Czyn głębiej w las tym bardziej straszno i ciemno. Okazuje się, że wg. RDOŚ na południe od Warszawy to same ścisłe rezerwaty przyrody bez prawa połowu ryb.
https://www.gov.pl/w...NR1_g9XOftjM3kA
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 kwiecień 2025 - 07:22
Czyn głębiej w las tym bardziej straszno i ciemno. Okazuje się, że wg. RDOŚ na południe od Warszawy to same ścisłe rezerwaty przyrody bez prawa połowu ryb.
https://www.gov.pl/w...NR1_g9XOftjM3kA
Napisano 04 kwiecień 2025 - 12:25
Napisano 04 kwiecień 2025 - 18:11
Rybitw i mew może nie, ale tam jest sporo ptaków siewkowych, np. sieweczka obrożna, która składa jaja bezpośrednio w zagłębieniach piasku i nawet dla doświadczonego ornitologa znalezienie gniazda to jest dość spore wyzwanie więc żaden wędkarz sobie dupy tym nie zawróci i nawet nie będzie miał świadomości, ze unicestwił ptasie pokolenie. A w takiej sytuacji wystarczy, że wejdzie sobie na 15 minut porzucać i takie jaja się po prostu usmażą, bo takie gatunki na łachach w dzień wysiadują by schłodzić a nie ogrzać.
Poza tym gniazdują tam np. rzadkie u nas ostrygojady. Wątpię, że największy dym tam jest przez wędkarzy, tam ludzie quadami potrafili wjeżdżać na te łachy. Z resztą w każdym rezerwacie obowiązuje ta sama zasada, poruszamy się tylko po wyznaczonym szlaku. Jakkolwiek uważam, że ten zakaz wędkowania na Ławicach Kiełpińskich to był absurd, bo tam cenne są i tak głównie wyspy a nie linia brzegowa i wędkarz na brzegu nie robił tam właściwie żadnych szkód, tak Wyspy Zawadowskie to jest ultra cenny przyrodniczo rejon i danie spokoju tym miejscom na jakiś czas wiosną jest przyrodniczo uzasadnione. Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna.
Napisano 04 kwiecień 2025 - 19:58
Miko89, on 04 Apr 2025 - 17:11, said:
Rybitw i mew może nie, ale tam jest sporo ptaków siewkowych, np. sieweczka obrożna, która składa jaja bezpośrednio w zagłębieniach piasku i nawet dla doświadczonego ornitologa znalezienie gniazda to jest dość spore wyzwanie więc żaden wędkarz sobie dupy tym nie zawróci i nawet nie będzie miał świadomości, ze unicestwił ptasie pokolenie.
A w takiej sytuacji wystarczy, że wejdzie sobie na 15 minut porzucać i takie jaja się po prostu usmażą, bo takie gatunki na łachach w dzień wysiadują by schłodzić a nie ogrzać.
Poza tym gniazdują tam np. rzadkie u nas ostrygojady. Wątpię, że największy dym tam jest przez wędkarzy, tam ludzie quadami potrafili wjeżdżać na te łachy. Z resztą w każdym rezerwacie obowiązuje ta sama zasada, poruszamy się tylko po wyznaczonym szlaku. Jakkolwiek uważam, że ten zakaz wędkowania na Ławicach Kiełpińskich to był absurd, bo tam cenne są i tak głównie wyspy a nie linia brzegowa i wędkarz na brzegu nie robił tam właściwie żadnych szkód, tak Wyspy Zawadowskie to jest ultra cenny przyrodniczo rejon i danie spokoju tym miejscom na jakiś czas wiosną jest przyrodniczo uzasadnione. Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna.
Słusznie prawi...
Napisano 04 kwiecień 2025 - 21:06
Użytkownik wujek edytował ten post 04 kwiecień 2025 - 21:09
Napisano 05 kwiecień 2025 - 10:00
Miko89, on 04 Apr 2025 - 17:11, said:
...Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna...
Według mnie, wędkarze są wrażliwi na los ptactwa. Ja wiarę w naszą społeczność mam dużą
Tak przy okazji polecam Wam ten film - Sam wśród ptaków
A żeby stało się zadość tematyce wątku - klenie skubią na warszawskim
Użytkownik minkof edytował ten post 05 kwiecień 2025 - 10:02
Napisano 05 kwiecień 2025 - 10:44
Napisano 05 kwiecień 2025 - 13:09
Czyli poza rezerwatem Ławice Kiełpińskie mogę wchodzić gdzie chcę? Te obostrzenia obowiązywały od dawna i wszędzie i wydaje mi się że teraz ktoś to przypomniał odnośnie tego konkretnie rezerwatu. Możliwe że quadowcy się do tego przyczynili. To dziadostwo to powinni gonić szczególnie teraz przy niższych stanach wód kiedy mają możliwość przebić się przez wodę na mniejsze łachy.
Napisano 08 kwiecień 2025 - 08:07
Napisano 08 kwiecień 2025 - 11:38
wujek, on 05 Apr 2025 - 12:09, said:
Czyli poza rezerwatem Ławice Kiełpińskie mogę wchodzić gdzie chcę?...
No nie. Poniżej rezerwatu Ławice Kiełpińskie masz rezerwat Kępy Kazuńskie i tam obowiązuje całkowity zakaz połowów wędkarskich.
Jak spojrzysz na mapę to rezerwatów jest jak psów, zarówno poniżej jak i powyżej Warszawy. Brakuje tylko rezerwatu w centrum Warszawy. Pół biedy jak taki rezerwat ma plan ochrony wydany przez Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Okazuje się, że tylko w 10 można wędkować na podstawie zapisów planów ochrony:
W pozostałych czterech obowiązuje zakaz amatorskiego połowu ryb, a łowienie ryb bez decyzji zezwalającej stanowi wykroczenie:
Kępy Kazuńskie, Wyspy Zawadowskie, Wyspy Świderskie i Łachy Brzeskie.
Użytkownik vako edytował ten post 08 kwiecień 2025 - 11:46
Napisano 08 kwiecień 2025 - 12:55
Napisano 08 kwiecień 2025 - 15:11
Nic się nie zmieniło...
Napisano wczoraj, 13:03
Do tej pory obowiązywało posiadanie karty wędkarskiej bez konieczności opłaty okręgowej. Teraz podobno wodę przejęło miasto i nic nie potrzeba. Podkreślam PODOBNO. Jeśli tak jest to będzie całkowity koniec, choć ostatnio już było dno. Jeśli zostanie utrzymany rezerwat to jedyna nadzieja dla tej wody. Tylko czy ktoś będzie to kontrolował?
Użytkownik BOB edytował ten post wczoraj, 13:05
Napisano wczoraj, 14:18
Koledzy kto może polecić jakąś dobrą Stanicę nad Wisłą pomiędzy Warszawą a Nowym Dworem.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych