Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12774 odpowiedzi w tym temacie

#12761 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1483 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 04 kwiecień 2025 - 07:22

Czyn głębiej w las tym bardziej straszno i ciemno. Okazuje się, że wg. RDOŚ na południe od Warszawy to same ścisłe rezerwaty przyrody bez prawa połowu ryb.

https://www.gov.pl/w...NR1_g9XOftjM3kA

• minkof lubi to

#12762 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5918 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 04 kwiecień 2025 - 12:25

Ten zakaz obowiązywał chyba zawsze że nie można było wchodzić na wyspy. Było kilka przypadków że rzeczna ściągała wędkarzy z wysp bo miłośnik ptaków dzwonil z donosem. Dla mnie to bez sensu bo tylko część łach i wysp są legowiskami. Normalny człowiek nie będzie rozkładał namiotu w koloni rybitw czy mew tylko popłynie tam gdzie ich nie ma. Odcinać ludziom dostęp do lach w sezonie letnim to dla mnie głupota.
  • minkof, Pisarz.......ewski Piotr, mikryb i 1 inna osoba lubią to

#12763 OFFLINE   Miko89

Miko89

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2025 - 18:11

Rybitw i mew może nie, ale tam jest sporo ptaków siewkowych, np. sieweczka obrożna, która składa jaja bezpośrednio w zagłębieniach piasku i nawet dla doświadczonego ornitologa znalezienie gniazda to jest dość spore wyzwanie więc żaden wędkarz sobie dupy tym nie zawróci i nawet nie będzie miał świadomości, ze unicestwił ptasie pokolenie. ;) A w takiej sytuacji wystarczy, że wejdzie sobie na 15 minut porzucać i takie jaja się po prostu usmażą, bo takie gatunki na łachach w dzień wysiadują by schłodzić a nie ogrzać. ;) Poza tym gniazdują tam np. rzadkie u nas ostrygojady. Wątpię, że największy dym tam jest przez wędkarzy, tam ludzie quadami potrafili wjeżdżać na te łachy. Z resztą w każdym rezerwacie obowiązuje ta sama zasada, poruszamy się tylko po wyznaczonym szlaku. Jakkolwiek uważam, że ten zakaz wędkowania na Ławicach Kiełpińskich to był absurd, bo tam cenne są i tak głównie wyspy a nie linia brzegowa i wędkarz na brzegu nie robił tam właściwie żadnych szkód, tak Wyspy Zawadowskie to jest ultra cenny przyrodniczo rejon i danie spokoju tym miejscom na jakiś czas wiosną jest przyrodniczo uzasadnione. Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna. ;)

#12764 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1727 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 04 kwiecień 2025 - 19:58

Miko89, on 04 Apr 2025 - 17:11, said:

Rybitw i mew może nie, ale tam jest sporo ptaków siewkowych, np. sieweczka obrożna, która składa jaja bezpośrednio w zagłębieniach piasku i nawet dla doświadczonego ornitologa znalezienie gniazda to jest dość spore wyzwanie więc żaden wędkarz sobie dupy tym nie zawróci i nawet nie będzie miał świadomości, ze unicestwił ptasie pokolenie. ;) A w takiej sytuacji wystarczy, że wejdzie sobie na 15 minut porzucać i takie jaja się po prostu usmażą, bo takie gatunki na łachach w dzień wysiadują by schłodzić a nie ogrzać. ;) Poza tym gniazdują tam np. rzadkie u nas ostrygojady. Wątpię, że największy dym tam jest przez wędkarzy, tam ludzie quadami potrafili wjeżdżać na te łachy. Z resztą w każdym rezerwacie obowiązuje ta sama zasada, poruszamy się tylko po wyznaczonym szlaku. Jakkolwiek uważam, że ten zakaz wędkowania na Ławicach Kiełpińskich to był absurd, bo tam cenne są i tak głównie wyspy a nie linia brzegowa i wędkarz na brzegu nie robił tam właściwie żadnych szkód, tak Wyspy Zawadowskie to jest ultra cenny przyrodniczo rejon i danie spokoju tym miejscom na jakiś czas wiosną jest przyrodniczo uzasadnione. Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna. ;)

Słusznie prawi...

#12765 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5918 postów

Napisano 04 kwiecień 2025 - 21:06

Masz rację, ja akurat interesowałem się ornitologia i teraz przy okazji łowienia też mam lornetkę. Potrafię rozpoznać czy sieweczki maja rewir legowy, ostrygojada oczywiście też rozpoznam. Sieweczki widuje regularnie, ostrygojady sporadycznie. Jest jedną zasada i to jest powiązane z tym co pisałem wcześniej, sieweczki gnieżdżą się w pobliżu koloni rybitw rzecznych na tych samych wyspach bo to dla nich naturalna ochrona. Śmieszki gniazdują oddzielnie czasami z mewami pospolitymi. Na kilku km Wisły są może 2-3 wyspy ma których gniazdują ptaki bo to wynika z ich specyfiki gniazdowania, po prostu gniazdują w koloniach więc skupiają się na określonych wyspach a nie są rozsiane po wszystkich. Czasami osobno na jakiejś wysepce może być kilka gniazd rybitw białoczelnych ale one też często gniazdują z rzecznymi z tych samych powodów co sieweczki. Pewnie jak co roku będę odwiedzał te puste łachy omijając ptasie.

