takich przypadkach na mandacie się nie skończy, bo podpada to pod ustawę. Ostatnimi czasy może być i tak:

https://www.facebook...202486112530601

• Piotrek Milupa lubi to

#11987 OFFLINE   kamilslimak

kamilslimak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 06 kwiecień 2023 - 19:08

To zależy co sąd orzeknie. W takich przypadkach na mandacie się nie skończy, bo podpada to pod ustawę. Ostatnimi czasy może być i tak:

https://www.facebook...202486112530601

No i super, może kogoś to odstraszy. 

#11988 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:W.

Napisano 14 kwiecień 2023 - 22:45

Dziś zaliczyłem tegoroczny debiut nad Wisłą... i to w towarzystwie mojego najlepszego Kompana :)

Tradycyjnie już wybraliśmy się na popołudniową wycieczkę rowerową wzdłuż Wisły, tym razem jednak zabraliśmy ze sobą wędkę i resztę najpotrzebniejszego ekwipunku.

Po drodze - przejeżdżając blisko dzikiego sadu - mocno czuć było zapach wiosny, drzewa i inne krzewy owocowe zaczęły właśnie kwitnąć, mieniąc się w bieli.

Miejscami również trawa i inne roślinki zaczęły się pięknie wybarwiać ... te wiosenne, pierwsze akcenty zieleni są niesamowite. Kilka ostatnich dni ciepła zrobiło swoje w przyrodzie.

Pierwsze miejsce do którego dotarliśmy było zajęte. Jak się okazało chwilę później - wędkarz z Ukrainy (nie mówił po polsku) - łowił stacjonarnie na 2 feederki. Sam z siebie zagaił do nas i pochwalił się swoimi połowami, pokazując zdjęcia na telefonie (kilka leszczyków plus dzisiaj trafiła mu się jakaś babka), a nawet wskazał mi palcem miejsca gdzie widział ataki drapieżników. Ewidentnie był to boleń (chlapał się także podczas wymiany zdań) a to mnie nie interesowało.

Pojechaliśmy dalej, miejscówka była znana mi z cieplejszych okresów, teraz wyglądała zupełnie inaczej. Nie dopatrzyłem się oznak podwodnego życia, ale okazało się to idealnym miejscem do poćwiczenia z moim Młodzieńcem technik zarzucania i zwijania przynęty. Po szybkim treningu zwijamy się i jedziemy dalej.

Kolejna miejscówka wyglądała bardziej obiecująco ... wyraźne spowolnienie, a nawet prądy wsteczne, zalane trawy, obok nasłoneczniona płycizna plus widoki oczkującej i spławiającej się drobnicy skłoniły nas do obowiązkowego sprawdzenia jej potencjału. Przyznam szczerze, że nie liczyłem dziś na złowienie ryby... wyprawę traktowałem raczej jako formę kontynuowania aktywnego odpoczynku z Synem nad wodą, połączonego z obserwacją przyrody i w końcu z uzupełnieniem tego o naukę spinningowania mojego Kompana.

W pudełku mieliśmy woblerki od 2 do 4,5 cm, nałożyliśmy jednego z najmniejszych, lecz względnie ciężkich, ze sterem typu sdr. Kiedy przytrzymałem kij a Syn, także trzymając wędkę, zwijał linkę, nastąpiło nieoczekiwane uderzenie. Niestety na końcu zestawu zameldował się niewielki przedstawiciel karpiowatego gatunku, któremu jeszcze trzeba dać nieco ponad dwa tygodnie wolnego.

Chwilę później z miejsca obok wyjąłem niemal taki sam przyłów, a jako że pierwszy i drugi łyknął bardzo głęboko woblera...stwierdziłem, że ewidentnie trzeba odpuścić. Syn mógł się zająć rzucaniem kamyków do wody, a ja mogłem na chwilę oddać się baczniejszej obserwacji otoczenia, słuchając przy tym śpiewu ptaków.

Wisła nie jest o tej porze roku moją ulubioną wodą do szukania i łowienia kleni i jazi, teraz wolałbym odwiedzać drobniejsze wody płynące, ale jak się nie ma co się lubi... a wolnego czasu ma się tyle ile się ma ... to się spędza czas nad pobliską Królową. Jednak najbliższe dwa tygodnie raczej nie odwiedzę jej z wędką, jak czas pozwoli wyskoczę zapewne gdzieś indziej.

W nawiązaniu do wcześniejszych informacji Kolegów, w minionym tygodniu podczas nadwiślanych wycieczek rowerowych mijaliśmy kilku wędkarzy, ale widzieliśmy także wracających znad wody pseudowędkarzy (na złożonych już wędkach zaobserwowałem typowo szczupakowe, śmiało + 10 cm uzbrojone gumy).

Pozdrawiam,

Adam W. (Wacha)

Załączony plik  20230414_183657m.jpg   142,95 KB   36 Ilość pobrań Załączony plik  20230414_182203m.jpg   198,56 KB   36 Ilość pobrań

Załączony plik  20230414_181513m.jpg   191,87 KB   35 Ilość pobrań

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                  :good:

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 17 kwiecień 2023 - 09:15

#11989 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 15 kwiecień 2023 - 21:48

Apropos majowki - czy ja dobrze kumam, ze 30.04 w niedziele mozna juz lowic szczupaka i bolenia.
Ale w mazowieckim dalej w tym dniu jeszcze na przynety max 5cm, bez łódki i bez żywca?

#11990 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 09:41

A propos majówki - czy ja dobrze kumam, ze 30.04 w niedziele można już łowić szczupaka i bolenia.
Ale w mazowieckim dalej w tym dniu jeszcze na przynęty max 5cm, bez łódki i bez żywca?

Tak, na tą chwilę dobrze kumasz.... a teraz czekaj i wypatruj jak kania dżdżu, aż władza powie, że możesz:

https://ompzw.pl/

• elmo lubi to

#11991 OFFLINE   para bellum

para bellum

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 16 kwiecień 2023 - 09:47

Na to wychodzi
  • elmo lubi to

#11992 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów

Napisano 17 kwiecień 2023 - 21:00

A tu taka ciekawostka!

https://kolo6wola.om...0-04-2023-mk-t1

Czyżby panowie warunków zezwolenia i regulaminu nie znali czy też są równi i równiejsi?

PS. Z tym komunikatem władz OM to może być problem, bo może się tak zdarzyć, że nie będzie komu podjąć decyzji :D .

#11993 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Goralewski

Napisano 18 kwiecień 2023 - 15:51

Zdjęcia z nocnego patrolu SSR koła nr 62 Potok po wiślanych tarliskach.  

Załączony plik  1.jpg   74,04 KB   60 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   39,16 KB   48 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   33,88 KB   46 Ilość pobrań

#11994 OFFLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 18 kwiecień 2023 - 15:58

Ma Wisełka swój urok...
Piękne ujęcia.

#11995 OFFLINE   kaczynumer1

kaczynumer1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 12:08

Jest komunikat Okręgu i można łowić z łodzi oraz na przynęty >5cm już w niedzielę 30.04:
https://ompzw.pl/new...etnia-niedziela

• minkof i ASAPfishing lubią to

#11996 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2023 - 10:51

Pozdrawiam,

RobertZałączony plik  53.2023 .jpg   28,9 KB   44 Ilość pobrań

• minkof, malinabar, Pisarz.......ewski Piotr i 6 innych osób lubią to

#11997 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:W.

Napisano 22 kwiecień 2023 - 12:42

W końcu jakaś rybka się pojawiła w wątku

#11998 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 23 kwiecień 2023 - 20:40

Ten sezon zaczął się dla mnie słabo, cztery (co prawda krótkie) wypady i bez kontaktu. Sytuacja zmieniła się wczoraj, kiedy przyłowiłem na aglie nr 1 bolenia na oko 60 z małym plusem, a dzisiaj w końcu trafiła się ryba na którą polowałem.

Załączone pliki

Użytkownik Tomek St. edytował ten post 23 kwiecień 2023 - 20:42

#11999 OFFLINE   markus383

markus383

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 83 postów
  • LokalizacjaOtwock Mały

Napisano 24 kwiecień 2023 - 06:17

Fajny okaz ☺️
Też takiego szukam, ale niestety u mnie, w okolicy Nadbrzeża i Karczewa, dwa ostatnie wyjścia na zero, nawet małego branka. Za to poprzednio miałem chyba z 7 ryb wyjętych, ale malizna - klenie po ok 30-35 cm i boleń ok 40 cm.
Wczoraj usłyszałem od wędkarza, który jest nad wodą kilka razy w tygodniu opowieść o blisko metrowym boleniu, który kursuje po miejscówce, w okolicy której wędkuję. Ciekawy jestem ile jest w tym prawdy ☺️
Niestety, nawet jeśli udałoby się, to nie pewnie wszystkie kije, które posiadam razem wzięte, połamałby bez problemu ☺️
  • Marcin Goralewski lubi to

#12000 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 29 kwiecień 2023 - 08:28

Wczoraj był dzień grubych kleni.

Załączony plik  1.jpg   107,7 KB   39 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   112,91 KB   39 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   130,29 KB   38 Ilość pobrań