Użytkownik wujek edytował ten post 04 kwiecień 2025 - 21:09

• minkof i Wacha lubią to

#12766 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 05 kwiecień 2025 - 10:00

Miko89, on 04 Apr 2025 - 17:11, said:

...Ciekawe, że wędkarze pochwalają okresy ochronne i ochronę tarlisk ryb, ale już całą reszta jak np. lęgowiska ptaków niespecjalnie ich obchodzi, choć wydaje mi się, ze z racji zainteresowań jednak powinna...

Według mnie, wędkarze są wrażliwi na los ptactwa. Ja wiarę w naszą społeczność mam dużą :)

Tak przy okazji polecam Wam ten film - Sam wśród ptaków

A żeby stało się zadość tematyce wątku - klenie skubią na warszawskim :)

Użytkownik minkof edytował ten post 05 kwiecień 2025 - 10:02

• wujek i Wacha lubią to

#12767 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1483 postów

Napisano 05 kwiecień 2025 - 10:44

Tu dokładnie pokazano gdzie i kiedy można łowić:

https://www.facebook...466201035521313

#12768 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5918 postów

Napisano 05 kwiecień 2025 - 13:09

Czyli poza rezerwatem Ławice Kiełpińskie mogę wchodzić gdzie chcę? Te obostrzenia obowiązywały od dawna i wszędzie i wydaje mi się że teraz ktoś to przypomniał odnośnie tego konkretnie rezerwatu. Możliwe że quadowcy się do tego przyczynili. To dziadostwo to powinni gonić szczególnie teraz przy niższych stanach wód kiedy mają możliwość przebić się przez wodę na mniejsze łachy.

• MaleX, luk1230 i Ide52 lubią to

#12769 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 08 kwiecień 2025 - 08:07

Wczorajszy, już nie bastard, normalny :)

Załączony plik  1.jpg   102,7 KB   9 Ilość pobrań

• malinabar, Pisarz.......ewski Piotr, mariusz79 i 2 innych osób lubią to

#12770 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1483 postów

Napisano 08 kwiecień 2025 - 11:38

wujek, on 05 Apr 2025 - 12:09, said:

Czyli poza rezerwatem Ławice Kiełpińskie mogę wchodzić gdzie chcę?...

No nie. Poniżej rezerwatu Ławice Kiełpińskie masz rezerwat Kępy Kazuńskie i tam obowiązuje całkowity zakaz połowów wędkarskich.

Jak  spojrzysz na mapę to rezerwatów jest jak psów, zarówno poniżej jak i powyżej Warszawy. Brakuje tylko rezerwatu w centrum Warszawy. Pół biedy jak taki rezerwat ma plan ochrony wydany przez Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Okazuje się, że tylko w 10 można wędkować na podstawie zapisów planów ochrony:

• jezioro Czerniakowskie,
  • Ławice Troszyńskie,
  • Kępa Wykowska,
  • Wyspy Białobrzeskie,
  • Wyspy Zakrzewskie,
  • Kępa Antonińska,
  • Kępa Rakowska,
  • Wikliny Wiślane,
  • Zakole Zakroczymskie,
  • Ławice Kiełpińskie.

W pozostałych czterech obowiązuje zakaz amatorskiego połowu ryb, a łowienie ryb bez decyzji zezwalającej stanowi wykroczenie:

Kępy Kazuńskie, Wyspy Zawadowskie, Wyspy Świderskie i Łachy Brzeskie.

Użytkownik vako edytował ten post 08 kwiecień 2025 - 11:46

#12771 OFFLINE   grzesiekp.

grzesiekp.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Grzesiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 08 kwiecień 2025 - 12:55

Nie wiem jak w tym roku,ale od lat na jez Czerniakowskim można łowić tylko na jednej części zbiornika( stojąc na moście twarzą do kominów Siekierek,do łowienia wszystko co jest po prawej stronie)

#12772 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 643 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 08 kwiecień 2025 - 15:11

Nic się nie zmieniło...

• BOB lubi to

#12773 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2201 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano wczoraj, 11:22

Durzy, on 08 Apr 2025 - 14:11, said:

Nic się nie zmieniło...

Ale Czerniakowskie podlega pod PZW czy można bez karty smerfować? Bo od kiedy wyprowadziłem się z Sadyby to nawet nie wiem jak to jest obecnie uregulowane...

#12774 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10261 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano wczoraj, 13:03

Do tej pory obowiązywało posiadanie karty wędkarskiej bez konieczności opłaty okręgowej. Teraz podobno wodę przejęło miasto i nic nie potrzeba. Podkreślam PODOBNO. Jeśli tak jest to będzie całkowity koniec, choć ostatnio już było dno. Jeśli zostanie utrzymany rezerwat to jedyna nadzieja dla tej wody. Tylko czy ktoś będzie to kontrolował?

Użytkownik BOB edytował ten post wczoraj, 13:05

• malcz lubi to

#12775 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano wczoraj, 14:18

Koledzy kto może polecić jakąś dobrą Stanicę nad Wisłą pomiędzy Warszawą a Nowym Dworem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych